Annons

Blev kickad – Hästens sängar fick vd att vakna

Henrik Bunge har transformerat Björn Borg mot sportmode, efter att ha fått sparken från Peak Performance. Karriären beskriver han ändå som en spikrak resa uppåt.

Under strecket
Publicerad

”Välj rätt chef. Annars kommer det att sluta med en separation och det är du som får sluta”. Det är ett av Henrik Bunges bästa karriärtips.

Foto: ChefBild 1 av 1

”Välj rätt chef. Annars kommer det att sluta med en separation och det är du som får sluta”. Det är ett av Henrik Bunges bästa karriärtips.

Foto: ChefBild 1 av 1
”Välj rätt chef. Annars kommer det att sluta med en separation och det är du som får sluta”. Det är ett av Henrik Bunges bästa karriärtips.
”Välj rätt chef. Annars kommer det att sluta med en separation och det är du som får sluta”. Det är ett av Henrik Bunges bästa karriärtips. Foto: Chef

Efter första året som vd på Peak Performance kände Henrik Bunge att han var på rätt väg. Han hade vänt skutan, sjösatt en ny affärsplan och bytt ut ledningsgruppen när Mads Ryder kom in som koncernchef. Bunge beskriver deras möte som en kollision mellan två helt olika personligheter. En middag och ett styrelsemöte senare fick han sparken.

– Jag var tydlig med att ”den enda möjligheten att det här ska funka är om du lämnar mig i fred”. Då gjorde han nog det enda rätta han kunde göra och gav mig dojan. Jag hade en ganska snabb bounceback men känslan är fruktansvärd, man blir blottad och supersårbar.

Erbjudanden om nya jobb dröjde inte, men i stället bestämde han och hustrun sig för att åka till Thailand med de tre barnen i fyra månader.

Annons
Annons

– När det händer saker som man inbillar sig är dåliga behöver man hjälpa sig själv att undvika att värdera omgivningen i bra eller dåligt. Det handlar om att använda det som händer till något bra. Man kan ha tydliga mål men inget blir exakt som man tänkt sig. Det är en röd tråd i hela mitt liv.

Henrik Bunge växte upp med sin mamma i en lägenhet i Visby. Inget fel på den miljön, betonar han, men som tonåring och van vid familjens Volkswagen-bubbla var det lätt att impas när juristen på samma gata fräste förbi i sin Mercedes 300 Coupé.

– Jag inbillade mig under ganska lång tid att allt det där som jag inte hade var precis det jag behövde för att bli glad – bo i hus, stora middagar, semestrar, en fin bil.

I samma veva jobbade han extra med att knacka dörr och sälja frallor – tills det stoppades av en handlare som inte välkomnade konkurrensen.

– På något sätt blev det ett uppvaknande: Världen är inte rättvis. Så jag skulle bli jurist – men av fel skäl. Dels för att jag inbillade mig att det skulle ta mig till en fin bil, dels för att ingen skulle köra över mig någonsin mer.

Väl i Uppsala blev han snart uttråkad. Målet var att göra så lite som möjligt och ändå klara utbildningen.

– Det bästa som hände där var att jag träffade min fru. Hon har haft en otroligt positiv påverkan på mitt liv och alla val jag gjort.

Han saknade riktning, även efter examen, och hoppade på vad som erbjöds. Haka på en kompis för att sätta världsrekord på skidor till Nordpolen? Javisst. Följa med blivande hustrun på stipendieresa till USA och därefter till hennes toppjobb i London? Självklart. Slumpen styrde.

Annons
Annons

Men så blev han som frilansande managementkonsult i London tillfrågad att hålla en föreläsning för Hästens sängar och träffade ägaren Jan Ryde – som gav honom både jobb som exportchef och insikten att allt börjar och slutar med människor.

– Jag har alltid själv trott att jag kan göra vad som helst, men det här var första gången någon annan också trodde på mig.

Hästens, Adidas, Peak Performance och Björn Borg. Även om tävlingsmänniskan Henrik Bunge lockas av sportmode är det främst utmaningar och syfte han sökt. Med rätt personer som avgörande faktor.

Så även när han träffade sin nuvarande styrelseordförande Fredrik Lövstedt.

– Då tänkte jag att det är skit samma vad bolaget håller på med, honom vill jag jobba med. I Björn Borg-resan händer grejer hela tiden – ibland går det bättre, ibland sämre. Då har han varit precis som jag skulle vilja vara för någon annan i den situationen. Det har stärkt min övertygelse om att människorna kring dig gör skillnad.

I dag har Bunge utvecklat Björn Borgs varumärke från färgglada kalsonger till sportmode med attityd. Tydliga mål är hans bästa verktyg – och övertygelsen att vem som helst kan göra vad som helst.

– Min resa med taffliga studieresultat och uppvaknandet på Hästens bygger på att skillnaden mellan de som lyckas och de som inte lyckas inte hade något att göra med det jag först trodde, vilken skola man gick på, vilka föräldrar man hade. De som lyckas är i stället de som har förmågan att göra sig själva bra.

Publiceringen sker i samarbete med tidningen Chef.

Kajsa Leander: ”Rädslan att misslyckas är en god drivkraft” | Chefchef.seToppbetyg: 4 av 5 har förtroende för sin chef | Chefchef.seDärför är inte karismatiska chefer bäst | Chefchef.seCissi Elwin: Vi tog en titt – rakt in i framtiden | Chefchef.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons