Boken om Gösta Ekmans sjukdom ”djupt rörande”
”En av de mest ömsinta kärlekshistorier jag läst” skriver en kritiker om en av veckans nya titlar på SvD:s boklista över Sveriges bästa bästsäljare.
1 / 20
20. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”
”Kring denna kropp” av Stina Wollter (ny)
Bokförlaget forum
Biografier
Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.
”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.
”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet
2 / 20
19. Roslings syn på världen
”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (20)
Natur och Kultur
Sakprosa
Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.
”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.
DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”
Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”
3 / 20
18. ”Upptrampad stig för dig som ska komma ut”
”Q” av Fredrik Ekelund (19)
Albert Bonniers förlag
Prosa
En medelålders man upptäcker och kommer ut med sin transidentitet. I Malmö lever han som vanlig man, i frihetens Köpenhamn blir han Marisol.
”Ekelund skriver utan falskt patos, vädjar aldrig till läsarens medkänsla utan erövrar den i stället med intelligenta iakttagelser, vemodig humor, suverän dramaturgi och en osviklig, nästan gammeldags känsla för vad som gör sig bäst mellan raderna”, skriver Jens Christian Brandt i DN.
Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”Q” kan läsas ”som litterär upplevelse, eller följas som en vindlande stig, upptrampad för dig som ska komma ut eller har någon som ska till med det.”
Aftonbladets kritiker är delad, medan SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att boken är ”väl inåtvänd, den mal runt sig själv utan att släppa in tillräckligt med syre i den livskris som därför fortsätter att kännas privat, Ekelunds egen.”
4 / 20
17. Följer upp populära ”Gustavs grabb”
”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (18)
Albert Bonniers förlag
Biografi
Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.
”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.
”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.
DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.
5 / 20
16. Politiskt laddat 1970-tal
”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (17)
Piratförlaget
Prosa
”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.
Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”
DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”
6 / 20
15. Berättelsen om nyfiken professor
”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (16)
Natur & Kultur
Biografier
Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.
Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.
”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.
Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.
7 / 20
14. ”En fasaväckande wow-känsla ”
”Svälten” av Magnus Västerbro (14)
Albert Bonniers förlag
Sakprosa
Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.
SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”
Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.
Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”
Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.
8 / 20
13. Den farliga ensamheten
”Lugnet” av Tomas Bannerhed (8)
Weyler förlag
Prosa
Urban flyttar ut på landet för att börja ett nytt liv, men efter att en kärlek går i kras isolerar han sig allt mer, samtidigt som han plågas av skuld över relationen till sin mamma.
”Kanske är det just en sådan sammansatt skildring som kan hjälpa oss att förstå hur, och när, ensamheten faktiskt blir farlig, när allt barkar iväg”, skriver Therese Eriksson i SvD.
”Som stilist är Bannerhed imponerande...’Lugnet’ är den andra romanen i ett mycket löftesrikt författarskap”, skriver DN:s Åsa Beckman.
Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva.
Sveriges radios Jenny Teleman är inte lika imponerad och skriver att ”resultatet blir klyschigt ”slutet ”kladdigt”.
9 / 20
12. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”
”Nuckan” av Malin Lindroth (13)
Norstedts
Sakprosa
En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.
“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.
“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.
Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.
10 / 20
11. ”Tänker på den varje dag”
”Syskonen” av Tessa Hadley (9)
Wahlström & Widstrand
Översättning av Amanda Svensson
Prosa
Nutid och dåtid möts och förändrar allt för fyra vuxna syskon som semestrar i sin barndoms sommarstuga.
”Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ’Syskonen’ i min hand”… ”fortfarande tänker jag på den någon gång varje dag”, skriver Therese Eriksson i SvD.
”Jag blir faktiskt så förtjust i Syskonen att jag omedelbart beställer tre andra romaner av Hadley, som jag också plöjer.”.. ”Tessa Hadley förstår det barn-jag som finns kvar i varje vuxen, hon skildrar tidens gång genom att fånga nuet”, skriver Sveriges radios Anneli Dufva.
Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.
11 / 20
10. Kärleksfullt om Gösta Ekmans sista tid
”Få se om hundarna är snälla ikväll...” av Marie-Louise Ekman (ny)
Piratförlaget
Prosa
Marie-Louise Ekmans dagboksanteckningar från sjukhustiden då hennes man, skådespelaren Gösta Ekman, var svårt sjuk.
”Ekman lyckats förvandla något som lätt kunnat framstå som en alltför privat och prosaisk patientjournal, till en djupt rörande dikt till kärleken”, skriver Marit Furn i SvD.
”Först håller jag boken ifrån mig, är det verkligen meningen att jag ska komma så nära Gösta Ekman i hans allra mest utsatta stunder?... Men den känslan går över. Det här är nämligen en av de mest ömsinta kärlekshistorier jag har läst”, skriver Gunilla Brodrej i Expressen.
Även DN:s och Aftonbladets och kritiker är positiva.
12 / 20
9. Första heltäckande biografin över Moberg
”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (6)
Albert Bonniers förlag
Biografier
Den första heltäckande biografin över kulturkonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.
”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.
”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.
Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.
13 / 20
8. ”En studie i elegans”
”Den oändliga familjen” av Cilla Naumann (ny)
Albert Bonniers förlag
Prosa
Vad händer med kärnfamiljen som inte klarar av att hålla löftena om kärlek och gemenskap? En skildring av en familj i djupaste kris som långsamt rör sig mot katastrofen.
”Det här är en sådan bok som författare blir avundsjuka på. ”Den oändliga familjen” är en studie i elegans, i språklig återhållsamhet, i ren och skär lyrisk närvaro... Men inte bara det: hon har dessutom skrivit en berättelse av det slag som dröjer sig kvar i läsaren”, skriver SvD:s Josefin Holmström
Barbro Westling skriver i Aftonbladet att boken ”är en dramatisk roman, känslomässigt stark och existentiellt drabbande. Med oskattbar uppmärksamhet urskiljer Naumann utsatthetens och orons många detaljer, avståndet som obevekligt ökar till det sinnligt välbekanta, hur skogen, det främmande och kylan äter sig in i familjens hjärta.”
Också DN:s och Sveriges radios kritiker är positiva.
14 / 20
7. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”
”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (11)
Albert Bonniers förlag
Prosa
Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.
”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.
”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.
Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.
15 / 20
6. ”Starkaste biografin på länge”
”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (9 vecka 34)
Forum
Biografi
Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.
”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.
”Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.
Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.
16 / 20
5. ”Jag känner villkorslös kärlek”
”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (5)
Norstedts
Prosa
En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.
”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.
”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.
Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.
17 / 20
4. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”
”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (3)
Weyler
Biografier
Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.
”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.
”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.
Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.
18 / 20
3. En rockares dagbok
”Vardagar” av Ulf Lundell (4)
Wahlström & Widstrand
Prosa
Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.
SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”
”Med ’Vardagar’ har Ulf Lundell gjort något så unikt som skrivit ytterligare en generationsroman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg
”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.
Positiva är också Expressen och Sveriges radio.
19 / 20
2. Två genier i ett äktenskap
”Geniet från Breslau” av Lena Einhorn (2)
Natur och Kultur
Prosa
Han är den judiske Nobelpristagaren som uppfann Zyklon B. Hon är Tysklands första kvinnliga doktorerade kemist. När de möts tycks de som skapta för varandra, men har ett äktenskap plats för fler genier än ett?
”En del historiska personers liv och gärning är alltför litterärt tacksamma för att inte omvandlas till fiktion… Elegant lyckas författaren ta sig an det dokumentära stoffet utan att förvandla skildringen till en fiktionaliserad historielektion, skriver Martin Lagerholm i SvD.
”Einhorns roman är en storslagen dokumentärroman, berättad med fiktionens narrativ. Hennes känsla för dramaturgi är känd sedan hennes tidigare böcker, och de över 500 sidorna är oupphörligt engagerande”, skriver Annina Rabe i Expressen.
Även Sveriges radios, DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.
20 / 20
1. ”Khemiris bästa roman”
”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (1)
Albert Bonniers förlag
Prosa
När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?
”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.
”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.
Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.