Annons

Bonnesen till polisförhör – delges brottsmisstanke

Tidigare Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen är kallad till förhör.
Tidigare Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen är kallad till förhör. Foto: Tomas Oneborg

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen kallas till polisförhör på Ekobrottsmyndigheten i början av april. Det bekräftar hennes nya advokat Per E Samuelson. Enligt SvD:s källor kommer hon då att delges misstanke om brott.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt mer pressat för Birgitte Bonnesen. För bara ett år sedan var hon vd för Sveriges största bank. Nu är hon huvudperson i en omfattande brottsutredning rörande grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

För en tid sedan fick hon ett brev från Ekobrottsmyndigheten.

– Ja, jag kan bekräfta att hon nu är kallad till polisförhör och att det ska äga rum i början av april, säger Per E Samuelson som är Birgitte Bonnesens advokat.

Det innebär att förhöret kommer att äga rum bara en kort tid efter att Göran Persson, ordförande i Swedbank, har lett bankens bolagsstämma på Cirkus på Djurgården i Stockholm den 26 mars.

Inför stämman rekommenderar för övrigt bankens revisorer att inte bevilja Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2019 – just med hänvisning till vad som kan komma fram i den pågående brottsutredningen. Det framkom i bankens nya årsredovisning, som publicerades i förra veckan.

Enligt SvD:s källor kommer Birgitte Bonnesen i samband med förhöret på Ekobrottsmyndigheten i april få besked om att hon är delgiven misstanke om brott. Ekobrottsmyndigheten misstänker att Swedbanks ledning, med vd i spetsen, ska ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och aktiemarknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum hösten 2018.

Annons
Annons

Birgitte Bonnesen gjorde den hösten flera uppmärksammade uttalanden där hon försäkrade att allt var under kontroll, bland annat i en intervju i SvD.

Bara några månader senare, i februari 2019, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Enligt Uppdrag granskning rörde det sig om minst 40 miljarder kronor, som kunder slussat genom den svenska banken.

Det här kommer aldrig att leda till någonting för Birgitte Bonnesens del.

Advokat Per E Samuelson vill inte kommentera huruvida Birgitte Bonnesen har fått information om att hon kommer att delges misstanke om brott. Däremot är han tydlig i sin bedömning av läget.

– Efter att ha fått klart för mig vad det handlar om är jag helt lugn. Det här kommer aldrig att leda till någonting för Birgitte Bonnesens del, absolut ingenting, säger Per E Samuelson.

Brottsmisstankarna viftar han bort:

– Det är stora ord på ett papper. Men tittar man närmare på det kokar det ner till fullständigt harmlösa saker. Med min 40-åriga erfarenhet av ekonomisk brottslighet är det här nog något av det minst allvarliga jag har sett, säger advokaten.

Brottsutredning mot Swedbank har pågått i nästan ett år. Den inleddes i slutet av mars förra året. Mängder av förhör har hållits och tusentals mejl har granskats. Det har SvD rapporterat om tidigare.

Förutom advokater för de enskilda individerna har även Swedbank, som bolag, sina ombud. Hans Strandberg är en av dem, det är han som, på en fråga, informerar om att Per E Samuelson är Bonnesens nya advokat.

– Det finns ingen anledning för mig och Per E Samuelson att ha någon kontakt. Det kan till och med vara direkt olämpligt, säger advokat Hans Strandberg.

SvD har sökt Birgitte Bonnesen och EBM:s chefsåklagare Thomas Langrot för en kommentar utan resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons