Annons

Rekordutbud på Hemnet – ”Ny prisnivå”

Hur är egentligen läget på bostadsmarknaden – och hur kommer priserna gå framöver? Utbudet går mot rekordnivåer samtidigt som köpkraften fortfarande är ganska bra.

SvD har under den senaste tiden intervjuat flera olika bedömare – och deras syn om framtiden skiljer sig åt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling

Foto: Svensk Fastighetsförmedling.Bild 2 av 2

1 / 11

Foto: Tomas Oneborg

”Bostadsmarknaden är stabil”

Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling
Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi väntar oss inte någon jätteuppgång för bostadspriserna framgent. Vi talar hellre om en återhämtning på bostadsmarknaden just nu. Men spekulanterna är tillbaka på visningarna och därför menar vi att bostadsmarknaden är stabil.

Annons
Annons

Staffan Tell.

Bild 1 av 1

2 / 11

”Utbudet går mot all time high”

Staffan Tell.
Staffan Tell.

Staffan Tell, presstalesman, Hemnet.

– I Storstockholm och även i Västra Götaland är utbudet av bostadsrätter mycket stort. Fortsätter den trend som vi just nu ser, kommer utbudet att vara all time high under maj 2019, alltså det största utbud vi sett.

Enligt Staffan Tell har en ny prisnivå visserligen etablerats efter prisfallet hösten 2017, men omsättning är ovanligt trög, särskilt på de dyra marknaderna. För 2018 noterade Hemnet det lägsta antalet sålda bostadsrätter i Stockholms kommun hittills, och den trenden har fortsatt under 2019.

Annons
Annons

Bostadsminister Per Bolund (MP).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

3 / 11

”Sverige var väldigt avvikande”

Bostadsminister Per Bolund (MP).
Bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: Tomas Oneborg

Per Bolund, bostadsminister, regeringen.

– Det var ett problem innan det första och det andra förstärkta amorteringskravet att Sverige hade en amorteringskultur som höll på att bli väldigt avvikande mot resten av världen. Det menar jag har varit den stora risken, säger Bolund om bostadsmarknaden.

Han menar att den tidigare prisutvecklingen var osund och att en sättning får accepteras. Bolunds tes är att ”efterfrågan på bostäder finns kvar” men att priserna måste ner tills de möter den efterfrågan.

– Många vill bo så det är nog snarare att man inte möts prismässigt, säger bostadsministern om att vissa marknader är tröga.

Annons
Annons

Arturo Arques.

Foto: Vilhelm StokstadBild 1 av 1

4 / 11

”Hushållen behöver inte vara så bekymrade”

Arturo Arques.
Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad

Arturo Arques, privatekonom, Swedbank.

– Utifrån dagens ränteläge, inkomster och bostadspriser behöver inte hushållen vara så bekymrade över bostadspriserna i riket som helhet. Generellt ser det ganska bra ut även om bostadspriserna är tuffare för hushållen i Göteborg och Stockholm.

Swedbanks Boindex ligger klart över 100 för riket generellt vilket visar att hushållen har köpkraft att betala dagens bostadspriser och att mindre än 30 procent av hushållens inkomster går till bostaden.

Men som alltid är prisläget tuffast för förstagångsköpare och ensamstående.

Annons
Annons

Erik Thedéen.

Foto: Pontus LundahlBild 1 av 1

5 / 11

”Se över affärsmodellen i nyproduktionen”

Erik Thedéen.
Erik Thedéen. Foto: Pontus Lundahl

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

– De som säljer i befintligt bestånd i Stockholm och Göteborg hittar köpare på ungefär samma prisnivå och i samma omfattning som för ett år sedan. Men det lyckas man inte med i nyproduktionen. Och då får man nog titta på nyproduktionens affärsmodell snarare än på kreditregler. Man måste bygga bostäder som folk efterfrågar. Det är inte min uppgift att se till att byggbolagen har kunder.

– Det som hände i Spanien, Irland och USA hade gemensamt en mycket kraftigt ökad nyproduktion och väldigt slapp kreditprövning. Därför är det viktigt att inte ha slapp kreditprövning. Och den är relativt sund i Sverige.

Erik Thedéen ser ”mindre priskorrigeringar” som ganska sunt och normalt, något som alla på bostadsmarknaden måste ta höjd för.

Annons
Annons

Claudia Wörmann.

Bild 1 av 1

6 / 11

”Många blir förlorare utan tydliga spelregler”

Claudia Wörmann.
Claudia Wörmann.

Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB.

– Ibland pratar man om vinnare och förlorare på bostadsmarknaden ofta i kombination med prisutveckling, som om det vore en tävling. Men alla är förlorare på en marknad som saknar tydliga spelregler och där många människor inte kan förändra sin bostadssituation efter behov. När unga har svårt att flytta till något helt eget, separerade hamnar i kläm och äldre bor kvar i stora bostäder för att de inte hittar någon bra ersättningsbostad, har vi många förlorare, säger Claudia Wörmann.

Annons
Annons

Michael Grahn.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

7 / 11

”Räkna med prisfall”

Michael Grahn.
Michael Grahn. Foto: Lars Pehrson

Michael Grahn, chefekonom, Danske Bank.

Danske Bank räknar fortfarande med ett prisfall på 5–10 procent i Sverige. Trots att detta ytterligare fall ännu inte skett tror man att det kommer, i år. Enligt Michael Grahn kan man inte heller på lång sikt räkna med så mycket högre bostadspriser i Sverige. Det blir inkomstutvecklingen som styr, och därmed ”2 till max 4 procent årligen”.

Han resonerar att betalkraften är begränsad.

– När befolkningsprognosen ser ut som den gör blir det också mycket svårt att bygga bostäder i nuvarande prisläge.

Michael Grahn talade nyligen på Arkitekturgalan och satte då frågetecken även för finansieringen av de många bostäder som egentligen behövs men som i dag är för dyra när ”delar av befolkningsökningen antagligen har rätt låga inkomster”.

Annons
Annons

Mats Green (M), bostadspolitisk talesman.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

8 / 11

”Förvärra inte utvecklingen ytterligare”

Mats Green (M), bostadspolitisk talesman.
Mats Green (M), bostadspolitisk talesman. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mats Green, bostadspolitisk talesman, Moderaterna.

– Det är uppenbart att kombinationen av konjunkturavmattning och förstärkt amorteringskrav har dämpat aktiviteten [i dyra områden, reds anm]. Det är viktigt både för regering och myndigheter att följa utvecklingen så att man inte förvärrar utvecklingen ytterligare. Finansministerns tal om arvsskatt och höjda kapitalskatter riskerar att spä på osäkerheten.

– Bostadsmarknaden mår bra av stabila spelregler. Moderaterna var emot det förstärkta amorteringskravet när det infördes, säger Mats Green.

Annons
Annons

Alf Karlsson.

Bild 1 av 1

9 / 11

”Ta ett steg tillbaka och underlätta för fler”

Alf Karlsson.
Alf Karlsson.

Alf Karlsson, före detta statssekreterare hos tidigare bostadsminister Peter Eriksson.

– Jag är ingen anhängare av det nya amorteringskravet. Men det är bra att finansmarknadsministern (Per Bolund) nu även är bostadsminister (Per Bolund) och att han får en annan bild och nya insikter. Jag var emot amorteringskravet som jag tror var skadlig för bostadsmarknaden och har försvårat för människor att ta sig in på bostadsmarknaden. Vi behöver nog ta ett steg tillbaka för att underlätta för fler.

Alf Karlsson menar att bostadsbristen i Sverige kräver ”strukturella förändringar” och att det inte längre räcker med småförändringar av typen lätta på strandskyddet.

Annons
Annons

Erik Olsson.

Foto: Erik OlssonBild 1 av 1

10 / 11

”Efterfrågan räcker – så länge hushållen inte oroas”

Erik Olsson.
Erik Olsson. Foto: Erik Olsson

Erik Olsson, vd vid mäklarfirman med samma namn.

– Efterfrågan matchar fortfarande utbudet så marknaden blir stabil, trots att utbudet är stort. Hushållen räknar med låga räntor och är positiva om den egna ekonomin i övrigt. Det ger goda förutsättningar för bostadsmarknaden.

Läget är dock annorlunda än för två år sedan då spekulanterna tävlade om att köpa. Andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den fyra timmar långa publika huvudvisningen är numer nere i runt 15 procent i Stockholm. Men bilden är att efterfrågan räcker ”så länge hushållen inte oroas”.

– Politiker, myndigheter och bankernas restriktioner mot bostadslån sätter gränserna för efterfrågan.

Annons
Annons

Claes Bäckman, nationalekonom.

Bild 1 av 1

11 / 11

”Amorteringskrav påverkar främst prisläget”

Claes Bäckman, nationalekonom.
Claes Bäckman, nationalekonom.

Claes Bäckman, forskare på Nationalekonomiska institutionen och Knut Wicksells centrum för finansvetenskap vid Lunds universitet.

– Det verkar som många vill amortera så lite som möjligt. Det ser vi av att så många lägger sig precis under gränsen för amorteringskraven. Det innebär att de lånar lite mindre än de annars skulle ha gjort, vilket i slutändan också borde påverka bostadspriserna.

Han hänvisar i ett samtal med nyhetsbyrån Direkt också till en lärdom från Danmark om att det främst är priserna som påverkas med eller utan amorteringskrav:

– Bostadsköparna såg ganska exakt likadana ut före och efter att Danmark avskaffade amorteringskravet. Om lägre amorteringar gör att alla kan låna mer kommer den med mest pengar fortfarande att vinna budgivningen, men den personen får betala mer. Det hjälper inte unga att få lägre utgifter om priserna går upp, säger Claes Bäckman till Direkt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons