Annons

Boktips: Kvinnlig rebell – eller en perfekt studentpresent?

Bevis på att världen förbättras, den definitiva samlingen svenska noveller eller en vidsträckt roman om tre generationer famlande kvinnor? Här är de bästa böckerna just nu enligt SvD:s kritiker.

Under strecket
Publicerad
Foto: Josefine Bäckström Bild 1 av 1

1 / 5

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Foto: Josefine Bäckström

I en villa på Lidingö med pool i trädgården och fläckar i taket. Bland kvinnorörelsens feminister på 60-talet. I samtidens tvåsamhetsnorm. Ensamheten finns överallt i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis andra roman – en berättelse som spänner över tre generationer vilsna kvinnor.

Annons
Annons
Foto: Nicklas Thegerström Bild 1 av 1

2 / 5

”Sju grenar” av Katarina Frostenson (Wahlström & Widstrand)

Foto: Nicklas Thegerström

Hur stora friheter kan vi människor ta oss? Med vår jord? Med språket? Och med varandra? Det är frågan Katarina Frostenson ställer sig i sin senaste diktsamling ”Sju grenar” ”Människans behov av rötter och ramar har aldrig varit vackrare skildrat. Det svär jag på, även om poeten i samlingens sista dikt lekfullt antyder att poesin är ett kaninhål i marken. Än sen? Är något såhär bra, faller jag gärna ner, skrev SvD:s Therese Eriksson.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 5

”Factfulness” av Hans Rosling (Natur & Kultur)

Kunskap, självironi, entusiasm och sund skepsis. Och så anekdoter, som den om att Moçambiques premiärminister tittar på hur stor del av befolkningen som går barfota för att avgöra hur det ser ut med landets utveckling. ”Factfulness” är boken som lär oss tänka som Hans Rosling gjorde.

Annons
Annons

Carmen Laforet 1921–2004

Bild 1 av 1

4 / 5

”Nada” av Carmen Laforet (Bokförlaget Komet)

Carmen Laforet 1921–2004
Carmen Laforet 1921–2004

En stilbildande spansk klassiker i ny svensk översättning. Långt före ”Bonjour tristesse” och ”Räddaren i nöden” skrev Carmen Laforet, blott 23 då hon debuterade, i ”Nada” om rebelliska Andreas drömmar, frihetslängtan och alienation inför världen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 5

Svenska noveller från Almqvist till Stoor (Albert Bonniers Förlag)

700 sidor med 90 svenska noveller skrivna från 1838 till 2015. Redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg har dessutom skakat om i påsen och valt bort skåpmaten till fördel för fler kvinnor, och en vidgad syn på vad en novell är. ”Ett herkulesarbete” skrev SvD:s Kristoffer Leandoer om denna perfekta studentpresent.

Annons
Annons
Annons
Annons