Annons

Borg: Trumps attacker kommer slå mot Sverige

Sverige står i skottgluggen när Donald Trump trappar upp sitt handelskrig till att också inkludera bilar och livsmedel. Det spår tidigare finansminister Anders Borg, som inte tror att Riksbankens minusränta är det enda skälet till att kronan har rasat.

– Kronan är svag för att det finns ett antal riskmoment i svensk ekonomi, säger Anders Borg till SvD.

Under strecket
Publicerad

Anders Borg var Sveriges finansminister mellan 2006 och 2014.

Foto: Fredrik Persson/TT

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump.

Foto: Andy Wong/AP

Anders Borg var Sveriges finansminister mellan 2006 och 2014.

Foto: Fredrik Persson/TT
Anders Borg var Sveriges finansminister mellan 2006 och 2014.
Anders Borg var Sveriges finansminister mellan 2006 och 2014. Foto: Fredrik Persson/TT

Kina beslutade på måndagen att höja tullarna på varor från USA efter Donald Trumps beslut förra veckan att höja tullarna på runt hälften av Kinas export – från 10 till 25 procent. Världens börser rasade på beskedet.

Och nu oroas tidigare finansminister Anders Borg för att handelskriget kan komma att utvidgas på områden som skulle slå hårt mot svensk ekonomi. Mot EU har Trumps handelskrig hittills begränsats till stål och aluminium. Men Anders Borg tror att Trump snart också kommer att höja tullarna på europeiska bilar och livsmedel.

– Det är det jag tror kommer hända nu – att Trump kommer att inrikta sig på livsmedel och bilar. Och det är klart att man som i Sverige har sex, sju, åtta, nio stycken av de ledande företagen inom den sektorn då kommer det att spela roll (för svensk ekonomi, red anm), säger Anders Borg till SvD.

Annons
Annons

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump.

Foto: Andy Wong/AP

Vägfordon är Sveriges i särklass största exportvara – och mer än tre gånger så hög som till exempel stål- och järnindustrin.

Den svaga svenska kronan är ett problem.

Anders Borg tror att oron för hur ett upptrappat handelskrig kommer att slå mot svensk ekonomi förklarar en del av den senaste tidens försvagning av kronan – som ju handlas som en aktie i Sverige AB.

– Den svaga svenska kronan är ett problem. Den är ett uttryck för en osäkerhet om svensk ekonomi och vår konkurrenskraft, säger Anders Borg.

Borg pekar på den höga skuldsättningen hos svenska hushåll och att Sveriges exportberoende ekonomi är känslig för störningar i världsekonomin som går mot sämre tider. Även fallande råvarupriser riskerar att drabba svensk ekonomi, menar Borg.

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump.
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Foto: Andy Wong/AP

– Vi är mer beroende av råvaror än vad de flesta inser. Både pappers- och massaindustrin, och hela tunga stålindustrin, är beroende av råvarupriserna. Vi har på det sättet en konjunkturellt känslig ekonomi, säger Borg.

Den svenska valutan har historiskt fungerat som en stötdämpare i dåliga tider eftersom den har gett exporten (via lägre exportpriser) en skjuts när andra delar av ekonomin har gått knackigt.

Argumentet har många gånger lyfts fram av bland andra riksbankschef Stefan Ingves vars låga styrränta pekas ut som ett stort skäl till kronans svaghet.

Men enligt Anders Borg verkar svensk export inte tjäna lika mycket på en svag krona som tidigare. Den svaga kronan betyder visserligen att svenska exportföretag tjänar mer i kronor och ören räknat, men volymerna har stått och stampat.

Nästan alla reducerar sin skuldsättning. Det hänger ihop med att man är orolig nu.

– Den svaga kronan är definitivt inte någon enkelt fungerande konkurrensfaktor för exporten så som den kanske var på 1970- och 80-talet. Den verkar inte ha så stora effekter som man tidigare sett, säger Anders Borg.

Enligt Borg går världsekonomin nu mot sämre tider, något som svenska exportföretag har börjat positionera sig för.

– Det är bara att titta på vad de har sagt i kvartalsrapporterna. Nästan alla reducerar sin skuldsättning. Det hänger ihop med att man är orolig nu. Handelskrig, ovanpå avmattning och tilltagande konkurrens från Asien. Ja, då är man försiktigt, säger Borg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons