Höggravida Reihane Azimi blir känslosam när hon berättar om explosionen i Rosengård. Hon flydde undan talibanerna i Afghanistan.
Höggravida Reihane Azimi blir känslosam när hon berättar om explosionen i Rosengård. Hon flydde undan talibanerna i Afghanistan. Foto: Emil Malmborg

Vaknade av explosionerna: ”Min bebis får inte skadas”

Explosioner skapar krigsliknande scener i Malmö och Linköping. I kapprustningen mellan kriminella har det blivit viktigare att knyta till sig kontakter med sprängkunskaper. ”Fixare” på svarta marknaden pekas ut som nyckelspelare.

Publicerad

 

MALMÖ Den kraftiga smällen känns i hela kroppen. Fönstren på nionde våningen skallrar. 35-åriga Reihane Azimi, hennes man och deras två tonårsdöttrar far upp från madrasserna på golvet i vardagsrummet.

”Min bebis”, tänker hon förskräckt och lägger instinktivt händerna om sin runda mage. ”Min bebis får inte skadas.”

Klockan är strax efter ett natten till onsdag när en bomb briserar i niovåningshuset på von Rosens väg i Malmö. Natten innan har ytterligare två explosioner hörts i staden. Men den här gången smäller det bara några våningar under lägenheten där Reihane Azimi och hennes familj sover.

1/2

Reihane Azimi vaknade av att bomben exploderade några våningar under hennes familjs lägenhet.

Foto: Emil Malmborg
2/2

Reihane Azimi säger att hon blev livrädd när bomben detonerade. Polisen har gripit ett flertal personer efter händelsen.

Foto: Emil Malmborg

Gårdsplanen nedanför fylls av människor i mörkret. Röken från explosionen letar sig upp i huset medan grannarna går ut för att se vad som har hänt. Men familjen vågar inte lämna lägenheten utan står kvar på balkongen när blåljusen kommer.

– Vi sov inte på hela natten. Jag var så orolig, säger Reihane Azimi som kom till Sverige efter att ha flytt undan talibanerna i Afghanistan.

Några dagar senare är hon fortfarande skakad av händelsen och har svårt att hålla tårarna borta när hon berättar om rädslan.

– Jag blev livrädd. I Afghanistan är det illa... men Sverige, jag trodde inte att det skulle hända här, säger hon.

Stresspåslaget har gjort att bebisens hjärta slår oregelbundet.

Hon ursäktar sig och går och byter om medan Gholam Sarvar, hennes make, plockar fram te och kakor. Han berättar att hans höggravida fru blev så stressad av explosionen att de oroade sig för hur bebisen påverkats.

– Vi ville åka in till akuten direkt men vi kunde inte lämna flickorna ensamma, säger han och häller upp te i porslinskopparna.

Annons

Efter en lång natts orolig vaka gick de till vårdcentralen som snabbt skickade dem vidare till sjukhuset. Där konstaterades att stresspåslaget har gjort att bebisens hjärta slår oregelbundet. Reihane Azimi skakar på huvudet och på frågan om bebisen mår bra svarar hon kort:

– I morgon ska vi till sjukhuset igen.

Boende i Rosengård känner rädsla och oro för fler explosioner, och att barn kan komma att skadas.
Boende i Rosengård känner rädsla och oro för fler explosioner, och att barn kan komma att skadas. Foto: Emil Malmborg

Under loppet av ett dygn detonerade tre sprängladdningar vid olika adresser i Malmö i veckan.

Veckan innan inträffade en kraftig explosion utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Där kvarstår flera frågetecken om vem eller vilka som ligger bakom.

I Malmö har övervakningskameror pekat polisen rakt mot de misstänkta gärningsmännen och ett flertal personer har frihetsberövats, berättar Andy Roberts, chef för polisområde norr i Malmö.

Annons

– Det är kriminella som har kommit över ett större parti sprängmedel. Och de är inte rädda att använda det, säger han.

En avgörande fråga är hur sprängmedel allt oftare hamnar i kriminellas händer.

Att utföra sprängdåd är en del av en kriminell strategi, folk ska straffas för olika oförätter.

Komponenter kan exempelvis stjälas från vägbyggen eller bergsprängningar, enligt Roberts. Det finns också exempel på inbrott i lastbilar som transporterar spränggods.

En annan möjlighet är att tillverka hemmagjorda bomber, med bland annat sprängdeg eller kemikalier. Insmugglat sprängmedel från forna Jugoslavien förekommer också.

– Att utföra sprängdåd är en del av en kriminell strategi, folk ska straffas för olika oförätter, säger Andy Roberts.

Förra året kunde SvD avslöja att det ökända sprängämnet TAPT, även kallat ”satans moder”, upptäckts i Sverige. TATP (triacetontriperoxid) är relativt lätt att tillverka och har använts vid en rad terrordåd i Europa de senaste åren och blivit ett av Islamiska statens kännetecken.

1/2

Nationella bombskyddet utanför Malmö C efter att polis skjutit en man som uppträtt hotfullt den 10 juni. Byggnaden fick i samband med ingripandet utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål.

Foto: Johan Nilsson/TT
2/2

Hittills har minst 17 kraftfulla explosioner skakat Malmö sedan årets början – smällar som polisen rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sprängladdningar och tillhörande komponenter köps också på svarta marknaden. Det säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Polismyndigheten. ”Fixare”, eller ”specialister” som Granath kallar dem, förser kriminella med rätt utrustning.

Annons

– Kriminella beställer via de här specialisterna, det fungerar ungefär som hembränning förr i tiden, säger han.

Det handlar om beställningsjobb där ”specialisten” som sitter på komponenterna själv tillverkar bomben i sin verkstad eller privata bostad. Sedan levererar han den färdiga produkten till köparen – som ofta inte har någon kunskap om varken användning eller verkan. Därför kan utgången bli helt okontrollerbar.

Det har blivit en nisch bland yrkeskriminella att ha små vapenverkstäder.

Specialisten i de här sammanhangen kan vara personer med kontakter inom den svenska byggbranschen där sprängmedel används. Sven Granath beskriver att det har blivit en nisch bland yrkeskriminella att ha små vapenverkstäder.

Just nu pågår det en kapprustning i den kriminella miljön, där polisen ligger efter. I och med polisens hårdsatsning på skjutvapenvåldet har antalet vapenbeslag ökat och därmed plockats bort från gatan. Yrkeskriminella tvingas bli kreativa och tänka i andra banor för att trumfa sin fiende.

– Ju större fiende, desto större vapen, säger Sven Granath.

Annons

Våldsvågen och insatserna mot de kriminella gängen har varit hett politiskt stoff i veckan. Sprängdåden fick stor plats i riksdagens partiledardebatt.

På fredagen står inrikesminister Mikael Damberg (S) i skuggan utanför Caroli kyrka i centrala Malmö, bara några minuters promenad från nattklubben som utsattes för en sprängning natten till tisdag.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens förslag till åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet den 13 juni i Linköping.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens förslag till åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet den 13 juni i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Två Säpovakter blickar ut över människorna som rör sig mellan köpcentret och kontorsbyggnader, och den handfull journalister som väntar på sin tur att få intervjua ministern. Dagen innan har han även besökt Linköping.

– Det var änglavakt att inte fler drabbades och framför allt att ingen dog. Det är svårt att förstå hur man kan göra något sådant i offentlig miljö, säger Damberg.

Annons

Nästa vecka förstärks poliskåren i Malmö med 38 nya polisassistenter. Samtidigt vill regeringen se över möjligheterna att få fler att vilja vittna.

– Regeringen kommer starta en bred utredning om kronvittnen som handlar om hur man får kriminella att vittna i sin egen grupp mot straffrabatt, säger Damberg.

Det är ett i raden av kriminalpolitiska förslag som presenterats de senaste dagarna.

Dahir Aden Mohamud fick sina rutor kraschade och drabbades av ett astmaanfall i samband med en av explosionerna.
Dahir Aden Mohamud fick sina rutor kraschade och drabbades av ett astmaanfall i samband med en av explosionerna. Foto: Emil Malmborg

Den senaste tidens uppmärksammade sprängdåd i landet är ett led i den våldsvåg som pågått under i flera år. Redan i Polismyndighetens rapport om organiserad brottslighet 2015 pekades den ökade användningen av skjutvapen och sprängmedel ut som en av de största utmaningarna.

En av de allvarligaste sprängningarna med dödlig utgång senaste åren var när en bil exploderade i Torslanda 2015.

Annons

En fyraårig flicka dödades tillsammans med två vuxna när bilen de färdades i plötsligt exploderade. Fallet har gäckat polisen och är fortfarande olöst.

Explosionen i Linköping klassas som en av de kraftigaste på 20 år.

Sverige utmärker sig i Europa vad gäller användningen av handgranater, som ökat de senaste åren. En åttaårig pojke i Göteborg dödades i en handgranatexplosion 2016, och en 63-årig man dog när han plockade upp en handgranat i Vårby gård 2018.

Dock har antalet ärenden med handgranater, som polisen skickar på analys till Nationellt forensiskt centrum, minskat senaste året. Samtidigt ser NFC en ökning av explosivämnesärenden totalt sett.

Det kan handla om dynamit, bangers och pyroteknik.

När polisen hittar sprängmedel under en husrannsakan, eller om det skett en sprängning där man misstänker brott, skickar polisen materialet till NFC:s kemigrupp. Just nu hanterar de omkring 30 fall, enligt Mikael Lilja, tillförordnad sektionschef på kemi- och tekniksektionen på NFC. Däribland material från den stora explosionen i Linköping, som klassas som en av de kraftigaste på 20 år.

Annons
1/2

Kommissarie Bengt Grönlund visar upp sprängmedel som polisen har tagit hand om under sprängningsamnestin tidigare i år.

Foto: Christine Olsson/TT
2/2

Nästan varje dag kommer larm om misstänkta bomber i Sverige, där vart tionde larm visar sig vara skarpt. Polisens bombexperter betonar att varje larm tas på fullaste allvar.

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Jan Johansson är vd för BEF, en förening för bergsprängningsföretag. Medlemmarna utför sprängningar över hela landet. Han känner inte till om det skett några större stölder i närtid, men uppger att det finns oseriösa aktörer i branschen.

– Man måste övervaka sprängutrustningen hela tiden. Man kan inte åka därifrån och lämna det, inte ens under en rast.

Efter de senaste sprängdåden i Malmö och Linköping anser Jan Johanssons att det är osannolikt att vilka småkriminella som helst kan lyckas åsamka så stor skada. Han menar att även om man kommer över exempelvis dynamit krävs det ett tändningssystem och viss ”kringutrustning” som man också måste införskaffa.

– Det krävs en viss kunskap.

Höggravida Reihane Azimi blev så stressad av explosionen att hon och maken Gholam Sarvar är rädda att bebisen tagit skada.
Höggravida Reihane Azimi blev så stressad av explosionen att hon och maken Gholam Sarvar är rädda att bebisen tagit skada. Foto: Emil Malmborg

Vid entrén utanför bostadshuset på von Rosens väg i Malmö, där en av explosionerna gick av i veckan, lägger två plattsättare nya plattor att gå på. De krossade rutorna har bytts ut.

Annons

I lägenheten på bottenplan öppnar 20-åriga Zahraa dörren. Hon berättar att sovrumsgolvet täcktes av glassplitter när fönsterrutan slogs in.

– Min mamma drabbades av panik och fick ett epileptiskt anfall, säger Zahraa.

Familjen vågade inte stanna kvar i lägenheten utan åkte hem till en släkting på Sofielund, en stadsdel som ligger tre kilometer därifrån.

– Smällen hade hörts ända dit, säger hon.

Tänker de inte på att det finns barn här? Jag är rädd.

De boende i området är mycket oroliga över vad som har hänt. Ingen har någon teori om vem som kan ha placerat bomben i trapphuset. En kvinna berättar att en av grannpojkarna sett ett paket i trapphuset och sprungit därifrån.

– Tänker de inte på att det finns barn här? säger hon.

Högst upp i huset sitter gravida Reihane Azimi på en stol med fötterna uppdragna under kroppen. Hon kan inte heller förstå de senaste dagarnas händelser. Oroskänslorna är svåra att skaka av.

– Jag är rädd.

Bombskyddet på plats efter explosion i en portuppgång på von Lingens väg på Rosengård i Malmö natten till tisdag den 11 juni.
Bombskyddet på plats efter explosion i en portuppgång på von Lingens väg på Rosengård i Malmö natten till tisdag den 11 juni. Foto: Johan Nilsson/TT
Dahir Aden Mohamud inifrån sin lägenhet, som påverkades av explosionen på von Rosens väg i Malmö natten till onsdag den 12 juni. Tryckvågen sprängde rutan.
Dahir Aden Mohamud inifrån sin lägenhet, som påverkades av explosionen på von Rosens väg i Malmö natten till onsdag den 12 juni. Tryckvågen sprängde rutan. Foto: Emil Malmborg

Reihane Azimi vaknade av att bomben exploderade några våningar under hennes familjs lägenhet.

Foto: Emil Malmborg

Reihane Azimi säger att hon blev livrädd när bomben detonerade. Polisen har gripit ett flertal personer efter händelsen.

Foto: Emil Malmborg

Boende i Rosengård känner rädsla och oro för fler explosioner, och att barn kan komma att skadas.

Foto: Emil Malmborg

Nationella bombskyddet utanför Malmö C efter att polis skjutit en man som uppträtt hotfullt den 10 juni. Byggnaden fick i samband med ingripandet utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hittills har minst 17 kraftfulla explosioner skakat Malmö sedan årets början – smällar som polisen rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.

Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens förslag till åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet den 13 juni i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Dahir Aden Mohamud fick sina rutor kraschade och drabbades av ett astmaanfall i samband med en av explosionerna.

Foto: Emil Malmborg

Kommissarie Bengt Grönlund visar upp sprängmedel som polisen har tagit hand om under sprängningsamnestin tidigare i år.

Foto: Christine Olsson/TT

Nästan varje dag kommer larm om misstänkta bomber i Sverige, där vart tionde larm visar sig vara skarpt. Polisens bombexperter betonar att varje larm tas på fullaste allvar.

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Höggravida Reihane Azimi blev så stressad av explosionen att hon och maken Gholam Sarvar är rädda att bebisen tagit skada.

Foto: Emil Malmborg

Bombskyddet på plats efter explosion i en portuppgång på von Lingens väg på Rosengård i Malmö natten till tisdag den 11 juni.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dahir Aden Mohamud inifrån sin lägenhet, som påverkades av explosionen på von Rosens väg i Malmö natten till onsdag den 12 juni. Tryckvågen sprängde rutan.

Foto: Emil Malmborg