Annons

Bolsonaro: Jag skulle inte ens känna av viruset

Brasiliens president Jair Bolsonaro på en presskonferens om coronaviruset förra veckan.
Brasiliens president Jair Bolsonaro på en presskonferens om coronaviruset förra veckan. Foto: Andre Borges/AP

Idrottare kan inte drabbas av coronaviruset, påstår Brasiliens president Jair Bolsonaro. Han anklagar också medier för att sprida ”hysteri” kring viruset. Men han är alltmer ensam i sin hållning, och flera städer stängs nu ner.

Under strecket
Publicerad

Frederico Dornfeld Arruda.

Foto: PrivatBild 1 av 1

BRYSSEL Brasiliens största stad São Paulo beslutade på tisdagen att stänga ner staden, på samma sätt som skett i många europeiska städer och länder i coronavirusets spår.

Skolor, barer, restauranger och alla affärer utom mataffärer och apotek ska nu hållas stängda i staden med över 12 miljoner invånare. Den nya ordningen gäller i två veckor.

Beslutet fattades dock lokalt i São Paolo och inte på federal nivå, av regeringen och president Jair Bolsonaro i huvudstaden Brasilia.

Den kontroversielle presidenten har istället häftigt kritiserat de städer och guvernörer i Brasilien som redan följt São Paolo i spåren, eller planerar att göra det.

I ett tal till nationen på tisdagen uppmanade han lokala ledare att sluta med ”hysterin” kring corona.

– Vi måste återgå till det normala. Dessa delstater och lokalregeringar måste överge denna ”den brända jordens taktik”, sade Bolsonaro.

Han sade att de flesta brasilianare inte behöver vara rädda för coronaviruset, och inte heller han själv:

– Med min bakgrund som idrottare skulle jag inte ha någon anledning att vara orolig om jag smittades av viruset. Jag skulle inte känna någonting, eller så skulle det på sin höjd kännas som en liten influensa, sade presidenten.

Annons
Annons

Frederico Dornfeld Arruda.

Foto: PrivatBild 1 av 1

I tv-kanalen CNN attackerade han också medier, som han menar blåser upp hysterin:

– Folket kommer snart att inse att de blivit lurade av de där guvernörerna och av medierna, sade Bolsonaro.

Men kritiken mot Bolsonaros attityd gentemot coronasmittan, som redan skördat tiotusentals liv i hela världen, växer sig alltmer högljudd i Brasilien. Och då inte bara från den politiska oppositionen – utan också från presidentens egna experter och kollegor.

Under tiden som Bolsonaro höll sitt tal till nationen bankade tiotusentals personer i São Paolo och andra delar av landet på kastruller, för att visa sitt missnöje med presidenten.

Frederico Dornfeld Arruda.
Frederico Dornfeld Arruda. Foto: Privat

Andra brasilianare är helt enkelt förbryllade över ledarens inställning:

– Det är svårt att veta vad presidentens verkliga avsikt är. Om han verkligen är övertygad i sin hållning kring viruset eller om han bara vill plocka politiska poäng, säger advokaten Frederico Dornfeld Arruda, 42 år, till SvD.
– För det vore ju bara för märkligt, att han på riktigt skulle förstå situationen så annorlunda mot resten av världen och till och mot resten av sitt eget team, fortsätter advokaten.

Frederico Dornfeld Arruda bor i staden Jundiaí, omkring 40 kilometer utanför São Paolo, där befolkningen redan varit i karantän sedan i fredags. Han säger att fler och fler håller sig inne, och förstår varför.

Men han tillägger att Brasilien är så stort att det finns områden där folk inte förstår allvaret, helt enkelt för att de inte har en enda drabbad patient milsvida omkring.

– Många skämtar fortfarande om situationen, och lever som vanligt, säger Frederico Dornfeld Arruda.

Strax över 2 200 personer hade på onsdagen bekräftats smittade av coronaviruset i Brasilien. Dödssiffran var 47 personer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons