Annons

Exklusiv klubb: Så gick det sedan för presidenterna

Vad hände efter tiden i Vita huset? Barack Obama gör medlemmarna till fem i klubben nu levande expresidenter. SvD går igenom Obamas planer och vad tidigare presidenter ägnat sig åt efter att ha lämnat posten som en av världens mäktigaste ledare.

Under strecket
Publicerad

Gerald Ford, Barack Obama och Richard Nixon.

Foto: APBild 1 av 2

President Lyndon B Johnson 1964.

Foto: Bill Hudson/APBild 2 av 2

1 / 8

Gerald Ford, Barack Obama och Richard Nixon.
Gerald Ford, Barack Obama och Richard Nixon. Foto: AP

WASHINGTON Barack Obamas utmätta tid som president slutar prick klockan 12 fredagen den 20 januari.

Med sina 55 år blir Obama en av de yngre expresidenterna och medlemskapet i klubben blir långvarigt om han får leva lika länge som demokraten Jimmy Carter och republikanen George H W Buskälsh – båda födda 1924.

Familjen stannar i Washington tills vidare i en hyrd villa i förnäma stadsdelen Kalorama eftersom yngsta dottern Sasha ska gå ut high school. För Obama blir presidentmuseet i Chicago topprioriteringen, kanske även memoarerna.

Liksom medlemmar i klubben, förr och nu, funderar Obama nog på sitt eftermäle. På hans minuskonto står att det demokratiska partiet minskat i inflytande på alla nivåer. Men fler amerikaner röstar demokratiskt än republikanskt som presidentvalet 2016 visade. Samma sak gäller i kongressvalen. Nyligen sjösatte Obama och hans förra justitieminister Eric Holder ett projekt där de kommer att verka för reformer i valkretsindelningen.

SvD går igenom vad tidigare expresidenter ägnat sig åt:

LYNDON B JOHNSON

President Lyndon B Johnson 1964.
President Lyndon B Johnson 1964. Foto: Bill Hudson/AP

President 1963–69, demokrat.

Det var en chock när Lyndon B Johnson 1968 meddelade att han inte tänkte ställa upp för omval. Bakslag i Vietnamkriget med ramsan ”LBJ – how many kids did you kill today?” och våldsamma raskravaller tärde på den skicklige målmedvetne Johnson som hade drivit igenom vårdreformer och startat krig mot fattigdomen. Han drog sig tillbaka till sin älskade ranch i Texas som numera är museum. Efter att ha publicerat två böcker avled han i en hjärtattack 1973. Politikintresserade väntar på den femte och sista delen i Robert Caros massiva biografiserie där man bland annat kan läsa om hur Johnson stärkte svartas medborgerliga rättigheter.

Annons
Annons

Nixon 1956.

Foto: Bill Achatz/APBild 1 av 1

2 / 8

RICHARD NIXON

Nixon 1956.
Nixon 1956. Foto: Bill Achatz/AP

President 1969–74, republikan.

Den ende presidenten som tvingats avgå. Bilden där han med ett plågsamt grin gör dubbla v-tecken på väg in i helikoptern 1974 hängde nog inte på väggen i nya bostaden i Kalifornien. Det är inte svårt att föreställa sig bitterheten hos denne erfarne, ambitiöse men paranoide politiker som kommit igen efter förlusten mot John F Kennedy i valet 1960 men som stupade på Watergate. Normaliseringen av förbindelserna med det kommunistiska Kina är Nixons mest bestående insats och det kan ha bidragit till att han ägnade de resterande 20 åren av sitt liv åt böcker om utrikespolitik. Omdömet att han blev en äldre statsman motsägs bestämt av kritiker som inte glömt bort vad som hände i krigen i Indokina.

Annons
Annons

Ford filar på svingen 1975.

Foto: APBild 1 av 1

3 / 8

GERALD FORD

Ford filar på svingen 1975.
Ford filar på svingen 1975. Foto: AP

President 1974–79, republikan.

En parentes i presidenthistorien som aldrig ens valdes till vicepresident eller president. Kongressmannen Gerald Ford handplockades till vicepresidentposten av Richard Nixon efter Spiro Agnews avgång och efterträdde sedan denne när han avgick. Efter förlusten i valet 1976 förblev han aktiv i republikanska partiet och fick goda recensioner för sin självbiografi som han döpt till A time to heal, Dags för försoning, med anspelning på den kontroversiella benådningen av Nixon. Under resten av sitt långa liv spelade han golf, satt i bolagsstyrelser, inrättade ett center för politiska studier och gav ut antologin Humor and the presidency (Humor och presidentskapet).

Annons
Annons

Jimmy Carter fiskar med sin brorsdotter Jana Carter 1976.

Foto: Mark Foley/APBild 1 av 1

4 / 8

JIMMY CARTER

Jimmy Carter fiskar med sin brorsdotter Jana Carter 1976.
Jimmy Carter fiskar med sin brorsdotter Jana Carter 1976. Foto: Mark Foley/AP

President 1977–1981, demokrat.

Det fyraåriga presidentskapet är bara en kort period i den nu 92-årige Jimmy Carters långa liv. Få medlemmar i expresidentklubben har varit lika aktiva och Carter respekteras i de flesta läger. Han grundade Carter Center i Atlanta i hemstaten Georgia och tilldelades Nobels fredspris 2002 för arbetet med att stärka mänskliga rättigheter i världen. Länge aktiv med hammare och spik i Habitat for humanity, en NGO som bygger hus åt fattiga. Har skrivit över 20 böcker, bland annat om sin gudstro. I en bok var hustrun Rosalynn medförfattare och i en annan dottern Amy.

Annons
Annons

Reagan 1968, då guvernör i Kalifornien.

Foto: Anonymous/APBild 1 av 1

5 / 8

RONALD REAGAN

Reagan 1968, då guvernör i Kalifornien.
Reagan 1968, då guvernör i Kalifornien. Foto: Anonymous/AP

President 1981–89, republikan.

Hustrun Nancy vittnade att Ronnie verkligen tyckte om att vara president och hur tungt det kändes för dem bägge att lämna Vita huset. Reagan, som fram till Donald Trumps seger, var den äldste som någonsin valts till president fyllde 78 år strax efter makarnas resa tillbaka till Kalifornien. Detta bidrog till att hans aktiviteter inskränkte sig till relativt få offentliga framträdanden. Men han publicerade memoarer och kunde inviga sitt museum 1991 med de då fyra medlemmarna i expresidentklubben närvarande. Tog avsked av amerikanska folket i ett brev 1994 om Alzheimerdiagnosen. Avled tio år senare efter att gradvis ha glidit bort.

Annons
Annons

George H Bush 1989, med Jim och Beth Riddles dotter Sara.

Foto: Ron Edmonds/APBild 1 av 1

6 / 8

GEORGE H W BUSH

George H Bush 1989, med Jim och Beth Riddles dotter Sara.
George H Bush 1989, med Jim och Beth Riddles dotter Sara. Foto: Ron Edmonds/AP

President 1989–93, republikan.

Vicepresidenten som då bara gick under namnet George Bush vann valet 1988 och fler än en bedömare ansåg att det egentligen var Ronald Reagans tredje period. Flyttade tillbaka till Texas med hustrun Barbara efter valförlusten 1992 och har där kunnat glädja sig åt att hans långa karriär, personlighet och beslut i Kuwaitkriget omtalas med allt större respekt. Aktiv på många plan, bland annat med självbiografi, museum och välgörenhetsarbete tillsammans med efterträdaren Bill Clinton som utmålades som en extra son. Äldste levande medlemmen i expresidentklubben och kommer inte att närvara när Donald Trump svär presidenteden.

Annons
Annons

Bill Clinton med sin familj på en bild från 2000.

Foto: Ron Edmonds/APBild 1 av 1

7 / 8

BILL CLINTON

Bill Clinton med sin familj på en bild från 2000.
Bill Clinton med sin familj på en bild från 2000. Foto: Ron Edmonds/AP

President 1993–2001, demokrat.

Den energiske Bill Clinton var bara 55 år när det var dags att lämna Vita huset och Washington. Köpte hus i staden Chappaqua i delstaten New York tillsammans med hustrun Hillary men hade sitt kontor i Harlem. På agendan stod museiplanerna i Little Rock i Arkansas, självbiografin My life, välbetalda talarturnéer jorden runt, stiftelsen Clinton foundation och kamp mot aids och fattigdom. Att han inte tappat glöden märks på kampanjframträdanden. Men drömmen om att Hillary Clinton skulle bli USA:s första kvinnliga president uppfylldes inte. Det misslyckades både 2008 och 2016. Blev vegan efter hjärtproblem 2010.

Annons
Annons

Bush får en kram av Michelle Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

8 / 8

GEORGE W BUSH

Bush får en kram av Michelle Obama.
Bush får en kram av Michelle Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

President 2001–09, republikan.

Håller en ovanligt låg profil för att vara medlem i expresidentklubben. Efter de åtta åren i Vita huset, med 9/11, det kontroversiella förspelet och sedan det utdragna Irakkriget, for George W och hustrun Laura tillbaka till Texas. De delar sin tid mellan ranchen i Crawford och en villa i Dallas. Gjorde ett par avsteg från principen att inte uttala sig om efterträdaren Barack Obamas politik, dels om Israel, dels om kärnavtalet med Iran. Utöver mestadels lokala framträdanden och memoarerna har Bush publicerat en bok om sin far, president nummer 41, medan han själv var nummer 43. Tog upp målning som hobby, däribland originella självporträtt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons