Annons

Bolånekriget trappas upp – SBAB under attack

”Jag kan tänka mig att det kan vara Nordea som tar eller tar tillbaka kunder”, säger analytikern Andreas Håkansson.
”Jag kan tänka mig att det kan vara Nordea som tar eller tar tillbaka kunder”, säger analytikern Andreas Håkansson. Foto: Anders Wiklund / TT

Snabbt sjunkande marknadsandelar och stora utflöden tvingade SBAB att sänka listräntorna i februari. Strategin ger resultat men analytiker varnar för att priskriget på bolån kan kosta mer än det smakar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SBABBild 1 av 1

Under en tid var det relativt lugnt på bolånemarknaden. Men i år verkar något ha hänt. Bankanalytiker vittnar nu om att priskriget har trappats upp ytterligare.

– SBAB sänkte sitt pris ganska aggressivt nyligen efter att tidigare i år haft en låg andel av utlåningen, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, till SvD.

Mellan januari och februari i år tappade SBAB så stora lånevolymer att nyutlåningen inte kunde kompensera, visar statistik från SCB och bankens rapporter. Men i mars lyckades den statliga banken vända trenden och ökade sin totala utlåning till hushållen. Nu är SBAB överhopad med ansökningar och det är stopp för nya kunder, vilket SvD rapporterat om.

Prispressarstrategin innebär risker, anser analytikern Andreas Håkansson.

– Detta är väl ett tecken på att SBAB ser att det bara är pris de kan attrahera kunder på, vilket inte direkt är ett styrketecken. Att systemen inte är beredda på kundtillströmningen är ju klart problematiskt och bör drabba kundnöjdheten.

Konkurrensen om bolånekunder ser alltså ut att ha ökat ytterligare i år. Framförallt är det hushållen med låga belåningsgrader och höga inkomster som banker och bolåneuppstickare slåss om.

Annons
Annons
Foto: SBABBild 1 av 1

Det finns uppgifter om att storbanker, som tidigare tappat många kunder, nu gör allt för att försöka locka dem tillbaka.

– Det ser ut som att SBAB tar en stor del av nyutlåningen, men att de samtidigt tappar befintliga kunder. Jag kan tänka mig att det kan vara Nordea som tar eller tar tillbaka kunder efter att tidigare tappat andelar, säger Andreas Håkansson.

På Nordea svarar Mikaela Östman på pressavdelningen att banken ser ett ökat intresse för bolån och att öppna konto i banken.

När det gäller bolån så ser det ut som at ni har flyttat fram era positioner och SBAB tappar, får ni många kunder från just SBAB?

– Vi rör oss i rätt riktning, men vi siktar ännu högre eftersom det fortfarande är under vår totala marknadsandel, säger Mikaela Östman på Nordeas pressavdelning till SvD.

– Vi ser en ökning vad gäller intresset men vi ser det som en effekt av våra egna aktiviteter, t.ex. nya sätt för kunder att kontakta oss gällande bolån, fortsätter hon.

Nordea har kommit igen från förra året, då banken enbart hade 2 procent av nyutlåningen, till drygt 10 procent i år. Men man ligger fortfarande under sin marknadsandel.

När konkurrensen ökar innebär det en press på marginalerna för bankerna, då de ofta hade bättre marginaler på kunder som lämnar än de som lockas till banken i olika kampanjer.

Foto: SBAB

SBAB hymlar inte med läget utan skickar ett diagram som tydligt visar hur läget såg ut i januari, februari och mars. Den statliga bankens vd har tidigare bekräftat för SvD att priskriget kostar och att de kommer tjäna mindre pengar på bolånen framöver. Danielsson trodde däremot inte på ännu lägre räntor framöver.

På Nordea konstaterar man att det är fortsatt tufft men att man ständigt är beredd att se över sina erbjudanden.

– Konkurrensen på bolånemarknaden är hård och har varit det en längre tid. Vi tycker konkurrens är bra eftersom det gör att vi måste vara på tårna och vässa vårt erbjudande, säger Mikaela Östman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons