Annons

Blir symptomen värre av att klia på myggbetten?

Vad är bevisat effektivt när myggorna haft fest? SvD:s Emma Frans söker svaret bland de forskningsstudier som siktat in sig på en av våra värsta sommarplågor.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 3

Stickmygga suger blod.

Foto: Jan Schützer/Naturfotograferna/IBLBild 2 av 3

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 3

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Påstående

Sommaren är härlig, men en faktor som onekligen drar ner helhetsintrycket är myggen. I år verkar det dessutom se ut att bli ett riktigt myggår. I Sverige är vi visserligen förskonade från allvarliga sjukdomar som sprids av mygg – som till exempel malaria, denguefeber och zika – men för vissa kan myggbetten vara riktigt besvärande och medföra intensiv klåda.

Du har säkert hört att du bör undvika att klia på dina myggbett eftersom detta bara göra plågan värre, med stämmer verkligen detta påstående?

Myggan använder en snabel för att suga blod, samtidigt injicerar den saliv som hindrar blodet från att koagulera.

Genomgång

För att förstå vad som minskar eller ökar besvären som vi får av myggbett måste vi först förstå vad som egentligen händer när vi blir myggbitna. Myggan använder en snabel för att suga blod, samtidigt injicerar den saliv som hindrar blodet från att koagulera. När saliven kommer in i våra kroppar sker en immunologisk reaktion. Vårt immunförsvar är livsnödvändigt för oss men ibland, som i detta fall, gör det faktiskt livet lite besvärligare. En viktig komponent i vårt immunförsvar, särskilt det mer omedelbara och ospecifika immunförsvaret, är ämnet histamin¹. När det gäller myggbett är det histaminet som gör att vi får röda, kliande och svullna märken till följd av sticken.

Annons
Annons

Stickmygga suger blod.

Foto: Jan Schützer/Naturfotograferna/IBLBild 1 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 2 av 2

När vi kliar på våra myggbett förstärker vi den immunologiska reaktionen, vilket gör att symptomen blir värre. Det finns med andra ord all anledning att försöka låta bli att klia på myggbetten.

Stickmygga suger blod.
Stickmygga suger blod. Foto: Jan Schützer/Naturfotograferna/IBL

Något som annars rekommenderas är att badda myggbett med kallt vatten eller kyla med is.

Så vad kan du istället göra för att lindra besvären? Eftersom histamin är boven i dramat kan antihistamin användas för att behandla besvärliga myggbett. Det är dock oklart hur pass effektiv denna behandling är. En studie från 2012 som publicerades i Drug and Therapeutics Bulletin och granskade forskning på området konstaterade att det inte fanns några tydliga belägg för att den typ av medel som man kan köpa receptfritt på apotek hjälper mot insektsbett².

Salvor med exempelvis antihistaminer och hydrokortison verkade hjälpa ibland men inte alltid. Ibland är visserligen bättre än ingenting så det kan trots allt vara värt ett försök. Något som annars rekommenderas är att badda myggbett med kallt vatten eller kyla med is³.

Det mest effektiva sättet att slippa besvärande myggbett är att förebygga dem, alltså att använda täckande klädsel, myggnät och myggmedel. Den typ av myggmedel som appliceras på huden innehåller ofta DEET som även kallas dietyltoluamid. Detta ämne verkar hämma myggornas förmåga att känna de dofter som människor utsöndrar och som hjälper myggan att hitta oss4.

Även myggspiraler minskar vår risk att bli bitna. Däremot finns det forskningsstudier som visat att regelbunden användning av myggspiraler inte minskar risken att drabbas av malaria eller denguefeber som ju sprids med hjälp av myggor5,6.

Slutsats

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Om du får ett myggbett bör du undvika att klia på det eftersom detta bara ökar den immunologiska reaktionen, vilket gör att problemen blir värre. Vissa krämer kan lindra besvären och nedkylning av området kan också ge effekt.

För den som lider mycket av myggbett kan det dock vara värt att minska risken för stick genom att bära täckande klädsel och använda myggmedel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons