Annons

”Bli tråkigare – och njut mer av livet”

Bella Linde, journalist och författare, vill göra upp med digital stress, tillgänglighetskrav och livsstilshets.
Bella Linde, journalist och författare, vill göra upp med digital stress, tillgänglighetskrav och livsstilshets. Foto: Allis Nettréus

Digital detox i all ära, men du behöver faktiskt inte slänga bort din smarta telefon för att må bättre. Lev lagom – både i verkliga livet och på nätet – och öva på att glo istället. Det menar Bella Linde, aktuell med boken ”Odla ditt lagomliv”.

Under strecket
Publicerad

Grönsakslandet kan vara vila för Bella Linde själv. ”En morot växer alltid i en morots takt, det går inte att skynda på. Under tiden går jag där och gallrar och får en stund att tänka. Jag behöver inte prestera.”

Foto: Allis Nettréus

”Vi behöver påminnas om att det går att spjärna emot de där kraven på effektivitet, perfektion och tillgänglighet”, säger Bella Linde.

Foto: Allis Nettréus

Perfekta vitlökar, stora och i tjocka flätor, började i juli fylla journalisten och författaren Bella Lindes Facebook-flöde. Hennes egen vitlöksskörd var dålig i år, lökarna var i jämförelse med ”alla andras” både små och fula.

– Jag fick verkligen ångest över det, jag tänkte att jag var en dålig vitlöksodlare och en dålig människa. Jag vet ju att ingen annan tänker så om mig, och det låter ju löjligt, men jag fick ändå lite panik. Dessutom blir det mindre roligt att odla när det känns så, säger Bella Linde.

Med den aktuella boken ”Odla ditt lagomliv” vill hon göra upp med digital stress, tillgänglighetskrav och livsstilshets. Och – om hur man slipper den där vitlöksrelaterade ångesten.

För oss som inte odlar lök kan det vara andra saker som stressar och triggar ångest. Dagligen möts vi av bilder och uppdateringar om häftiga jobbprestationer, lyckliga familjer, ovanliga resmål, snygg mat och dyra kläder i våra flöden.

Samtidigt förväntas vi själva visa framfötterna på jobbet, ha ett Instagram-vänligt socialt umgänge och odla vårt personliga varumärke. Sammantaget gör detta oss ängsliga, stressade och utmattade, menar Bella Linde.

Annons
Annons

Grönsakslandet kan vara vila för Bella Linde själv. ”En morot växer alltid i en morots takt, det går inte att skynda på. Under tiden går jag där och gallrar och får en stund att tänka. Jag behöver inte prestera.”

Foto: Allis Nettréus
Grönsakslandet kan vara vila för Bella Linde själv.  ”En morot växer alltid i en morots takt, det går inte att skynda på. Under tiden går jag där och gallrar och får en stund att tänka. Jag behöver inte prestera.”
Grönsakslandet kan vara vila för Bella Linde själv. ”En morot växer alltid i en morots takt, det går inte att skynda på. Under tiden går jag där och gallrar och får en stund att tänka. Jag behöver inte prestera.” Foto: Allis Nettréus

Att arbetsgivare har ett stort ansvar i frågan om arbetsbörda och- miljö är självklart, men Bella Linde hävdar att även vi själva kan göra mycket för vårt välmående.

Det lagomliv som Bella Linde förespråkar handlar i korthet om att göra medvetna val kring vad man vill lägga krut på i livet, att sluta ”maxa”, ”toppa” och ”leverera” och att ibland bara sitta och glo. Vara lite lat, helt enkelt.

– Vi behöver sluta att försöka överträffa oss själva hela tiden och bli bättre på att exempelvis sköta vårt jobb i en rimlig takt och på den tid vi får betalt för, säger Bella Linde.

Vi behöver bli bättre på att sköta vårt jobb i en rimlig takt och på den tid vi får betalt för.

Själv började hon att odla för snart tio år sedan – och har i dag ett gäng böcker om grönsaksodling i bagaget. För henne är grönsakslandet en av de saker som bidrar till hennes lagomliv.

– En morot växer alltid i en morots takt, det går inte att skynda på. Under tiden går jag där och gallrar och får en stund att tänka. Jag behöver inte prestera, säger Bella Linde.

Att leva lagom innebär inte att livet blir ljummet eller halvdant, menar hon.

– Det betyder att man gör saker i lagom takt och i lagom mängd och att man faktiskt hinner njuta och ha trevligt.

Just nu är digital detox en trend, alltså att avsäga sig sin smarta telefon helt eller att under en tid logga ut från sociala medier. Flera kändisar – från Henrik Schyffert till Ed Sheeran – har provat. SvD:s Lars Berge testade tidigare i somras att låsa in sin Iphone i källaren och upplevde en sedan länge förlorad sinnesro.

Annons
Annons

”Vi behöver påminnas om att det går att spjärna emot de där kraven på effektivitet, perfektion och tillgänglighet”, säger Bella Linde.

Foto: Allis Nettréus

Trenden har dock kritiserats för att vara något som mediemän sysslar med, utan att tänka på den ytterligare börda som då läggs på hans partner, ofta en kvinna, som projektleder familjen via mobilen.

Hur som helst tror Bella Linde inte på att låsa in den smarta telefonen eller radera alla sociala medier-konton. Däremot kan vår användning av nätet bli mer lagom, menar hon.

– Sociala medier är en fantastisk tillgång. Men vi kan absolut använda dem mindre, när vi vill och när vi behöver, inte som ett slentrianbeteende. Det tror jag att många skulle må bättre av.

Men om man blir stressad av sin mobilanvändning just på grund av alla röster som säger att man borde använda sin telefon mindre? Eller om man känner sig dålig för att man inte lyckas ”avgifta” sig från sin telefon?

”Vi behöver påminnas om att det går att spjärna emot de där kraven på effektivitet, perfektion och tillgänglighet”, säger Bella Linde.
”Vi behöver påminnas om att det går att spjärna emot de där kraven på effektivitet, perfektion och tillgänglighet”, säger Bella Linde. Foto: Allis Nettréus

Bella Linde tror inte på dåligt samvete som medicin – att försöka att minska sin mobilanvändning får inte i sig bli en prestation.

Istället kan man tänka ett varv extra, och fråga sig själv: ”behöver jag titta på min telefon nu?” Ofta är det bara en vana när vi tar upp vår telefon, och den går att öva bort, säger Bella Linde.

Ofta är det bara en vana när vi tar upp vår telefon, och den går att öva bort.

Men vet vi inte redan allt detta redan – att vi borde ta det lugnt, prioritera det som är viktigt för oss och lägga ner mobilen? Jo, en självklarhet är det, säger Bella Linde – och ändå tycks vi behöva höra det, igen och igen.

– Vi behöver påminnas om att det går att spjärna emot de där kraven på effektivitet, perfektion och tillgänglighet. Ett människoliv är inte en vara som kan marknadsföras, optimeras och säljas som om det vore någon jädra racercykel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons