Annons

Mårten Schultz:Borde det vara lagligt att ge jobbiga personer stryk?

Hiphopstjärnan ASAP Rocky (Rakim Mayers), blev häktad på misstanke om grov misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm.
Hiphopstjärnan ASAP Rocky (Rakim Mayers), blev häktad på misstanke om grov misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm. Foto: Thibault Camus / AP

ASAP Rockys ilska är förståelig men frågan är om hans agerande enligt lagen kan räknas som nödvärn? Hundratusentals fans över hela världen protesterar nu mot behandlingen av den amerikanska artisten. Men faktum är att svenska häkten är bättre än i många andra länder.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky har häktats misstänkt för misshandel efter ett bråk i Stockholm. Filmer från kvällen, och det som ledde fram till den händelse som medfört misstankarna om misshandel, har spritts på nätet.

Det är svårt att av dessa filmer få en fullständig bild av vad som hänt. Dessutom är det svårt att bedöma om någon av filmerna redigerats eller manipulerats. Men det intryck som många har fått – jag med – är att några unga män följde efter rapparen och hans sällskap och betedde sig illa, tjafsade och sökte konflikt, vilket kulminerade i att en av de unga männen slängdes i backen och därefter fick stryk.

Vanligtvis är jag försiktig med att skriva om juridiken kring händelser som inte har en bättre dokumentation än några filmklipp tagna med mobiler. Men den här historien har redan fått internationella implikationer. Nöjespress i hela världen skriver om händelsen.

Rapparens tillvaro i svenskt häkte har fått nöjessajten TMZ att skriva om de ”chockerande inhumana villkoren” som råder där, med avföring som kastas runt utan att plockas upp, att maten är oätlig och att utrymmena inte är gjorda för människor.

Annons
Annons

Dessutom går, enligt sajten, vattnet inte att dricka och sjukdomar sprids i lokalerna. Det här är nog uppgifter som ska tas med en nypa salt men det är säkert så att artistens tillvaro i häktet är betydligt mindre behaglig än de hotellvistelser han är van vid under sina turnéer. Svenska häkten är bättre än i många andra länder men de är inte heller – till skillnad från vad som ibland påstås i den politiska debatten – ett spa.

Hur blev det så här? Många har tolkat filmklippen som cirkulerar som att Rocky och hans entourage länge hade överseende med de unga män som förföljde dem innan tålamodet tog slut och ynglingarna fick vad de förtjänade. Jag har själv sett klippen och har förståelse för denna tolkning. De unga männen betedde sig illa, säger filmen. Beter man sig illa förtjänar det en reaktion, säger moralen. Men vad säger då juridiken?

Utsätts man för våld så har man rätt att försvara sig. Det samma gäller om man ingriper för att bistå någon annan som utsätts för våld. På vanlig svenska kallar vi detta för självförsvar, i brottsbalken har det fått etiketten nödvärn.

Vad får man då göra? Man får använda så mycket våld som situationen kräver för att avvärja det brottsliga angreppet, eller det angrepp som man trodde var brottsligt. Men man kan faktiskt också använda mer våld än vad situationen egentligen kräver. Detta om den som agerar i nödvärn – som det står i lagtexten – svårligen kan besinna sig. Detta kallas nödvärnsexcess.

De flesta är inte vana vid våldsamma situationer och vet inte exakt vad som krävs för att möta ett brottsligt angrepp. Det är lagen lyhörd för. I domstolspraxis har denna utökade självförsvarsrätt i några avgöranden tolkats vidsträckt.

I vissa situationer kan det till och med vara berättigat att använda sig av livsfarligt våld. Vad som däremot inte är tillåtet är hämnd. Man slipper inte undan juridiskt ansvar för misshandel för att den som fick stryk förtjänar det. Hur det ligger till i det här fallet återstår att se. En domstol som tagit del av bevisning på riktigt och inte bara kollat in mobilklipp på internet kan se saken i ett annat ljus än många gjort hitintills.

Så långt lagen. Men moralen verkar peka i en annan riktning, om man läser många reaktioner på händelserna.

Borde då lagen tillåta att ge jobbiga eller stökiga personer ett kok stryk även om det inte är nödvändigt för att förhindra dem från att begå brott? Jag tror faktiskt inte att de flesta vill det, om man rationellt begrundar frågan och vilka konsekvenser ett ”ja” på frågan kan ge i andra situationer. Men detta är förstås bara spekulationer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons