Annons

Borde vi alla återgå till stenålderskost?

8 december. Ska vi av hälso­skäl vrida tillbaka klockan och äta paleolitisk kost? Myter och påståenden avfärdas eller bekräftas av Linda Bakkman varje dag fram till jul i Näringsfysiologens mytkalender.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Vår livsstil och kosthållning förändrades markant i samband med jordbrukets framväxt för ungefär 10 000 år sedan. Sedan dess har vi biologiskt sett sannolikt inte förändrats.

Borde vi därför vrida tillbaka klockan och äta som våra för­fäder gjorde på stenåldern?

Den första utmaningen med så kallad stenålderskost, eller paleolitisk kost, paleo, är att definiera vad som avses med stenåldern. Det förefaller osannolikt att man ens på den tiden åt på samma sätt i olika ­delar av världen. Vi män­niskor har en unik anpassningsförmåga och förutsättning att leva på alla kontinenter just på grund av att vi historiskt kunnat förlita oss på de energi- och näringskällor som vi geografiskt haft att tillgå.

Att vi över lag bör skära ner på mängden socker, alkohol och raffinerade produkter råder det inga tvivel om.

Annons
Annons

Definitionen av dagens paleokost kan variera. Generellt syftar man på en kost som består av kött, fisk, rotfrukter, nötter, frukt och bär. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller raffinerat socker eller alkohol, med motiveringen att dessa livsmedel är nya företeelser som vi inte är byggda för att äta.

Basen i modern paleo är ofta animalier och inte sällan är andelen fett hög och mängden kolhydrater liten, vilket inte stämmer överrens med studier om hur vi åt när vi var samlare och jägare. Därför bör den moderna tolkningen av paleolitisk kost tydas med viss försiktighet. I alla fall om det som motiverar dieten är en strävan efter att äta som människan gjorde förr.

Att vi över lag bör skära ner på mängden socker, alkohol och raffinerade produkter råder det ­däremot inga tvivel om. Men steget därifrån till att vi ska gå tillbaka till en samlarkost är svårt på individnivå och omöjligt på global nivå. Jordbruksutvecklingen möjliggjorde befolkningsexplosionen och är ­i dag en förutsättning för att mätta jordens befolkning.

Slutsats:

Nej, alla borde inte äta som på stenåldern

Det finns inget stöd för att i hälsofrämjande syfte rekommendera just paleo framför alla andra metoder.

Är du överviktig så kan du gå ner i vikt, och minska risken för kostrelaterad ohälsa, med all kosthållning som innebär en ­begränsning av uppenbar skräpmat och leder till ett lägre kaloriintag, inklusive paleo.

Det viktiga är att hitta en kosthållning eller diet du kan följa. Däremot finns det inget stöd för att i hälsofrämjande syfte rekommendera just paleo framför alla andra metoder.

 

Näringsfysiologens mytkalender den 9 december 07.00:
Bränner vi mer fett av att gå än av att springa?

 

Här är de första ”luckorna” att öppna:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons