Annons

MP-attack mot Löfven: Retorik från ytterhögern

Statsminister Stefan Löfven (S) och Alice Bah Kuhnke EU-parlamentariker (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) och Alice Bah Kuhnke EU-parlamentariker (MP). Foto: TT

Flyktingfrågan splittrar regeringen. Miljöpartiets språkrör går till angrepp mot Stefan Löfven:

”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, skriver Per Bolund på Facebook.

Under strecket
Publicerad

Bolund går till skarp attack mot det uttalande statsminister Löfven gjorde i Malmö i tisdags där han deklarerade att flyktingmottagandet ligger för högt och att målet är att halvera flyktingmottagandet så att Sverige hamnar på nivåer som ligger närmare EU:s genomsnitt.

– Vi behöver ha färre asylsökande. Vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. De som får ja på sin ansökan ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället. De ska snabbare få språkutbildning. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sade Löfven till Sydsvenskan.

Uttalandet får MP-språkröret Per Bolund att reagera på Facebook:

”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens. Regeringen driver att Sveriges flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi värnar asylrätten och står för att ge skydd undan förföljelse när det behövs. Regeringen verkar för ett solidariskt mottagande inom EU där alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar. Vi stödjer åtgärder för att rädda människor på Medelhavet. Sverige ska delta i samtalen om omfördelning av de som räddas för att söka en lösning som tillåter ett svenskt deltagande” skriver han på Facebook. 

Annons
Annons

Även MP:s andra språkrör Isabella Lövin är kritisk på twitter:

”Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp f asylrätten o att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar.”

På Instagram skriver MP:s EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke:

”Statsministern i ett av världens rikaste länder går ut med en retorik direkt tagen från den yttersta högern och säger ’Vi ska inte ha fler flyktingar, vi ska ha färre’. Som om det i stället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis”.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander skriver i en kommentar till TT att det Löfven säger till Sydsvenskan har varit S-politik sedan maj 2018.

"I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och han svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken", skriver han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserar regeringen på Facebook:

"En regering kan inte låtsas stå för två helt olika politiska linjer samtidigt. Stefan Löfven måste därför klargöra vem som bestämmer i den svenska regeringen. Vilken invandringspolitik är det som gäller? Bestämmer statsminister Stefan Löfven som i går kväll lät meddela att invandringen till Sverige ska halveras? Eller bestämmer vice statsminister Isabella Lövin som omedelbart gick ut och korrigerade sin chef?", skriver Kristersson.

Migrationspolitiken är särskilt aktuell just nu, eftersom regeringen nyligen kallat till samtal mellan alla åtta riksdagspartierna. Samtalen i kommittén ska leda fram till hur den framtida migrationspolitiken ska se ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons