Annons

Blytunga förväntningar på Björn Rosengren

Sandviks vd Björn Rosengren blir ny vd för ABB. Han tillträder i mars nästa år.
Sandviks vd Björn Rosengren blir ny vd för ABB. Han tillträder i mars nästa år. Foto: Tomas Oneborg

Björn Rosengren är ABB:s frälsare. Det hoppas i alla fall Wallenberg och Christer Gardell. Industrijätten har presterat notoriskt dåligt på börsen i åratal. Nya vd:ns uppdrag är att vända på det. Nyckelordet: delegering.

Under strecket
Publicerad

Sent på söndagskvällen kom beskedet. Björn Rosengren, i dag vd för Sandvik, tar över som vd för ABB med nästan 150 000 anställda. Därmed blir han den första svenska vd:n i bolaget på nästan 20 år.

Förväntningarna kan inte beskrivas som annat än skyhöga. Förhoppningen är att aktieägarna äntligen ska få lite avkastning. Kursutvecklingen i ABB, med ett börsvärde på 389 miljarder kronor, har varit minst sagt medioker. Aktien kostar lika mycket i dag som den gjorde för sju år sedan, 17–18 schweizerfranc.

Pensionsjätten Alecta tror att utnämningen av Björn Rosengren innebär ett större engagemang från Wallenbergs sida i bolaget, som via Investor är största ägare i den svensk–schweiziska kraftjätten.

– Investor kommer sannolikt att ta ett stadigare grepp om bolaget i och med detta, säger Bo Selling, aktiechef på Alecta, som är sjätte största ägare i ABB.

Jacob Wallenberg är vice ordförande i ABB.

Bo Selling fortsätter:

– Vi välkomnar valet av vd. Det är dags för en ny ledarstil i bolaget. Det finns en snårighet i ABB som är problematisk. Vi tror Björn Rosengren kan ändra på det.

Annons
Annons

Björn Rosengren börjar sitt nya jobb först i mars 2020. Men ABB:s ordförande och nuvarande vd, Peter Voser, är inte orolig för att man ska tappa tempo under de sex månaderna fram till chefsbytet.

– Jag ser inte någon risk för tempoförlust. Vi kommer jobba med vår strategiplan under hösten och Björn Rosengren får på sitt håll möjlighet att avsluta sin tid på Sandvik på ett bra sätt, säger Peter Voser på en snabbt sammankallad telefonkonferens på måndagsmorgonen.

– Vi har redan påbörjat en omfattande decentralisering. Cirka 17 000–18 000 tjänstemän ska flyttas från de centrala staberna ut till koncernens fyra affärsområden, säger Peter Voser.

Enligt ABB:s ordförande har Björn Rosengren de egenskaper som man har letat efter. Det vill säga han förstår hur man etablerar framgångsrika decentraliserade organisationer, stärker människor och personifierar en kultur av samarbete.

Björn Rosengren ger i nuläget inga intervjuer. Han uttalar sig kort i ett skriftligt pressmeddelande där han tackar för förtroendet. Men han har i flera tidigare intervjuer berättat hur ”allergisk” han är mot så kallade matrisorganisationer där chefsansvaret är otydligt.

I stället drivs han starkt av att delegera och lägga ut ansvar på cheferna i respektive affärsområde och därmed skapa en entreprenöriell drivkraft i organisationen.

Hans vd–tid i såväl Sandvik som finska Wärstilä har präglats av en tydlig decentralisering.

Inte heller Investors vd Johan Forssell vill ställa upp för en intervju men skriver i en kommentar att Investor anser att Björn Rosengren är rätt person att leda ABB.

Annons
Annons

”Han har i sina tidigare roller uppnått resultat vad gäller att skapa en decentraliserad kultur, förbättra performance och leverera värde” skriver Johan Forssell.

Christer Gardell gick, via sin fond Cevian Capital, in i ABB 2015. Än så länge har det varit en trist investering, som blinkar rött. Gardell har varit en av dem som hårdast drivit på att bolaget ska knoppa av affärsområdet Power Grids. Så blev också fallet när det i december förra året blev klart att affärsområdet säljs till japanska Hitachi.

Nu ser Christer Gardell – sin vana trogen – potential för en kursrusning:

”ABB:s problem är att marginalerna är betydligt lägre än konkurrenternas inom varje affärsområde. Stängs dessa gap bör ABB värderas till över 35 schweizerfranc (dubbla dagens kurs, reds anm). Detta är Björns huvuduppgift och jag är övertygad om att han kommer att lyckas med detta”.

För Sandvik innebär rekryteringen av Björn Rosengren att jakten på en ny vd inleds omgående. Och för Alecta, som är näst största ägare i Sandvik är det med blandade känslor man tar emot beskedet. I ABB äger pensionsjätten aktier för nästan 7 miljarder kronor, i Sandvik för hela 11 miljarder.

– Det är klart det kan bli lite vakuum i Sandvik under den här tiden. Samtidigt tror vi Björn Rosengren är så professionell att han jobbar hårt ända fram till att han slutar. Men sammantaget är den här rekryteringen minus för Alecta, säger Bo Selling.

ABB hade strax före börsens stängning på måndagen stigit 4 procent på nyheten om vd-rekryteringen, samtidigt som Sandvik sjönk med knappt 2 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons