Annons

Bonnesens ansvarsfrihet kan stoppas av storägare

Nu kommer delvis nya signaler om ansvarsfrihet för Swedbankchefen Birgitte Bonnesen. Från Sparbanksgruppen kommer nu en brasklapp och näst största ägare Folksam flaggar för att deras inställning kan ändras ”intill sista stund”. Detta efter fredagens avslöjande om att en internrapport redan i höstas visat på misstänkt penningtvätt i banken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flera av Swedbanks stora aktieägare avvaktar den externa utredningen inför att fatta beslut om ansvarsfrihet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Flera av Swedbanks stora aktieägare avvaktar den externa utredningen inför att fatta beslut om ansvarsfrihet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Flera av Swedbanks stora aktieägare avvaktar den externa utredningen inför att fatta beslut om ansvarsfrihet.
Flera av Swedbanks stora aktieägare avvaktar den externa utredningen inför att fatta beslut om ansvarsfrihet. Foto: Tomas Oneborg

Swedbank är i rejält blåsväder sedan SVT i februari avslöjade att banken misstänks ha använts för penningtvätt. Tidigare har de två största ägarna Sparbanksgruppen och Folksam valt att helt ställa sig bakom vd Birgitte Bonnesen och styrelsen och sagt att man kommer rösta för så kallad ansvarsfrihet på stämman.

Men fredagens nya uppgifter från Di och SVT, som gör gällande att en internrapport redan i september kom till slutsatsen att runt 80 miljarder misstänks ha slussats genom Swedbank, har på nytt väckt frågor kring vd:n Birgitte Bonnesens uppriktighet.

Nu lägger Sparbanksgruppens ägaransvarige Lennart Haglund in en brasklapp som nyanserar budskapet.

Står ni fast vid beslutet att rösta för ansvarsfrihet?

– Om inget nytt som gäller 2018 framkommer, säger Lennart Haglund till SvD.

Annons
Annons

Sparbanksgruppen kontrollerar drygt 10 procent av ägandet i banken.

Vid bolagsstämman ska aktieägarna rösta om vd Birgitte Bonnesen men även styrelse med ordförande Lars Idermark ska få så kallad ansvarsfrihet.

Avslöjandet om den interna rapporten och att den fanns klar i höstas, innan Birgittes Bonnesens försäkran om att banken inte hade problem, kan alltså få betydelse för beslutet.

Lennart Haglund utgår ifrån att den ingår i den granskning av den baltiska verksamheten som den externa konsulten FRA genomför och som ska bli klar senast till stämman.

– Banken har sagt offentligt att de gjort en utredning så det är ingen nyhet. Vi avvaktar med ytterligare kommentarer tills att vd har presenterat FRA:s rapport för styrelsen, säger Lennart Haglund.

Vi kan bara agera på bekräftad information.

Folksam, som är näst största ägare med nära 7 procent av aktierna, har tidigare givit ett mer eller mindre odelat stöd till vd och styrelsen i ansvarsfrågan.

Men efter fredagens uppgifter nyanserar man sitt uttalande inför stämman nästa vecka.

– Ansvarsfrihet för styrelsen och vd:n i Swedbank är inte slutgiltigt bestämt förrän all relevant information är offentligjord. Det kan ändras intill sista stund. Om det kommer nya uppgifter från Finansinspektionen eller en extern granskare så tar vi självklart ställning till det, säger Carina Lundberg Markow ägaransvarig vid Folksam till SvD.

Hon påpekar att Folksam inte kan agera på uppgifter i media.

– Vi kan bara agera på bekräftad information. För närvarande står vi fast vid valberedningens beslut och revisorernas rekommendation. Tillkommer verifierbar information kommer vi att väga in detta i vårt beslut, säger Carina Lundberg Markow.

Annons
Annons

Vi ser allvarligt på penningtvätt.

Övriga stora aktieägare har sedan tidigare uppgivit att man inte vill fatta beslut i ansvarsfrågan förrän det finns mer information. Först och främst inväntar man rapporten från FRA.

– Vi ser allvarligt på penningtvätt. Om det inte hanteras korrekt riskerar det att äventyra förtroendet för det finansiella systemet. Vi förutsätter att den interna rapport som Swedbank tog fram hösten 2018 ingår i Finansinspektionens underlag och i den granskning som FRA nu genomför, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig Alecta med 5 procent av aktierna.

Ramsay Brufer hoppas rapporten från FRA hinner bli klar tidigare än till stämman torsdag nästa vecka.

– Vi vill ha fram så mycket information som möjligt och helst i god tid, innan vi fattar beslut i ansvarsfrågan, säger han.

Också Robur upprepar att man avvaktar den externa utredningen. Det säger Marianne Nilsson, ägaransvarig på Robur med nästan 5 procent av rösterna till SvD.

Swedbanks aktieägare måste ta ställning till en rad frågor innan man kan fatta beslut om ansvarsfrihet. Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, ifrågasätter om Birgitte Bonnesen vilselett ägarna med sina uttalanden om att banken inte har problem med penningtvätt.

Det är ytterst ovanligt att vd eller styrelseledamöter inte beviljas ansvarsfrihet vid bolagsstämmor, i synnerhet i storbolag. Men Swedbank hör till undantaget.

För knappt tre år sedan vägrades tidigare vd:n Michael Wolf och dåvarande ordförande Anders Sundström ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons