Annons

”Blir utskälld – ska vi inte erbjuda äldre sittplats?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Kvinnan blev högröd i ansiktet och levererade en ordentlig uppsträckning när en ung kille frågade om hon ville sitta. Förväntas vi inte längre erbjuda vår plats åt äldre? Sofia Larsson svarar.

Under strecket
Publicerad

Fråga: För någon vecka sedan åkte jag tåg och fick bevittna hur en ung kille erbjöd en äldre dam sin sittplats. Ett vänligt erbjudande? Nej, inte enligt damen. Hon pöste upp sig och blev högröd i ansiktet samtidigt som hon skällde ut killen efter noter. ”Jag är minsann inte så gammal, att du har fräckheten att tilltala mig så”, var lite av det hon hävde ur sig.

Det här kanske bara är ett exempel, men faktum är att jag själv och ett par av mina vänner råkat ut för samma sak. Vi har blivit utskällda när vi erbjudit plats. Har tiderna förändrats? Bör man låta bli att erbjuda sin sittplats?

/Förvirrad

De någorlunda normalt funtade säger nog bara ”tack, men nej tack” om de erbjuds en plats de inte är i behov av.

Sofia Larsson: Självklart är det helt rätt att erbjuda sin plats till äldre som ser ut att behöva sitta – tråkigt att höra att någon som försökte bete sig artigt och vänligt fick en uppsträckning. Jag hoppas verkligen att det inte avskräcker honom, dig eller någon annan att avstå sin plats till någon som kan behöva den bättre.

Annons
Annons

Man kan bara gissa sig till vad som rörde sig i kvinnans hjärna när hon reagerade så starkt, kanske hanterar hon inte sitt åldrande, och folks syn på detsamma, särskilt väl.

Pensionärer i dag kan förvisso vara oerhört pigga och alerta, men de någorlunda normalt funtade säger nog bara ”tack, men nej tack” om de erbjuds en plats de inte är i behov av.

Den som vill vara hjälpsam kan också tänka på att lägga fram erbjudandet lite smidigt, snarare än att formulera sig på ett sätt som antyder att den tillfrågade är skröplig. Gillar man inte att interagera med främlingar behöver frågan inte ens ställas muntligt: flytta bara på dig, så får personen själv avgöra om den vill sätta sig eller inte.

Därför vill vi rekommendera den som behöver sitta att själv aktivt säga till och be om att få sittplats.

Självklart ska erbjudandet även ges till gravida, personer med synlig funktionsnedsättning och andra som kan tänkas behöva sitta. I Stockholms lokaltrafik skyltas så kallade prioriterade platser med en person med käpp, en gravid kvinna samt en person med gipsat ben och krycka.

Tänk dock på att alla nedsättningar inte syns på utsidan. Och även människor som inte har extra behov av sittplats får använda de prioriterade sätena, så länge ingen annan behöver dem.

– Det finns inga skrivna regler utan det handlar om sunt förnuft och att visa hänsyn. Till syvende och sist är det nog en personlighetsfråga. Det är svårt att se på någon om hen behöver få sitta och ännu svårare att läsa vad andra tänker. Därför vill vi rekommendera den som behöver sitta att själv aktivt säga till och be om att få sittplats. Då brukar frågan för det allra mesta lösa sig, säger Claes Keisu, pressansvansvarig på SL.

Viktigt att tänka på: För att ens kunna göra en avvägning av om någon har behov måste man ha lite koll på omgivningen – så kolla gärna upp från mobilen då och då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons