Annons

Borgerlig kollaps i Danmark

Foto: Heiko Junge / TT

Politiskt kaos lär vänta danskarna även denna gång, på andra sidan Grundlovsdagen i juni, skriver Ann-Sofie Dahl från Köpenhamn.

Under strecket
Publicerad

Det tog ett bra tag för statsminister Lars Løkke Rasmussen att utlysa ”FV19”, som det stundande folketingsvalet på självaste Grundlovsdagen den 5 juni så käckt kallas i medierna här i Danmark.

Løkke hade goda skäl att dra ut på det, för hans borgerliga trepartiregering är på väg mot ett valnederlag av det större slaget. Den allra främsta anledningen till kollapsen i ”blå blok” står faktiskt Dansk Folkeparti för.

Allt sedan partistarten 1995 har det annars bara gått framåt för DF, och 2015 var ett framgångsval som hette duga. Men under den gångna mandatperioden har siffrorna vänt neråt; från de 21 procent som segerrusiga DF:ar firade under förra valnatten har partistödet nästan halverats.

En stor del av skulden för den folkepartistiska rutschbanan utför faller på partiledaren själv. Kristian Thulesen Dahls intensiva flirt med S var tänkt som ett smart drag för att hålla alla dörrar öppna till samarbeten på kors och tvärs över blockgränserna. I stället har det skapat osäkerhet hos väljarna om vad de egentligen får med en röst på DF; blå eller röd politik?

Annons
Annons

Ovanpå det har inviten vänsterut underlättat för forna S-väljare att återvända till sitt gamla parti, som numera är minst lika invandrarkritiskt som DF.

På den motsatta flanken har DF dessutom för första gången fått hård konkurrens av två splitternya partier som får ”Tulle” och hans vänner att framstå som rara små korgossar i utlänningspolitiken. Först Nye Borgerlige och därefter, alldeles nyligen, av den öppet rasistiske galenpannan Rasmus Paludan, som har gjort rekordsnabb politisk karriär på att bränna Koranen på danska gator och torg.

Vad gör man då i det läget, med raskt annalkande kollaps för ”blå blok”? Jo, om man heter Lars Løkke Rasmussen lanserar man en ny idé: en koalitionsregering mellan S och hans eget Venstre.

Det har bara testats en gång förr, 1978, och med vad man skulle tro rätt avskräckande resultat, för Anker Jørgensens SV-koalition höll bara i ynka 14 månader.

I år underlättas det kanske av att Løkke går till val på en ekonomisk överbudspolitik av klassiskt socialdemokratiskt slag, med frikostiga löften om välfärd till allt och alla. Någon borgerlig politik med skattesänkningar kan väljarna däremot glömma – och Løkke kan för sin del därmed också glömma något fortsatt samarbete med Konservative och Liberal Alliance, har deras partiledare förklarat.

Vitsen med en SV-regering för S-ledaren Mette Fredriksen är också högst oklar. Vis av erfarenheterna från förra regeringsperioden, och med rätt rejäl egen röra i sitt röda block, har hon bestämt förklarat att det nu är en ren enpartiregering och inget annat som gäller.

Med hela tretton partier på valsedlarna påminner årets val i Danmark närmast om det historiska ”jordskredsvalget” 1973, när en hel drös småpartier röstades in i Folketinget. Politiskt kaos lär vänta danskarna även denna gång, på andra sidan Grundlovsdagen i juni. Men Mette Frederiksen kan nog ändå redan nu så smått börja ta mått för gardinerna i statsministerns ämbetsbostad Marienborg.

ANN-SOFIE DAHL är docent i internationell politik och sedan många år bosatt i Köpenhamn.
ann-sofie.dahl@mail.dk

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons