Annons

Bah Kuhnke: Borgerlig kulturpolitik – en ökenvandring

Kulturministern.
Kulturministern. Foto: Fredrik Sandberg/TT

KULTURDEBATT | I en artikel i SvD Kultur kritiserade Christer Nylander (L) kulturministern och den rödgröna regeringen för att inte bry sig tillräckligt om kulturpolitik. Nylander vet inte vad han pratar om, svarar kulturminister Alice Bah Kuhnke i en replik.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Med en rödgrön regering har kulturpolitiken i vårt land fått den revansch som den förtjänar efter åtta års ökenvandring med en borgerlig regering.

För att använda en tydlig bild så tog vi över ett hus som varken hade underhållits eller byggts ut. Färgen flagnade på fasaden och det var stor risk för att taket skulle börja läcka in.

Nu har vi lagt en stabil grund och renoverat kulturhuset. Regeringen har ökat kulturbudgeten med 767 miljoner kronor på bara två statsbudgetar. I praktiken innebär detta stora satsningar på kulturens infrastruktur för att nå ut brett i hela samhället.

För att använda en tydlig bild så tog vi över ett hus som varken hade underhållits eller byggts ut. Färgen flagnade på fasaden och det var stor risk för att taket skulle börja läcka in.

Några exempel är mer resurser till kulturskolan och förstärkt kultursamverkansmodell för kultur i hela landet. Andra är resursförstärkningar till bibliotek och möteslokaler.

Regeringen har även prioriterat en historiskt stor höjning av ersättningen till författare, bildkonstnärer och fotografer för de verk som lånas ut på våra bibliotek. Detta är en grupp som ofta kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Vi har höjt visningsstöden till bildkonstnärerna och förstärkt scenkonstallianserna.

Annons
Annons

Allt detta skär de borgerliga partierna ned på i varierande omfattning i sina förslag till kulturpolitik.

Detta kanske inte Christer Nylander (L) känner till, men okunskapen om kulturpolitiken visar sig till exempel i hans felaktiga påstående om hur många propositioner jag har lagt fram under mandatperioden.

Efter lite mer än halva mandatperioden har jag lagt fram elva kulturpolitiska propositioner, inte sju som Nylander påstår. Några exempel på sådana är en historisk omställning av den svenska filmpolitiken, reformerat presstöd och nu senast en omfattande proposition om kulturarvspolitiken. Detta kan jämföras med de nio kulturpolitiska propositioner som den förra regeringen lämnade under hela förra mandatperioden.

Efter lite mer än halva mandatperioden har jag lagt fram elva kulturpolitiska propositioner, inte sju som Nylander påstår.

Så vad ska vi med kulturpolitiken till? Nylanders svar handlar om att stärka individen, något som jag helt ställer upp på. Men för att det inte bara ska bli tomma ord och vackra principer så vore det klädsamt om Liberalerna och de andra borgerliga partierna backade upp regeringens satsningar på att stärka konstnärernas villkor och de strukturer som gör att barn och unga får en chans att stå på en scen, spela ett instrument eller skapa konst.

Liberalernas nyväckta intresse för att ställa kulturpolitiska frågor är välkommen. Låt oss hoppas bara att det borgerliga svaret kan bli något annat än fyra nyanser av nedskärningar.

Alice Bah Kuhnke

kultur- och demokratiminister (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons