Annons

Blodig lördag – stora protester över världen

Lördagen blev stökig på många håll i världen. Just nu sveper en våg av olika proteströrelser fram över flera kontinenter. Här listar SvD några av de viktigaste – och förklarar varför folket protesterar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter nära Tahrirtorget i Bagdad.

Foto: Ameer Al Mohammedaw/TT Bild 1 av 1

1 / 7

Irak – tre döda i sprängdåd

Demonstranter nära Tahrirtorget i Bagdad.
Demonstranter nära Tahrirtorget i Bagdad. Foto: Ameer Al Mohammedaw/TT

Efter våldsamma sammandrabbningar har demonstranter nu tagit kontrollen över centrala delar av huvudstaden Bagdad. Säkerhetsstyrkor var under lördagseftermiddagen utplacerade på strategiska platser för att hindra demonstranterna från att ta sig in till regeringshögkvarteret, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sent på fredagskvällen dog tre demonstranter och 36 skadades när två bomber sprängdes i Bagdad. Sedan demonstrationerna inleddes i oktober har fler än 250 personer dödats och tusentals skadats.

Demonstrationerna är Iraks största sedan 2003, då diktatorn Saddam Hussein avsattes. Bakgrunden är ett utbrett missnöje med korruption. Irak är en av världens största oljeproducenter, men en stor del av befolkningen lever i fattigdom.

Annons
Annons

Sammandrabbnignar i Sacaba.

Foto: Dico Solis/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Bolivia – demonstrationer även i Sverige

Sammandrabbnignar i Sacaba.
Sammandrabbnignar i Sacaba. Foto: Dico Solis/TT

Efter att Evo Morales tvingats bort från presidentposten har hans anhängare tagit sig ut på gatorna. Men både militär och säkerhetstjänst har svarat med våld – och på fredagen dödades fem personer i staden Sacaba. I den tidigare huvudstaden La Paz sköt polis med tårgas mot demonstranter. Våldsamheterna spås fortsätta och på lördagen anordnades demonstrationer även i Sverige.

Morales fick avgå efter att ha tappat förtroendet hos armén, som har en stark ställning i landet och genom åren fällt flera regeringar. Missnöjet intensifierades efter ett val där rösträkningen omgärdats av många tveksamheter och Morales anklagats för valfusk.

Demonstrationerna handlar också om motsättningar mellan urbefolkningen, som Morales och många av hans anhängare kommer ifrån, och majoritetsbefolkningen.

Annons
Annons

Missnöjda iranier vid bensinpumpen.

Foto: Vahid Salemi/TT Bild 1 av 1

3 / 7

Iran – nya demonstrationer efter höjt bensinpris

Missnöjda iranier vid bensinpumpen.
Missnöjda iranier vid bensinpumpen. Foto: Vahid Salemi/TT

Efter månader av lugn har nya protester under helgen brutit ut på många håll i Iran. En person har dödats under demonstrationer i staden Sirjan, och det har förekommit våldsamheter mellan polis och demonstranter, enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna.

I flera städer har personer lämnat sina bilar på vägarna för att blockera dem. Proteströrelsen handlar nämligen om bensin- och dieselpriset. Irans regering meddelade på fredagen att varje person nu får köpa 60 liter drivmedel i månaden till samma pris som tidigare, medan allt däröver kostar dubbelt så mycket.

Prishöjningen på drivmedel kommer efter att Irans ekonomi tagit mycket stryk sedan USA:s sanktioner mot landet återinfördes förra året.

Annons
Annons

Gula västarna har tappat anhängare sedan genombrottet.

Foto: Julien Mattia/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Frankrike – gula västarna på 200 orter

Gula västarna har tappat anhängare sedan genombrottet.
Gula västarna har tappat anhängare sedan genombrottet. Foto: Julien Mattia/TT

Även i Frankrike skapar bensinpriserna konflikter. På lördagen använde fransk polis tårgas och vattenkanoner för att driva tillbaka de gula västarna, proteströrelsen som under helgen fyller ett år. Gula västarna har under lördagen bland annat vandaliserat ett bankkontor och tänt eld på bilar. 33 personer hade gripits på förmiddagen.

Gilets jaunes, som rörelsen heter på franska, fick sitt namn i samband med stora protester i november 2018. De har dock tappat i styrka, från de knappt 300 000 som demonstrerade i november förra året. På lördagen deltog ”bara” några tusen på demonstrationerna i Paris, men protester genomförs på drygt 200 orter i landet, enligt France24.

Annons
Annons

Tusentals demonstranter i Prag.

Foto: Petr David Josek/TT Bild 1 av 1

5 / 7

Tjeckien – kommunistanklagelser mot presidenten

Tusentals demonstranter i Prag.
Tusentals demonstranter i Prag. Foto: Petr David Josek/TT

På söndag är det trettio år sedan sammetsrevolutionen, då kommunistpartiet förlorade makten i Tjeckoslovakien och ett flerpartisystem infördes. Men dagen innan det gav sig tusentals tjecker ut i demonstrationer mot presidenten Andrej Babis.

Han anklagas för att innan 1989 ha samarbetat med kommunistpartiet. Enligt officiella handlingar från Slovakien blev Babis informatör åt partiet efter ett möte på en bar 1982.

Babis medger att han mötet ägt rum men nekar till att han ska ha arbetat för partiet. I dag är han miljardär och har flera gånger anklagats för korruption och tveksam användning av EU-medel.

Annons
Annons

En bensinbomb briserar i Hongkong på lördagen.

Foto: Aidan Marzo/TT Bild 1 av 1

6 / 7

Hongkong – kinesiska soldater på gatorna

En bensinbomb briserar i Hongkong på lördagen.
En bensinbomb briserar i Hongkong på lördagen. Foto: Aidan Marzo/TT

Sedan i våras har demonstrationer skakat Hongkong och våldet tagit en stor plats i den autonoma regionen. Diskussioner om hur inblandade Fastlandskina egentligen är har förts medan kinesiska soldater samlats vid gränsen.

Men på lördagen, efter nya demonstrationer och våldsamheter på fredagen, hände något nytt: utan förvarning syntes plötsligt kinesiska soldater på Hongkongs gator. Deras uppgift har enligt lokala medier varit att städa upp efter demonstrationerna och riva de barrikader som byggts på gatorna.

På lördagseftermiddagen hade soldaterna återvänt till sina baracker. Nya våldsamheter är att vänta efter rapporter om att demonstranter bunkrat upp med bensinbomber och hemmabyggda katapulter.

Annons
Annons

Många Chilenare utanför landet har demonstrerat, som här i Madrid.

Foto: John Milner/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Chile – demonstranterna fick sin vilja igenom

Många Chilenare utanför landet har demonstrerat, som här i Madrid.
Många Chilenare utanför landet har demonstrerat, som här i Madrid. Foto: John Milner/TT

På fredagskvällen kom beskedet: en folkomröstning om Chiles konstitution ska hållas. En stor seger för de demonstranter som gett sig ut på gatorna i landet i snart en månad. Men protesterna lär fortsätta, både från anhängare och motståndare till en folkomröstning, rapporterar Al Jazeera.

Till en början handlade demonstrationerna om ett allmänt missnöje kring bland annat fattigdom, korruption, löner och pensioner. Men ganska snart kom mycket av ilskan att riktas mot landets konstitution, som skrevs under diktatorn Augusto Pinochets styre.

Till en början ville regeringen ge andra eftergifter, men har nu gått med på att en folkomröstning om huruvida konstitutionen ska bytas ut ska hållas i april 2020. Både den chilenska peson och Santiagobörsen steg kraftigt efter beskedet.

Annons
Annons
Annons
Annons