Annons

”Bar överkropp i affär – bör jag inte störa mig?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Finns det någon praxis för hur man går klädd på gator och torg när det är varmt ute? Det undrar en läsare som irriterar sig på alla män som går med bar överkropp i tid och otid.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag stör mig på män som sommartid går med bar överkropp på gator och torg, ibland till och med inne i stormarknader, mataffärer etcetera. Att många dessutom är kraftigt överviktiga är måhända inte relevant men gör inte saken bättre.

Finns det någon praxis (”klädkod”) för dessa situationer eller bör jag försöka förlika mig med dessa händelser i stället för att bli irriterad och upprörd? Är min reaktion vanligt förekommande?

/Stil även på sommaren

Sofia Larsson: Sommaren är som bekant kort i Sverige och om man blinkar riskerar man att missa den. Det är därför förståeligt att människor som bor här vill lapa i sig så mycket sol som möjligt och fylla på sina skrala förråd av d-vitamin. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den främsta källan till den livsviktiga vitaminen, som är en av de få vi riskerar att få brist på, enligt Livsmedelsverket. Så det finns all anledning till att unna varandra att soldyrka i så stor mån som möjligt.

Men, det finns en plats och en tid för allt.

Att gå omkring i bar överkropp bland främlingar på offentligt och bebyggt område är helt enkelt inte lämpligt. Att göra det i lokaler där det säljs mat är direkt olämpligt.

Annons
Annons

I år kan vi hoppas att fysiskt avstånd gör att färre behöver utsättas för svettstänk från diverse blottade torsos.

Din reaktion är definitivt vanligt förekommande, det här är förmodligen varken första eller sista gången jag tar upp frågan. I år kan vi ju hoppas att fysiskt avstånd gör att färre än någonsin behöver utsättas för svettstänk från diverse blottade torsos.

Det hela är inte speciellt trixigt alls, men för säkerhets skull kommer här en lista för när det funkar att vara halvklädd.

• Alla slags badplatser, utomhus och inomhus.

• Den egna trädgården/uteplatsen.

• Ute i naturen, rent allmänt.

• Vissa typer av sportanläggningar.

• En del parker, särskilt om man ligger stilla och fridfullt och inte springer omkring. Jag skulle dock inte rekommendera att göra det i en storstilad barockpark nedanför ett slott.

Säkerligen finns det någon typ av miljö som jag missat i listan, men är du på avskild plats och bland vänner och bekanta så finns det ju självklart inga hinder för barbröstad stil. Så länge ni är på samma nivå och ej stör andra borde du kunna slänga av shortsen också.

Satsa på tunna naturmaterial i luftig modell bara, så ska ingen behöva försmäkta.

Kvinnor klarar av att bära både under- och överdel i stan sommartid, så jag är säker på att män fixar detta också. Se till att satsa på tunna naturmaterial i luftig modell bara, så ska ingen behöva försmäkta. Det har dessutom bonusen att svett ofta inte luktar lika mycket som när kroppen stängs in i syntetmaterial.

Sedan verkar det ju dumt att du ska gå och irritera dig på ett ändå ganska sällan förekommande fenomen. Om du frågar mig så verkar det jobbigt att bli upprörd. Du kan väl bara notera för dig själv att det där är ett val du inte skulle göra. Om du är på en restaurang kan du kanske diskret påpeka det för personalen. De vill säkert inte att någon gäst ska hitta ett brösthår i soppan.

Avslutningsvis, att peka ut och klanka ner på kraftigt överviktiga är brist på stil, året om.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons