Annons

Tågtrafik ställs in när ovädret Dennis drar in

Ovädret Dennis drar in över Sverige med start under lördagskvällen.
Ovädret Dennis drar in över Sverige med start under lördagskvällen. Foto: Andrew Matthews/TT

Det väntas bli rejält blåsigt i stora delar av Sverige med start under lördagskvällen. Ovädret Dennis för också med sig rikligt med regn som övergår i snö i norra Sverige.

Tågtrafiken i västra Sverige ställs in på flera sträckor under söndagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för mycket hårda vindar och höga vattenflöden till följd av stora regnmängder i hela Götaland samt västra delarna av Svealand. I Norrland gäller varningarna snöfall och i kombination med kraftiga vindar.

Det är västkusten som drabbas först under lördagskvällen och natten mot söndag och får räkna med hårda vindar. På sina ställen kan det nå upp till stormstyrka i byarna och på dessa platser kan träd komma att blåsa ner och det kan innebära störningar i väg- och järnvägstrafiken.

Trafikverket ställer från och med midnatt in tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Generellt handlar det på västkusten om regnmängder på mellan 10 och 30 millimeter men lokalt kan det komma upp till 50 millimeter.

– Eftersom man redan har höga vattenflöden finns det risk för översvämningar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Ovädret rör sig från sydost mot nordost. Vid lunchtid på söndag väntas det nå Östersjölandskapen i östra Svealand med hårda eller mycket hårda vindar. På Öland och Gotland samt i skärgården kan det till och med handla om stormbyar.

De starkaste vindarna drar sedan vidare norrut under eftermiddagen och kvällen och de kan nå stormstyrka i byarna i Västerbottens kustområde. Nederbörden övergår här i snö och ett stort snöfallsområde berör Västerbottens och Norrbottens inland där det totalt kan komma 10-20 centimeter snö under söndagen.

Norrbottens kustland kan få liknande mängder.

För Västerbotten finns ingen varning, men det är risk för regn och snö i blandning, vilket kan ge ishalka.

Ovädret hänger kvar även under måndagen och det kan bli rejält blåsigt även då, framförallt i de södra delarna av landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons