Annons

Boende i huset: ”Tackar gud att vi inte var hemma”

Nationella bombskyddet på plats i Högaholm, Malmö, natten till onsdagen efter explosionen.
Nationella bombskyddet på plats i Högaholm, Malmö, natten till onsdagen efter explosionen. Foto: Johan Nilsson/TT

Boende känner starkt obehag efter den kraftiga explosion som inträffade i ett flerbostadshus i södra Malmö.

– Det är väldigt kusligt. Vi är ju gamla människor, säger 77-årige Eve som bor ovanför lägenheten där detonationen inträffat.

Under strecket
Publicerad

En kraftig smäll hördes över stora delar av Malmö vid 23-tiden på tisdagskvällen. När polisen kom till stadsdelen Högaholm kunde de konstatera att någonting detonerat vid en lägenhet på bottenplan.

En man skadades lindrigt av glassplitter från explosionen, men han behövde inte föras till sjukhus för vård.

Efter detonationen kallades nationella bombskyddet till platsen för att säkra lägenheten. Först därefter kunde polisens kriminaltekniker undersöka området i jakt på spår.

– Vi har inga misstankar om att det är en olyckshändelse, vi utgår från att någon har placerat en explosiv pjäs där, säger Nils Norling, presstalesperson hos polisen i Malmö.

Tidigare samma dag hade polisen varit på plats vid bostadshuset för att utreda uppgifter om en misstänkt skottlossning mot en lägenhet i huset.

Eve och hans fru bor i lägenheten ovanför bostaden där detonationen utlöstes. På deras inglasade balkong syns spåren efter skottlossningen. Fyra skotthål – två genom glaset och två genom plåten.

Han och hans fru befann sig i sin kolonistuga och var på onsdagsförmiddagen på väg tillbaka till lägenheten för att släppa in polisen för en ny teknisk undersökning.

Annons
Annons

– Vi tackar gud att vi inte var i lägenheten. Vi har en hund också och den hade inte klarat sig, hon är väldigt rädd av sig, säger 77-årige Eve.

I nuläget är ingen gripen för vare sig explosionen eller skottlossningen och polisen vill inte uttala sig om de har några misstänkta.

– Men det är intressant att titta på om, och i så fall hur, de här två händelserna hänger ihop, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Under första halvåret 2019 skedde 120 sprängningar i Sverige. Det är en ökning från motsvarande period förra året då 83 sprängningar registrerades, enligt statistik från polisen som DN har rapporterat om.

Polisregion syd – där Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoberg ingår – sticker ut i statistiken. Förra året inträffade en tredjedel av alla sprängningar i regionen, en trend som håller i sig även i år.

– Det är bara att konstatera att det finns kriminella individer i Malmö och andra delar av region syd som har kommit över ett eller flera partier med något explosivt. De är så pass hänsynslösa att de inte tvivlar på att använda det, säger Nils Norling.

Enligt honom har polisen kunnat se ett skifte i vilken typ av sprängladdningar som används av kriminella.

– Går vi tillbaka tre-fyra år i tiden fanns det en problematik med handgranater här i Malmö. Man kan tänka sig att det fanns tillgång på handgranater just då och att det var därför de användes.

Sedan övergick det under en period till kraftfulla bangers som användes vid en rad sprängningar.

– Och nu har vi det senaste året sett att man använder sprängdeg i de här pjäserna. En möjlig teori är att det finns tillgång på sprängdeg just nu i området, säger Nils Norling.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är de som genomför så kallade explosivämnesutredningar kopplade till sprängningar. Enligt statistik som SvD tagit del av har antalet utredningar ökat stadigt år för år.

Förra året gjordes 255 utredningar – den högsta siffran de senaste sex åren.

– Det innebär en större arbetsbelastning för oss. Vi har fått stuva om och rekrytera så att fler personer kan lägga en större del av sin arbetstid på den här typen av ärenden, säger Annika Carlsson, chef på kemigruppen på NFC.

Hittills i år har NFC varit med och analyserat i 210 ärenden. Siffrorna inkluderar också undersökningar där ämnet inte detonerat – till exempel om ett föremål hunnit beslagtas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons