Annons

Fingeravtryck spår till misstänkt brevbombare

Vid gripandet den 56-årige mannen beslagtog polisen hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermärken, som dels hyllar USA:s president Donald Trump och dels hånar hans meningsmotståndare, som bland annat pryds av kikarsiktesmarkeringar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbombernas tilltänkta mottagare.
Vid gripandet den 56-årige mannen beslagtog polisen hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermärken, som dels hyllar USA:s president Donald Trump och dels hånar hans meningsmotståndare, som bland annat pryds av kikarsiktesmarkeringar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbombernas tilltänkta mottagare. Foto: WPLG TV/AP/TT

Fingeravtryck från den misstänkte avsändaren till de uppmärksammade brevbomberna i USA hittades i minst ett av paketen.

Mannen, som har ett digert brottsregister, riskerar nu ett 48 år långt fängelsestraff.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En bombgrupp undersöker en postterminal nära Miami i Florida.

Foto: Josh Replogle/AP/TTBild 1 av 2

Ett polisfordon i Manhattan i New York forslar bort ett föremål efter att en misstänkt bomförsändelse påträffats.

Foto: Mark Lennihan /AP/TTBild 2 av 2

En bombgrupp undersöker en postterminal nära Miami i Florida.

Foto: Josh Replogle/AP/TTBild 1 av 2

Ett polisfordon i Manhattan i New York forslar bort ett föremål efter att en misstänkt bomförsändelse påträffats.

Foto: Mark Lennihan /AP/TTBild 2 av 2
1/2

En bombgrupp undersöker en postterminal nära Miami i Florida.

Foto: Josh Replogle/AP/TT
2/2

Ett polisfordon i Manhattan i New York forslar bort ett föremål efter att en misstänkt bomförsändelse påträffats.

Foto: Mark Lennihan /AP/TT

Under eftermiddagen upptäckte amerikansk polis ytterligare tre brevbomber i postsystemet. I södra Florida slog man till mot en fastighet och grep en 56-årig man.

Han är nu huvudmisstänkt i brevbombshärvan och anklagas formellt på fem punkter – däribland postande av explosiva varor och hot mot tidigare presidenter och folkvalda – som tillsammans maximalt kan leda till ett 48 år långt fängelsestraff.

– Vi kommer inte att tolerera sådan laglöshet, särskilt inte politiskt våld, sade USA:s justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens där bland andra representanter för FBI och New Yorkpolisen deltog.

Brotten kan tillsammans maximalt leda till ett 48 år långt fängelsestraff, enligt justitieministern kansli som fick rätta en uppgift från Sessions om att straffet kunde bli så långt som 58 år.

56-åringens fingeravtryck har hittats i minst ett av de skickade paketen och han uppges sedan ha spårats genom sin mobiltelefon. Det ska också finnas dna-spår som ska analyseras.

Den misstänkte är välkänd av polisen sedan tidigare och dömd för bland annat stöld, bedrägeri, narkotikabrott och våld i hemmet, rapporterar amerikanska medier.

Annons
Annons

Vid gripandet beslagtog polisen också hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermärken, som dels hyllar USA:s president Donald Trump och dels hånar hans meningsmotståndare, som bland annat pryds av kikarsiktesmarkeringar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbombernas tilltänkta mottagare.

Så här långt har ingenting sagts från myndighetshåll om gärningsmannens motiv.

Totalt har 13 sprängladdningar upptäckts. De var samtliga byggda med plaströr, små klockor, batterier, sladdar och explosiva ämnen.

– Vi analyserar dem fortfarande i våra labb, men detta är inte bluffladdningar, sade FBI-chefen Christopher Wray, som betonar att det kan finnas fler paket i omlopp.

En av brevbomberna som upptäcktes på fredagen fanns på en postterminal i Miamiområdet. Det var adresserat till Cory Booker, senator för Demokraterna från delstaten New Jersey.

Ett annat paket som visade sig innehålla en sprängladdning orsakade stora avspärrningar vid en korsning på Manhattan i New York. Adressaten på det var James Clapper, USA:s tidigare underrättelsechef. Precis som med den bomb som skickades till den tidigare CIA-chefen John Brennan står tv-kanalen CNN som c/o-adress.

Ett tredje paket, som hade Kaliforniasenatorn Kamala Harris som mottagare, visade sig också innehålla en laddning, enligt New York Times.

Totalt handlar det därmed om 13 brevbomber som har stoppats på väg till sina respektive mottagare, vilka framför allt är demokratiska toppolitiker och uttalade kritiker av president Donald Trump. Bland andra har expresidenterna Bill Clinton och Barack Obama fått bomber skickade till sig, samt skådespelaren Robert De Niro.

Annons
Annons

På fredagskvällen stoppades också ett misstänkt paket i Kalifornien, som uppges vara adresserat till miljardären Tom Steyer, som donerat stora summor till Demokraterna. Innehållet har inte bekräftats.

Tidigare paket har påträffats i New York, Maryland, Florida, Delaware och Los Angeles.

Myndigheterna misstänker att flera av de uppmärksammade brevbomberna passerat där. USA:s säkerhetsminister Kirstjen Nielsen har sagt till Fox News att några av paketen har skickats från Florida.

– Vi kommer att hitta och gripa personen eller personerna som är skyldiga till dessa handlingar, lita på det, säger New Yorks polischef James O'Neill, som dock tiger som muren om polisens eventuella spår i jakten.

Ingen har hittills skadats av bomberna.

– Det är fortfarande möjligt att ytterligare paket har skickats, säger FBI-chefen William Sweeney.

President Donald Trump sade först att hans regering lägger full vikt bakom brevbombsutredningen, för att dagen därpå anklaga amerikanska medier för att orsaka ilska i samhället.

På fredagen skriver Trump att "de här 'bomb'-grejerna" går ut över Republikanernas resultat i mellanårsvalets förtidsröstande. Efter att bekräftade sprängladdningar har skickats till hans meningsmotståndare satte presidenten ordet bomb inom citationstecken vilket nogsamt har rapporterats av amerikanska medier.

Senare, efter att den 56-årige misstänkte mannen gripits, höll dock Trump ett anförande där han hyllade polisens "enastående insats".

– Vi får aldrig tillåta att politiskt våld slår rot i Amerika, sade Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons