Annons

Maria Ludvigsson:Bondfångare eller marknadsliberal?

Annie Lööf i glesbygd.
Annie Lööf i glesbygd. Foto: Centerpartiet

C och regeringen sänker skatten i glesbygd.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiet är det gamla bondeförbundet som, liksom så många av oss, flyttat till storstan och dämpat sin dialekt. Men för att hålla kvar de gamla anhängarna måste man då och då dra på sig gummistövlarna och, som i reklamen för Norrlands guld, vara sig själv för en stund.

I går gjorde Annie Lööf detsamma när hon meddelade att C, L och regeringen enats om att något öka grundavdraget så att medborgarnas skattebörda lättas. Lööf hade sannolikt hellre presenterat en större höjning av grundavdraget, än den hon lade fram i går. Den är begränsad till några utvalda kommuner och dessutom tafatt i omfång. Av det hela blir det mer signalpolitik än reformrealia.

Så blir det, när marknadsliberaler tror att socialdemokrater kan rubbas i sin övertygelse att pengarna tillhör politikerna att dela ut till folket, inte tvärtom.
Föga förvånande alltså att det blev småpengar av ett centerförslag som malts i sosseriets kvarnar ett par varv.

Många av de kommuner som Centerpartiet riktar sin skattesänkning har allt sämre offentlig service, fler och fler flyttar därifrån än dit. Detta sker samtidigt som bland annat digitalisering och tekniska framsteg gör det möjligt att göra tjänster och service tillgängligt för allt fler.

Skillnaden mellan stad och landsbygd handlar inte om att landsbygden skulle vara dömd att backa, retardera eller stanna upp. Men när service och möjligheter ständigt ökar och blir bättre i större städer blir den relativa skillnaden påtaglig. Appar och delningstjänster fungerar enastående väl där många människor bor, men sämre där varken mobilen eller ekonomin som ska delas är uppdaterad. Folk på landsbygden, i mindre samhällen eller kommuner med krympande invånartal är som folk flest.

Inte ens ett envist centerparti kan övertyga vänstern och Socialdemokraterna om att det är mindre statliga inblandningar som befriar såväl glesbygd som glesbygdsbor. Det är decentraliseringsivrare som slåss mot maktpositivisternas väderkvarnar.

Och hur gärna man än vill är Centern inte det marknadsliberala hopp som då och då antyds. Därom vittnar de groteska summor som partiet i tidigare regeringar låtit skattebetalare se försvinna i Norrlandsfonder och inlandssatsningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons