Annons

Maria Carling:Boken som gav en intellektuell orgasm

Psykologiprofessor Lisa Feldman Barrett.
Psykologiprofessor Lisa Feldman Barrett. Foto: Natur & Kultur och Lars Pehrson

Tänk om våra känslor inte alls är vad vi har trott? Visst borde det förändra vår bild av hur det är att vara människa?

Under strecket
Publicerad

Hjärnavbildningstekniken har gett oss chansen att titta under huven på nya sätt. Bit för bit får vi veta mer om hur våra hjärnor fungerar. Upptäckten av hur känslor skapas är en pusselbit som berättar om hur hjärnan jobbar. Ständigt gissar den vad som händer, både i den yttre världen och i den inre inuti kroppen.

Oavsett om du är lugn som en filbunke, tämligen oberörd av livets växlingar eller en reaktiv sort som drivs av ångest och iver, lättberörd av minsta förändring så kan den nya forskningen om interoception ge dig en ny syn på dig själv, menar psykologiprofessor Lisa Feldman Barrett. Hennes forskning visar också att vi inte är utlämnade till våra känslor. Vi har mer makt över dem än vi tror.

En psykolog som tidigt upptäckte boken ”How emotions are made” (det amerikanska originalet) bloggade om sin läsupplevelse och kallade den för en ”intellektuell orgasm”. Ändå har boken inte rönt så stor uppmärksamhet i den svenska pressen. Kanske för att de 400 sidorna komplex populärvetenskap trots allt inte är någon snabb väg till sinnliga frödjer.

En rejäl grundkunskap om hur hjärnan fungerar underlättar. När Lisa Feldman Barrett föreläste på Karolinska institutet var salen däremot proppfull. I forskarvärlden är hennes ”konstruktivistiska” syn på hjärnan och känslorna vardagsmat. Forskarna vet också att nestorn inom hjärnavbildningsteknik Karl Friston banat vägen för hennes forskning, liksom interoceptionsexperten Bud Craig, för att inte tala om neurologen Antonio Damasio och professor Joseph Ledoux som vi intervjuade på Idagsidan förra våren. Den här gången tar vi avstamp i Lisa Feldman Barretts teorier för att blicka inåt i artikelserien ”De omvärderade känslorna”. Välkomna att följa med in i kroppen för att hitta känslornas ursprung!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons