Annons

Borg: Det görs inget åt integrationsproblemet

Tidigare M-finansministern Anders Borg.
Tidigare M-finansministern Anders Borg. Foto: Naina Helen W. Jåma

Regeringens höstbudget får godkänt av Anders Borg. Men den tidigare finansministern beklagar att ingen stor arbetsmarknadsreform är i sikte.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Persson
Foto: Fredrik Persson

– Det är ett stabilt budgetarbete från regeringen. Budgeten är inte för expansiv, säger Anders Borg som menar att Sverige nu möter en ”rejäl uppbromsning i världsekonomin”.

Han är dock mycket kritisk till att ingen stor arbetsmarknadsreform är i sikte.

– Det stora bekymret är att vi har ett integrationsproblem i Sverige, kopplat till hur vår arbetsmarknad fungerar. Och där görs ingenting. Nya åtgärdsprogram har ingen effekt på läget, säger Anders Borg som efterlyser ett större grepp.

– Alla borde sätta sig ner för långtgående reformer som kan få arbetsmarknaden att fungera bättre, inte minst om arbetslösheten nu är på väg att stiga.

Foto: Fredrik Persson

Liberalernas krav på slopad värnskatt fanns redan under tiden då Anders Borg var finansminister. Men under alliansåren blev skatten kvar.

Nu ger Borg beröm för beslutet att slopa värnskatten även om han bedömer att detta kan ge ”stora fördelningspolitiska effekter som kommer att ge en del spänningar”. Men han menar att den lägre skatten på höga inkomster behövs för att försvara landets förmåga att behålla och attrahera kompetens.

– Det är bra att man tar bort värnskatten, det förbättrar företags- och investeringsklimatet. Det gör det lite mer attraktivt att vara i Sverige, säger den tidigare finansministern som på onsdagen talade på fastighetsmässan Business Arena Stockholm.

Ämnet för hans föredrag var annars landets behov av fler äldreboenden. Anders Borg är numera bland annat styrelseordförande i Sehlhall Fastigheter som fokuserar på förskolor, grupp- och vårdboende.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons