Annons

”Helt orimligt – Akademien bör betala som alla andra”

I mer 100 år har Svenska Akademien haft tillgång till över hälften av ytan i Börshuset och låtit skattebetalarna betala majoriteten av hyran.

Helt orimligt, anser bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), som nu har låtit inleda förhandlingar om villkorsförändringar i avtalet.

Under strecket
Publicerad

Ett mer än 100 år gammalt avtal ger Akademien evig nyttjanderätt till Börshuset i Stockholm. ”Helt orimligt”, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT och Magnus Hjalmarson Neideman

Ett mer än 100 år gammalt avtal ger Akademien evig nyttjanderätt till Börshuset i Stockholm. ”Helt orimligt”, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT och Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

– Detta är ett förlegat och helt orimligt hyresavtal, Svenska Akademien bör betala hyra som Stockholms övriga hyresgäster, säger Dennis Wedin till SvD.

Sedan 1914 hyr Akademien 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Gamla stan med ett avtal som ger institutionen ”evig nyttjanderätt” till andra våningen av huset, inklusive Börssalen där Nobelpristagare brukar tillkännages. Enligt avtalet behöver Akademien bara betala hyra för 45 procent av utrymmet och Stockholms stad ska dessutom ”för all framtid” stå för drift och underhåll av huset.

– Det är i särklass det mest förmånliga hyresavtalet som någon aktör har med Stockholms stad. Vi vill ha kvar Svenska Akademien som hyresgäst, men de bör ta mer ansvar och betala hyra, säger Wedin.

Ett mer än 100 år gammalt avtal ger Akademien evig nyttjanderätt till Börshuset i Stockholm.  ”Helt orimligt”,  säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Ett mer än 100 år gammalt avtal ger Akademien evig nyttjanderätt till Börshuset i Stockholm. ”Helt orimligt”, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Henrik Montgomery/TT och Magnus Hjalmarson Neideman

För Stockholms stad har avtalet sedan 1914 inneburit en årlig förlust på cirka sex miljoner kronor, utifrån en uppskattning Fastighetskontoret gjort. Utöver detta motsvarar drift och underhåll av lokalerna i genomsnitt över 1,5 miljoner kronor per år.

– Det är en orimlig förlustaffär för skattebetalarna. Den uteblivna hyran är pengar vi behöver för investeringar och renoveringar på andra håll, säger Wedin.

Under torsdagen inleder därför Stockholms stad förhandlingar om villkorsförändringar i avtalet. Att förhandlingarna påbörjas just nu, då Akademien har skakats av en kris, är enligt Wedin bara en tillfällighet.

– Nej, krisen i Akademien har inte spelat in. Men man kan se det som en del av stegen mot modernisering som Akademien tar just nu, säger han.

– När de nu själva säger att de ska vara mer transparenta kring sin ekonomi, så bör det kunna vara en del i deras arbete att se över och reda ut det här uråldriga avtalet.

SvD söker Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons