Annons

Bolsonaro tar emot hjälp – på vissa villkor

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill nu ha utländsk hjälp till släckningsarbetet i Amazonas.
Brasiliens president Jair Bolsonaro vill nu ha utländsk hjälp till släckningsarbetet i Amazonas. Foto: Antonio Cruz/AP/TT

Brasiliens president Jair Bolsonaro kan tänka sig att emot ta ekonomiskt stöd för att bekämpa bränderna i Amazonas – om Brasilien själv får avgöra hur det ska användas. Vändningen sker samtidigt som pressen på landet att agera ökar.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Bolsonaro svänger - vill ha hjälp

Bolsonaro hade tidigare krävt en ursäkt från Frankrikes president Emmanuel Macron, som de senaste dagarna utbytt förolämpningar med varandra. Men vädjanden om hjälp från flera guvernörer i Amazonas tros ha fått Bolsonaro att ändra sig.

– Den brasilianska regeringen genom president Bolsonaro är öppen för att få ekonomiskt stöd från organisationer och till och med länder, säger presidentens talesperson Otávio Rego Barros.

G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas. Då sade Brasilien tack, men nej tack, med motiveringen att G7-ledarna med den franske presidenten Emmanuel Macron i spetsen skulle hålla sig till sina egna länder.

Bränderna har hamnat i blixtbelysning de senaste dagarna i samband med att bilder på den brinnande regnskogen kablats ut över världen. Amazonas beskrivs ofta som jordens lungor då regnskogen producerar stora mängder syre och samtidig binder koldioxid, en av de gaser som driver på växthuseffekten.

Rädslan bland klimatforskare är att utvecklingen i Amazonas närmar sig en avgörande punkt där regnskogen i slutändan riskerar att omvandlas till savann.

Att med eld avverka delar av regnskogen sker regelbundet, men årets bränder är de mest omfattande sedan 2013. President Jair Bolsonaro har uppmanat till en allt större exploatering av regnskogen och miljöaktivister anser att presidentens hållning har lett till att allt fler vågar starta bränder, utan att straffas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons