Annons

Bolund: Litar på att Sabuni respekterar januariavtalet

Per Bolund är glad att Nyamko Sabuni lyfter klimatfrågan. Det sa han när han frågades ut på SvD:s scen under Almedalsveckan. MP:s nya språkrör hoppas att januariavtalet blir en ”game changer” som kan överleva efter 2022.

Under strecket
Publicerad

SvD:s Hannes Delling frågar ut MP:s Per Bolund.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 3
Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 3
Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 3
Efter reklamen visas:
Bolund: "Glad att Sabuni lyfter klimatfrågan"

Snart ett halvår har gått sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt januariavtalet för att kunna regera med stöd av Centern och Liberalerna.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit ovana att mötas och hitta gemensamma ståndpunkter. Vi kommer från olika läger och har olika sätt att se på saker. Jag ser det som ett styrkebesked för svensk politik att vi har lyckats samla oss och ta ansvar i en svår demokratisk tid. Det har gett förutsättningar att bygga något som kan bli långsiktigt, säger Per Bolund, miljöpartiets ena språkrör, när han frågas ut på SvD:s scen i Almedalen.

Han menar att samarbetet mellan S, MP, C och L kan vara en ”game changer” i svensk politik, och att det kan fortsätta efter 2022.

– Ja, jag tror att det vore väldigt bra. Jag tror att det finns stora förutsättningar att det här blir etablerat. Blockpoliken var inte heller självklar från början.

Liberalerna valde i fredags Nyamko Sabuni, som varit kritisk till janurariavtalet, till ny partiledare. Men Per Bolund pekar på att Sabuni sagt att hon respekterar ingångna avtal.

Annons
Annons

SvD:s Hannes Delling frågar ut MP:s Per Bolund.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 3
Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 3
Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 3

– Jag litar på att hon kommer att göra det, säger Per Bolund, som också säger att han är glad att Sabuni lyfter klimatfrågan.

På söndagen presenterade Miljöpartiet ett förslag om att endast förnybart bränsle ska tankas på svenska mackar senast år 2030. Partiet vill tillsätta en handlingsplan för att kunna fasa ut bensin och diesel helt på drygt tio år.

Förslaget presenterades av språkröret Per Bolund under söndagen, Miljöpartiets dag som inleder politikerveckan i Almedalen i Visby. Utfasningen ska ske genom teknisk utveckling, skatter och regler. Dessutom räknar partiet med att en ökning av andelen elbilar ska minska behovet av andra bränslen.

1/2

SvD:s Hannes Delling frågar ut MP:s Per Bolund.

Foto: Simon Rehnström
2/2
Foto: Simon Rehnström

– Det bygger på att vi får en snabb elektrifiering av trafiken, när vi kör mer tåg och att vi också har fler och fler elbilar. Då blir den totala mängden bränsle vi behöver ersätta mycket mindre. Bränslebranschen själva tror att vi kommer behöva nio miljoner kubikmeter, och vi är övertygade om att med aktiv politik kan vi minska mängden ännu mer. Då när det klart möjligt att fylla helt med biobränsle, säger Per Bolund.

Kommer det att krävas ett högre bensinpris för att nå till bara förnybart i tanken?

– Det här är ett marknadsbaserat styrmedel. Vi säger åt branschen att nu måste ni blanda in så här mycket förnybart, så får de helt enkelt lösa ekonomin kring det och se till att det görs. Men det gör också att vi får en storskalig produktion av biodrivmedel som vi inte haft förut, så det är klart att går man över i stor skala så sjunker också kostnaden.

Per Bolund pekar också på att en omställning till förnybart innebär att Sverige blir mindre beroende av oljeleveranser från utlandet.

– Nu under våren har priset stuckit iväg, helt beroende av vad som hänt i vår omvärld. Då är det ett bra recept att ta över produktionen.

Kärnkraft kommer inte att vara en del när det gäller att gå även till mer elektrifierade transportmedel, enligt Per Bolund.

– Kärnkraft är inte lönsam i Sverige. Vi har sagt att vi ska ha ett hundra procent förnybart energisystem till 2040.

Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons