Annons

Bok som är ”alldeles för svensk” tar sig in på listan

”Livsfarlig charm” skriver en kritiker om huvudpersonen i boken som ligger etta på SvD:s boklista. Skrolla ner för att se vilken bok som sålde bäst men som ratades av kritikerna.

Publicerad
Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Del 1 av 11

10. Om människans framtida existens

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (12)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Foto: Lars Pehrson

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons
Annons
Foto: Stefan Mattsson/IBL Bild 1 av 1

Del 2 av 11

9. Det mytomspunna 1968

Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (14 vecka 52)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Natur och Kultur Bild 1 av 1

Del 3 av 11

8. Ny blick på finska inbördeskriget

Foto: Natur och Kultur

”Finska inbördeskriget” av Tobias Berglund och Niclas Sennerteg (ny)

Natur & kultur

Sakprosa

För 100 år sedan utbröt finska inbördeskriget, med 40 000 döda på bara några månader. Med hjälp av ögonvittnesskildringar och arkiv berättar författarna om kriget som påverkade hela Nordens historia.

SvD:s Dick Harrison skriver att författarna har många viktiga poänger och ”är välorienterade inom forskningslitteraturen”, men också att boken är alldeles för svensk och saknar finska källor.

”Berglund och Sennerteg bemödar sig om en opartisk och nyanserad hållning, öser ur såväl äldre som nyare källor”, skriver Maria Edström i Expressen.

DN:s kritiker är är positiv men har också flera invändningar.

"Berglunds och Sennertegs bok är en lika klargörande som obehaglig läsning om ett stycke sällsynt mörk nordisk samtidshistoria," skriver Wilhelm Agrell i Borås tidning.

Annons
Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 4 av 11

7. Nytt uppdrag för Salander

Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (9)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Marica Rosengård Bild 1 av 1

Del 5 av 11

6. ”Starkt beroendeframkallande epik”

Foto: Marica Rosengård

”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö (8)

Albert Bonniers Förlag

Prosa

En Helsingforsskildring som utspelar sig från 1960-talet fram till vår tid, och berättar om klass och genus men också om familjeband och kärlek.

SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att ”i stämningar, scener, perfekt funna detaljer som slår bågar från det lilla livet ut i det stora är Kjell Westö suverän” men också att ”många spår är märkligt ofullgångna”.

”’Den svavelgula himlen’ är fem hundra sidor starkt beroendeframkallande epik. Kjell Westö i högform”, skriver Sveriges Radios Ulla Strängberg.

”Kjell Westö har en osviklig förmåga att blåsa mänskligt liv i den finländska huvudstaden”, skriver Björn Wiman i DN.

Expressens kritiker är positiv men har invändningar.

Annons
Annons
Annons
Foto: Peter Knutson Bild 1 av 1

Del 6 av 11

5. ”Känner mig utvald som läsare”

Foto: Peter Knutson

”Koka björn” av Mikael Niemi (7)

Piratförlaget

Prosa

1852, i en by i nordligaste Sverige försvinner en vallpiga i den djupa skogen, och samepojken Jussi ger sig av på jakt tillsammans med prosten Lars Levi Laestadius.

”Det är lite prilligt alltihop, djupsinnigt, utsagt inifrån och fotat utifrån, stor miljö och törstig själ i samma bok”, skriver Sveriges Radios Jenny Teleman.

Petter Lindgren skriver i Aftonbladet att en av Niemis största tillgångar är ”att han bakom varje krök lyckas duka fram just det som jag (och förmodligen varenda jävel) blir lycklig av att få läsa just då. Det är nästan lite kusligt, men det får mig också att känna mig utvald som läsare.”

Också Expressens kritiker är positiv.

SvD:s Jenny Aschenbrenner har vissa invändningar och skriver att det är för många spår att följa i ”Koka björn”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 7 av 11

4. Han avslöjar allt i biografin

Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (6)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 8 av 11

3. Berättelsen om nyfiken professor

Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (5)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 9 av 11

2. Anyurus dystopi nära verkligheten

Foto: Staffan Löwstedt

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru (4)

Norstedts

Prosa

I en dystopisk men inte avlägsen framtid har skräcken och rasismen slagit klorna i Sverige och Europa.

”Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

Enligt Sveriges Radios Martina Lowden förenar Anyurus prosa ”elektrifierande spänning med eldfast mystik, skönhet med nödvändighet.”

Också Aftonbladet och Expressen hyllar boken, men DN låter sig inte övertygas.

Annons
Annons
Annons
Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 10 av 11

1. ”Starkaste biografin på länge”

Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (3)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons
Foto: Michael Lionstar/Norstedts Bild 1 av 1

Del 11 av 11

Läsarfavoriten som inte kom på listan

Foto: Michael Lionstar/Norstedts

”Mörkare : femtio nyanser av mörker enligt Christian” av E L James

Norstedts

Prosa

Boken sålde näst bäst av alla böcker denna vecka. Den har inte recenserats vare sig av SvD, DN, Expressen, Aftonbladet eller SR och kan därför inte komma med på listan.

Eva Johansson skrev i SvD om den första delen i bokserien, ”Femtio nyanser av honom”, 2012:

”Vad är det då som har lockat alla läsare till den här rätt taffligt och klichéfyllt skrivna boken? Jag tror inte att det är sexskildringarna – hur heta de än är. Förklaringen är nog både enklare och mer deprimerande än så. Romanens underliggande askungesaga spelar på en primitiv kvinnlig dröm, en som borde ha varit förpassad till soptippen för länge sedan: den om flickan som möter sin prins och får allt hon någonsin velat ha.”

Annons

Läs även

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons