Annons

Blir köttbullen köttindustrins död?

Är det tack vare köttbullarna som alltfler blir vegetarianer?
Är det tack vare köttbullarna som alltfler blir vegetarianer? Foto: Janerik Henriksson/TT

KULTURDEBATT | Civiliserade blodfria produkter som framställs på ett sätt som gör det omöjligt att skönja att det rör sig om döda djur har länge varit ett lyckosamt illusionstrick från köttindustrin. Men köttbullen kan bli början på industrins död, menar Veronika Gustafson.

Under strecket
Publicerad

Den här bilden av en kvinnas bröst har blivit viral.

”Va, växer inte köttbullar på träd?” vrålade den lille killen vid bordet bredvid när hans pappa försökte få honom att äta upp sina köttbullar med argumentet att de faktiskt var gjorda på ”äkta älgkött, en riktig älg, såna vi såg hos morfar”. Argumentet funkade inte. Med en tydlig gest svepte knatten tallriken över bord och rusade ut ur restaurangen.

Köttbullar och animaliska produkter vilka framställs på ett sätt som gör det omöjligt att skönja varifrån de egentligen kommer, har länge varit ett lyckosamt illusionstrick från köttindustrin. Ett sätt att få oss att glömma köttet utan att behöva vända blicken från tallriken.

Men frågan är om det inte är just detta illusionstrick som nu får många att välja mer vegetarisk kost. Hade vi inte ätit köttbullar och processad mat och indoktrinerats med bilder på euforiska kor som gör krumsprång över solsvedda ängar, skulle vi knappast chockas av att se videor på djur som slaktas. Eller reagera som shopparna i djurrättsorganisationen PETA:s kampanjvideo mot läder, där intet ont anande personer öppnar läderväskor fyllda med senor, blod och bultande hjärtan, som gjorts i ordning just för att få folk medvetna om vad läder faktiskt är.

Annons
Annons

Den här bilden av en kvinnas bröst har blivit viral.

Skönhetsindustrin tjänar stora pengar på att erbjuda botemedel mot det outsinliga äcklet inför den egna kroppen; köttindustrin drar in storkovan på äcklet inför döda djurkroppar.

Utan kontrasten mellan civiliserad, blodfri vardag och råa, blodfyllda handväskor hade standardreaktionen varit ”Hurså?”, snarare än ”Vafan!”.

Köttbullar och dylikt är alltså ett sätt att avnormalisera kött. Vissa tror att fler skulle bli veganer ifall de hade fått titta på när djuren slaktas. Men de som vuxit upp med att se djur slaktas reagerar knappast på blodiga videor där djur mister livet i förtid – för dem är det naturligt. Det som känns naturligt för en är ytterst svårt att revoltera mot.

Inget får den vane- och trygghetssökande människan att slå bakut så energiskt som absurditet – vilket i sin tur kräver en viss alienation och distansering.

Vidare kan man klura på hur vi avnormaliserar annat, exempelvis kroppen.

”I DON´T WANT BREASTS ANYMORE” och liknande avståndstaganden ekade nyligen på Twitter efter det oväntade, numer virala avslöjandet av ett kvinnobrösts inre anatomi – något de flesta som inte sysslat med obduktioner aldrig skådat. Sedermera visade sig bilden vara falsk, men verkligheten ter sig fortfarande lika bisarr – själv känner jag det ännu som om jag har kackerlackslarver inhysta i brösten. Tänk vad lite okunskapsmöjliggjord förvåning kan göra.

 Den här bilden av en kvinnas bröst har blivit viral.
Den här bilden av en kvinnas bröst har blivit viral.
Annons
Annons

Distansering möjliggör odlandet av äckelkänslor, vilket många industrier profiterar på. Skönhetsindustrin tjänar stora pengar på att erbjuda botemedel mot det outsinliga äcklet inför den egna kroppen; köttindustrin drar in storkovan på äcklet inför döda djurkroppar – vilket skapar en enorm efterfrågan på att raffinera de döda djuren till oigenkännlighet.

Det är inte konstigt att folkvalda EU-parlamentariker med köttindustrins bästa för ögonen vill sätta stopp för det.

Men frågan är om inte just denna raffinering, epitomiserad av köttbullen, blir köttindustrins död.

Genom att distansera oss från något, i detta fall köttets ursprung, bäddar vi för våldsamma reaktioner när vi väl konfronteras med det. Övergången till mer vegetarisk kost, vilket enligt den senaste IPCC-rapporten och många forskare är ofrånkomlig om vi vill minska utsläppen, förenklas ytterligare när det råkar vara samma form och namn på kött och grönsaker: bullar, bollar, burgare, korvar ... Det vi är vana vid.

Det är inte konstigt att folkvalda EU-parlamentariker med köttindustrins bästa för ögonen vill sätta stopp för det.

Veronika Gustafson är kulturskribent och studerar filosofi, politik och ekonomi vid University of Sussex.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons