Annons

Bloomberg i primärval – utmanar han Trump?

Michael Bloombergs argument är att Demokraterna inte är tillräckligt väl positionerade för att slå Donald Trump.
Michael Bloombergs argument är att Demokraterna inte är tillräckligt väl positionerade för att slå Donald Trump. Foto: John Locher/AP

Den amerikanske miljardären Michael Bloomberg har anmält sig till att delta i Demokraternas primärval i delstaten Alabama.

I en lista som Alabamademokraterna har publicerat är han en av 17 personer som har kvalificerat sig till valet.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Bloomberg har dock ännu inte offentligt meddelat om han kommer att försöka att bli USA:s nästa president. Men att han har kvalificerat sig till primärvalet innebär att han åtminstone håller dörren öppen.

Av Demokraterna som hittills klargjort att de vill utmana Trump sticker fyra personer ut som mest troliga: senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders som representerar partiets vänsterflygel, och tidigare vicepresidenten Joe Biden och borgmästaren Pete Buttigieg, närmare den politiska mittfåran i amerikansk politik.

"Mike är allt mer oroad över att kandidaterna i det nuvarande fältet inte är välpositionerade för att besegra Trump", säger hans talesperson Howard Wolfson i ett uttalande.

Bloomberg, rankad som den åttonde rikaste amerikanen enligt Forbes, har antagligen medel att till stor del bekosta sin egen kampanj, men som sent in i loppet behöver han bygga upp en organisation i stora delar av landet.

"Om Mike ställer upp, erbjuder han ett nytt alternativ för Demokraterna som bygger på ett unikt renommé av att ha styrt USA:s största stad, byggt en affärsrörelse från grunden och av att, som betydelsefull filantrop, ha tagit sig an några av USA:s tuffaste utmaningar", säger Wolfson.

En av Bloombergs rådgivare säger till The New York Times att Bloomberg de senaste veckorna har funderat på att försöka att bli Demokraternas näste kandidat, men att han inte har bestämt sig än.

Efter reklamen visas:
Bloomberg siktar mot presidentposten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons