Annons

Blir vi smarta av att äta fisk?

17 december. Finns det en koppling mellan fiskkonsumtion och kognitiv förmåga? Myter och påståenden avfärdas eller bekräftas av Linda Bakkman varje dag fram till jul i Näringsfysiologens mytkalender.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fiskar uppfattas vanligen som lågintelligenta, men att äta dem ska tydligen göra oss smarta. Kan det verkligen stämma?

Fisk associeras med en rad hälsofördelar och innehåller flera näringsämnen som vi svenskar äter för lite av, exempelvis D-vitamin, jod och selen. Fet fisk – som lax, sill, strömming, makrill – är dessutom rik på omega-3-fettsyror.

Omega 3 har betydelse för uppbyggnad, utveckling och signalering i hjärna och nervsystem. Brister har kopplats samman med såväl ängslighet som koncentrationssvårigheter, aggressivitet och depression.

Ett par studier, varav en svensk, visar på högre betyg bland skolbarn som rapporterar att de äter fisk ofta.

Barn till mammor som ätit fisk eller omega-3 under graviditeten har uppvisat bättre resultat i intelligenstester och mindre risk för hyperaktivitet.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Forskning har också visat på ett samband mellan omega-3 tillskott och ett ökat blodflöde till kritiska regioner i hjärnan. Därför spekuleras det i om det kan finnas en koppling mellan ett högt intag i unga år och en minskad risk för demens senare i livet.

Ett par studier, varav en svensk, visar på högre betyg bland skolbarn som rapporterar att de äter fisk ofta. I uppföljningen av den svenska studien har man också kunnat visa att de 15-åriga pojkar som äter fisk en gång i veckan presterar signifikant bättre i intelligenstester i samband med mönstring än de som äter fisk mer sällan. De som åt fisk mer än en gång i veckan presterade ännu bättre.

Här kan man naturligtvis spekulera i vad som är orsak och verkan. Det skulle ju kunna vara så att intelligenta pojkar och ungdomar med höga betyg tenderar att äta fisk oftare, eller rapportera att de gör det, snarare än att de som äter fisk oftare blir smartare.
Men i en dansk studie gav man barn i åldrarna 8–11 skolmåltider rika på järn och omega-3. Resultatet var att barnen förbättrade sin skolprestation och läsförståelse mer än en kontrollgrupp som fortsatte med sin ordinarie matsäckslunch. Forskarna beräknar att fiskfettet står för 20 procent av effekten.

Slutsats:

Det tycks finnas en koppling mellan omega-3 och kognitiv kapacitet.

Ja, påståendet stämmer sannolikt

Det tycks finnas en koppling mellan omega-3 och kognitiv kapacitet. Även om det inte går att tvärsäkert slå fast att vi blir smarta av att äta fisk (all fisk är heller inte rik på omega-3) verkar det onekligen vara så att det är smart att äta fisk.
Tänk dock på att all fisk inte är nyttig. Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis barn och ungdomar, precis som gravida och ammande kvinnor, att vara försiktiga med fet fisk från hela Östersjön eftersom denna kan vara rik på tungmetaller.

 

Näringsfysiologens mytkalender den 18 december 07.00:
Är kokosolja mer hälsosamt än annat olja?

 

Missat tidigare ”luckor”? Alla finns på samlingssidan och här är de tre första:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons