X
Annons
X
Recension

Halvdan Viking Spännande och kul när Halvdan Viking blir film

Som en ”Ronja Rövardotter” i vikingamiljö. ”Halvdan Viking” är en påkostad familjefilm, med gedigna vikingabyar och vikingakläder, som skippar specialeffekter och vågar lita på sin historia.

Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis är självklara i sina roller som Halvdan och Meia. Foto: SF Studios
Läs mer om Nya filmer

Halvdan Viking

Regi
Gustaf Åkerblom
Genre
Barn och ungdom
Manus
Gustaf Åkerblom
Medverkande
Vilgot Hedtjärn, Ellinea Siambalis, Peter Haber, Claes Månsson, Torkel Petersson

1 tim 37 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

Jag har inte läst Martin Widmarks böcker om halte Halvdan Viking men filmen om honom är en både rolig och spännande upplevelse, bjussig i ordets bästa bemärkelse. Det känns att man har satsat, riktiga stjärnor i de vuxna rollerna och påkostad scenografi såväl inomhus som utomhus, inga fuskbyggen utan gedigna vikingabyar och vikingakläder. Peter Mokrosinskis foto är just så sagoskimrande som det ska vara.

Visst är historien inspirerad av Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” men den står gott och väl på egna ben.

Här har vi två bröder, arge Ragnar (Torkel Petersson) och hysteriske Alarik (Joel Spira) som blivit ovänner om en försvunnen stridsyxa och därefter delat upp sin gemensamma by i två: Västbyn och Östbyn med en symbolisk ravin emellan. Bron över har de gemensamt rivit. I Östbyn har man behållit asatron medan Västbyn är på väg att kristnas.

Annons
X

Vänskap och även kärlek uppstår och tillsammans tänker de i hemlighet ut en plan för att förena sina byar på nytt.

En dag möts Halvdan (Vilgot Hedtjärn) från Östbyn och Meia (Ellinea Siambalis) från Västbyn i skogen. Vänskap och även kärlek uppstår och tillsammans tänker de i hemlighet ut en plan för att förena sina byar på nytt. Halvdan, som är föräldralös, bor hos smeden Björn (Peter Haber), vars bästis är uppfinnarjocken Espen (Claes Månsson).

Efter reklamen visas:
Halvdan viking.mp4

Tillsammans roar sig de båda farbröderna med att spela dockteater. Just dockor kommer senare till användning. Halvdan är något av ett mobboffer men tillsammans med Meia som både lär honom att simma och skjuta pil får han självförtroendet tillbaka. Både Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis är självklara i rollerna. Därtill kommer Molly Faulseit som den roliga sidekicken Frida. Genustänket är som synes väl genomfört i rollbesättningen.

Halvdans och Meias goda avsikter att fördela byarnas olika resurser – mat respektive salt – rättvist går förstås om intet och krig hotar. Stöd får de av byarnas två starka kvinnor Frida (Ellen Jelinek) och Kristina (Nina Zanjani).

Det enda frågetecknet är varför den tyska munken måste vara den enda onda personen – helt utan orsak.

Föräldralöse Halvdan bor hos smeden Björn (Peter Haber). Foto: SF Studios

Tempot är ibland lite långsamt och de vuxnas roller är inte mycket mer än skisser. Men det är väldigt skönt att filmen litar på sin historia och skippar specialeffekter och explosioner.

Det enda frågetecknet är varför den tyska munken måste vara den enda onda personen – helt utan orsak. Vikingarna lät sig ju kristnas till slut.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Föräldralöse Halvdan bor hos smeden Björn (Peter Haber).

Foto: SF Studios Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X