Annons

Bolund: Inte rätt läge för utdelningar

Från politiskt håll, bland annat finansmarknadsminister Per Bolund (MP), kommer nu en skarp uppmaning till bolag att inte dela ut pengar till aktieägarna. Arkivbild.
Från politiskt håll, bland annat finansmarknadsminister Per Bolund (MP), kommer nu en skarp uppmaning till bolag att inte dela ut pengar till aktieägarna. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Från politiskt håll kommer nu en skarp uppmaning till bolag att inte dela ut pengar till aktieägarna.

– Jag vill uppmana alla banker och kreditbolag att avstå från utdelningar i denna svåra situation, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Under strecket
TT
Publicerad

Per Bolund träffade på tisdagen Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden för ett extrainsatt möte i Finansiella stabilitetsrådet.

Efter mötet skickade han en uppmaning till bankerna.

– Jag vill vara mycket tydlig. I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, säger Per Bolund.

Effekterna av coronaviruset på näringslivet är mycket kännbara nu, men än har inte bankerna påverkats, enligt Bolund.

– Vi har en mycket stor och snabb inbromsning i ekonomin, men vi ser ingen stor inverkan på den finansiella stabiliteten.

Enligt Bolund syns problem med en avstannande marknad för företagsobligationer, men än har man inte sett effekterna av att Riksbanken ska börja köpa på den marknaden.

Även Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson liksom Centerns motsvarighet, Emil Källström, uppmanar banker och företag till återhållsamhet med utdelningar.

Annons
Annons

– Det är viktigt att svenska företag nu tar ansvar när svenska skattebetalare är med och betalar löner och dämpar företagens kris. Då måste också företagen ta ansvar, säger Mats Persson.

– Att i detta läge gå fram med utdelningar, samtidigt som man ska ta just det samhällsansvaret, det är att hamna på helt fel sida om den balansgången. Det vore mycket olyckligt om man går vidare med de här planerna, påpekar Emil Källström.

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) kallar bankerna oansvariga om man går vidare med en utdelning.

– Det är omoraliskt när samhället ställer upp med stora resurser, men också oansvarigt att försvaga sin bank i ett sådant läge.

Per Bolund och övriga som deltog på mötet är överens om att mer behöver göras för att stödja företagen, särskilt de små.

Han pekar på att det är löner och lokalhyra som är de tyngsta posterna för många småföretag. Finansdepartementet jobbar nu hårt för att se vad som kan göras ytterligare där.

– Vi tittar nu på åtgärder för att helt enkelt hjälpa företagen med de tunga kostnadsposterna, säger Bolund.

Efter reklamen visas:
"Uppmanar bankerna att avstå från utdelningar"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons