Annons

Maria Ludvigsson:Blir Klas Eklund vår tids Assar Lindbeck?

Lars Heikensten, Anders Borg och Klas Eklund på Stockholms Handelskammare idag.
Lars Heikensten, Anders Borg och Klas Eklund på Stockholms Handelskammare idag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Omstartskommissionen börjar arbeta idag och ska vara klar den 17 augusti.

Under strecket
Publicerad

Det var början av 2020. Vi hade kommuner med skateboard–ramp-samordnare, men vi hade inte ett enda beredskapslager.

Vi hade äldreombudsmän i kommunerna, men inga regler eller förberedda planer för hur de gamla på kommunala äldreboenden skulle skyddas mot dödliga virus.

Den politiska debatten upptogs av krav på förbud mot andra skolformer än de kommunala, medan Skolverket kom fram till att man borde stryka stora delar av läroplanen.

Vänstern krävde förbud för privata sjukvårdsförsäkringar, medan köerna till livsviktiga behandlingar blev allt längre.

Finansministern, Magdalena Andersson, bekymrade sig över aktieutdelning i en tid när varje arbetstillfälle, varje företag som överlevde var en seger i sig.

Det tycks som om fokus både varit och är på fel saker. Uppgiften nu är att lämna allsköns trams och ytlighet därhän och inte för en sekund släppa det mest vidkommande med blicken. Med den insikten kommer en vag känsla, en undran om vi verkligen klarar det. Förmår den politiska ledningen att ens identifiera vad som är fel, än mindre formulera det reformarbete som krävs framåt?

Annons
Annons

De goda idéerna som givit goda institutioner, blir inte dåliga för att en kris drabbar oss. De blir bara lite viktigare.

Medan statsministern hålls i politisk karantän finns andra institutioner som gör delar av hans jobb. Stockholms Handelskammare har tagit initiativ till den reformkommission med uppdrag att formulera strukturreformer post corona, som varje ansvarstagande regering borde tillsätta. I Omstartskommissionen, som den heter, finns personer som Klas Eklund, Lars Calmfors, Maria Wetterstrand och Pontus Braunerhielm med.

Svårigheterna är minst lika stora nu som de var i början av 1990-talet, då Assar Lindbeck fick i uppdrag att formulera nödvändiga strukturreformer. Lindbeckkommissionens förslag genomfördes också till stor del. Även nu är behovet av strukturreformer akut. Den 17 augusti ska den så kallade Omstartskommissionen vara klar.

Sverige har länge haft en omfattande stat – den finns med i nästan varje del av livet – men den är inte stark.

När kriminella gäng tar över stadsdelar och omöjliggör för blåljuspersonal att utföra sitt uppdrag, är staten svag. Men den är däremot stor nog att administrera kontroller av varje litet kebabhaks miljöhantering av diverse avfall. Eller driva in uppgifter från företag om hur deras jämställdhetsplan ser ut.

Vad staten absolut ska göra och vad den inte alls behöver ägna sig åt är en av de grundläggande politiska frågorna och den måste vara en del av kommissionsarbetet.

Mindre politisk reglering, eller ingen politik alls, är ofta ett alldeles utmärkt svar. Låt företagen tjäna pengar och växa, sänk arbetsgivaravgifterna och stryk minst hälften av de månatliga och årliga inrapporteringskraven från myndigheterna.

Annons
Annons

Tillåt anställningsformer av olika slag, och reformera arbetsmarknaden så att trygghet betyder lätt att få jobb, inte rätt att evigt behålla jobb. Låt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare vara enkla nog för att de ska kunna upprättas av dem det handlar om. De enkla jobb som alltid nämns i debatten finns inte i dag, och kommer bara bli verkliga om avtal mellan den som vill arbeta och den som behöver medarbetare får slutas enkelt. Beskatta inte de första 100 000 årliga inkomstkronorna. De är alltid de svåraste att dra in – och de viktigaste.

Låt delningsekonomins förmåga att göra jobb och välstånd av människors tjänstebehov, komma den traditionella ekonomin till del. Det är inte det nya som ska in i de gamla modellerna utan den gamla ordningen som ska anpassas så att det nya kan ges utrymme att leva och växa. Kasta inte ruttna ägg på den nya sortens taxiverksamhet.

Bekymra er mindre över rikedom och mer över fattigdom.

I veckan har kristdemokraten Jakob Forssmed varit aktuell med sin anomali ensamhetsminister. När politiker har tid för sådant har politiken getts allt för mycket utrymme i samhället. Att det är undantagstillstånd betyder inte att det är tid för undantag. Vad vi vet är rätt respektive skadligt, är rätt och skadligt även nu. Den enda skillnaden med själva undantaget är att det nu är svårare att hävda – liksom ännu viktigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons