Annons

Erik Bergin:Krävs det en miljardär för att rubba Trump?

Mike Bloomberg är på väg uppåt i Demokraternas valrace.
Mike Bloomberg är på väg uppåt i Demokraternas valrace. Foto: Ricky Fitchett/TT

Mångmiljardären Mike Bloomberg dömdes ut vitt och brett när han lanserade sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat. Nu ligger New Yorks ex-borgmästare trea i mätningarna – och ingen av konkurrenterna har lyckats dra ifrån efter två primärval.

Under strecket
Publicerad

Mike Bloomberg möter publiken under sin kampanj.

Foto: Gerald Herbert/APBild 1 av 1

Det fanns för att uttrycka det milt en hel del som talade emot Mike Bloomberg, 78, en av världens rikaste personer, när han i november ställde upp i Demokraternas sprängfyllda startfält.

Han ställde upp senare än någon annan, och valde den tveksamma strategin att helt strunta i de fyra första primärvalen då demokrater börjar välja partiets presidentkandidat. Det gjorde att han direkt hamnade på kollisionskurs med både partiledning och övriga kandidater.

Men det fanns mer. Bloomberg, en miljardär från New York, föresatte sig att bli president i ett läge där runt halva amerikanska folket hunnit bli hjärtligt trött på en annan miljardär från New York som redan sitter i Vita huset. Dessutom, och till skillnad från Trump, var Bloomberg inte så värst välkänd utanför New York City, där han grundat sitt finans- och medieimperium och sedan styrt hela staden som borgmästare under tolv år.

Trump har smällt till med öknamnet ”Little Mike”. Oviktigt?

Många väljare är också ytterst skeptiska mot allt som osar nära koppling till Wall Street och storfinans. Bloombergs företag med samma namn är visserligen privatägt och inte på börsen. Men den detaljen väger sannolikt lätt för de demokrater som hade svårt att svälja Hillary Clinton och hennes påstådda koppling till Goldman Sachs och välbeställda donatorer för fyra år sedan.

Annons
Annons

Mike Bloomberg möter publiken under sin kampanj.

Foto: Gerald Herbert/APBild 1 av 1

Dessutom: Mike Bloomberg är relativt kort i rocken. Bara 173 centimeter, vilket fått den 190 centimeter långe president Trump att smälla till med öknamnet ”Little Mike”. Betydelselöst? Kanske, men det som kallas ”optics” – hur saker och ting ser ut snarare än hur de är – är ingen oviktig faktor i amerikansk politik.

Mike Bloomberg möter publiken under sin kampanj.
Mike Bloomberg möter publiken under sin kampanj. Foto: Gerald Herbert/AP

Och ändå har någonting hänt som får politiska analytiker att börja omvärdera Mike Bloomberg.

För samtidigt som Bloomberg och Trump drabbat samman i ett Twitterkrig, så ligger New Yorks ex-borgmästare just nu trea bland Demokraternas kandidater i de nationella opinionsmätningarna. Han har drygt 14 procents stöd, enligt Real Clear Politics genomsnitt, och hotar därmed Bernie Sanders som på fredagen ledde nationellt med 23,6 procent och Joe Biden som halkat ned till en andraplats med 19,2 procent.

Det är förstås ingen tillfällighet. Mike Bloomberg har spenderat massiva 300 miljoner dollar – av sin förmögenhet på 62 miljarder dollar enligt Forbes – på en veritabel bombmatta av tv-annonser och annan reklam i främst de delstater som håller primärval på supertisdagen den 3 mars. Då fördelas över 1 300 av nästan 4 000 demokratiska partidelegater på kandidaterna enligt valresultaten, fler än under någon annan enskild valdag.

Annons
Annons

De viktigaste delstaterna i den samlingen är giganterna Texas och Kalifornien. Hittills ser det visserligen inte ut som att Mike Bloomberg fått den utdelning han troligen hoppas på från sin investering: han ligger för tillfället femma i Kalifornien och fyra i Texas.

Kanske börjar en annan sorts tanke ta form hos vissa väljare.

Men det är flera veckor kvar. Och att Bloombergs klättring i opinionen uppfattas som ett hot hos de andra kandidaternas kampanjer framgår tydligt när de nu återigen anklagar mångmiljardären för att försöka köpa presidentskapet. Flera av hans konkurrenter kan heller knappast attackera honom för hans ålder, 78 år: Bernie Sanders är också 78, Joe Biden 77 och Elizabeth Warren är 70.

Och i den grupp av självutnämnda presidentämnen som demokrater i Iowa och New Hampshire sållat bland under februari finns just nu ingen enskild figur som ser ut att kunna rycka ifrån och samla det splittrade demokratiska partiet.

Så kanske börjar en annan sorts tanke ta form hos vissa väljare när de moloket ögnar de välkända namn som de hittills haft att välja mellan:

För att rösta bort en miljardär från Vita huset kanske det krävs en ännu rikare miljardär?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons