X
Annons
X
Recension

Generation wealth Blingporr i drivor – och resan rakt ner i misären

”Generation wealth” lyfter fram bisarra berättelser om den smärtsamma klassresan åt fel håll och drömmarna om rikedom och framgång som aldrig går i uppfyllelse.

”Vi köper dyrt bjäfs för att visa att vi kan. Och har vi inte råd, köper vi på kredit. Det är bättre än sex.” Foto: Lauren Greenfield/Nonstop Entertainment
Läs mer om Nya filmer

Generation wealth

Regi
Lauren Greenfield
Genre
Dokumentär
Manus
Lauren Greenfield
Medverkande
Lauren Greenfeld, Florian Homm, Tiffany Masters

1 tim 46 min. Från 11 år.

Betyg: 4 av 6

En helgmorgon nyligen satt jag i tunnelbanan med musik i hörlurarna och en tidning i handen. Naturligtvis kom det fram en tiggare: en kvinna, troligen romsk, inte särskilt gammal. Hon verkade sälja någon sorts tidning som jag inte kunde (eller okej, ville) köpa med kontanter som jag hur som helst inte hade på mig. Därför höll jag avvärjande upp den tidning jag redan läste. Det räckte med tidningar, liksom. Och så insåg jag att allting blivit väldigt fel. Den tidning jag höll upp var Financial Times helgbilaga How to spend it, vår tids ledande guide genom lyxkonsumtionens labyrinter.

Namnet och upplägget är okynnigt provocerande på brittiskt vis. Tidningen riktar sig uttryckligen till en läsekrets med ett välstånd så bastant att man behöver hjälp – eller önskar att man behövde hjälp – med att sprätta iväg kulorna på ett stilfullt sätt. Och det här behovet existerar förstås, särskilt bland nyrika. Lauren Greenfield inleder ”Generation wealth” med en scen där kinesiska kvinnor under sakkunnig ledning lär sig att ljuda fram ett korrekt uttal av varumärken i det övre segmentet: ”Dol-tje e Gabbaana”, ”Looi Vitton” och så vidare.

Det finns givetvis en sociologisk teori kring allt detta, fäst vid begreppet ”conspicous consumption” (spektakulär konsumtion), myntat av ekonomen Thorstein Veblen under åren kring det förra sekelskiftet. Syftet med lyxkonsumtion är ytterst att offentligt demonstrera makt och status (vilket många i dag möjligen betraktar som självklart, vilket i sin tur visar hur långt utvecklingen har gått). Vi köper dyrt bjäfs för att visa att vi kan. Och har vi inte råd, köper vi på kredit. Det är bättre än sex. Samtidigt som det givetvis kan omsättas i sex, likaväl som sex kan omsättas i status och pengar.

Annons
X
Lauren Greenfields film ”Generation wealth” är till stora delar en dokumentation av arbetet med hennes mer än 500 sidor tjocka coffee table-bok med samma namn. Foto: Lauren Greenfield/Nonstop Entertainment

Fotografen Lauren Greenfield intresserar sig mer för praktik än teori. Filmen ”Generation wealth” är till stora delar en dokumentation av arbetet med hennes mer än 500 sidor tjocka coffee table-bok med samma namn. Här kan man tala om blingporr i drivor: rekordlånga limousiner och rekordtjocka och många guldkedjor, rusiga rappare med entourage som kastar sedlar över strippor som ålar omkring på golvet. Men framför allt lyfter hon fram såväl gripande som bisarra berättelser om dels den smärtsamma klassresan åt fel håll, dels drömmarna om rikedom och framgång som aldrig går i uppfyllelse trots heroiska uppoffringar och förlamande skuldsättning.

Vi har, till exempel, den kvinnliga skolbussföraren som efter en skilsmässa och i långt framskriden medelålder beslutar sig för att genomföra en plastikkirurgisk helrenovering på klinik i Brasilien för lånade pengar. Hon ser ungefär lika knasig ut efteråt, men är så belånad att hon tvingas sova i bilen. Hennes äldsta dotter tar livet av sig. Det är djup misär, och det framgår aldrig riktigt hur planen såg ut. Vi har porrmodellen som blir ökänd och tjänar storkovan efter en romans med partymonstret Charlie Sheen, men som sedan kastas åt sidan, återigen utfattig, när kamerablixtarna har slocknat.

Vi mer än anar hur allting står och svajar i vinden med åtal i högvis.

Donald Trump skymtar förbi. Han är väl att betrakta som poster boy för hela detta fenomen. Han disponerar ännu framgångens och rikedomens alla attribut, men vi mer än anar hur allting står och svajar i vinden med åtal i högvis och oklara skulder i okända händer.

Om det är något som framgår tydligt i Greenfields sorgsna betraktelse över fåfängans marknad (med ett aningen krystat metaperspektiv), så är det hur svidande flyktig pengarnas välsignelse kan vara.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Lauren Greenfields film ”Generation wealth” är till stora delar en dokumentation av arbetet med hennes mer än 500 sidor tjocka coffee table-bok med samma namn.

Foto: Lauren Greenfield/Nonstop Entertainment Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X