Annons

Charlotta Buxton:Boris har blivit de konservativas misslyckade hjälte

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Jessica Taylor/AP

Boris Johnson är inte vinnaren de konservativa hoppades på. Liksom sin föregångare Theresa May börjar också han slå rekord i misslyckanden i underhuset. Hans parti vänder sig nu mot honom och till och med hans bror har avgått i protest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Han fick som han ville och blev premiärminister. Men sedan dess har inte mycket ha gått hans väg. På tisdagen förlorade Boris Johnson sin första omröstning i underhuset som premiärminister. Det har inte hänt sedan 1894. Han förlorade också sin majoritet. Nu lyckas han inte ens utlysa ett parlamentsval och hans bror, den konservativa parlamentarikern Jo Johnson, säger att han prioriterar landets intresse framom lojalitet till familjen och avgår i protest.

Underhuset har röstat mot hans förslag om att hålla ett parlamentsval i oktober. Oppositionen Labour röstade mot förslaget trots att partiet länge förberett sig för ett nytt val. Orsaken är att de anser att det är ännu viktigare att stoppa en avtalslös brexit. Först då Boris Johnson tvingats be EU om att skjuta upp utträdet till början av nästa år tänker partiet tillåta ett val.

Under onsdagen träffade Boris Johnson också det inflytelserika konservativa 1922-utskottet. Där sitter de konservativa brexitanhängarna som orsakade stora problem för Theresa May. För många av dem skulle Johnson bli partiets räddning. Men under mötet fick den nya premiärministern hård kritik för att ha splittrat de konservativa.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Har du hängt med i brexit-kaoset?

Ilskan är stor över att Boris Johnson på tisdagen sparkade ut 21 konservativa tungviktare ur partiet eftersom de röstat mot honom. En av dem, Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames, höll tillbaka tårarna under sitt sista tal efter en 37 år lång karriär i underhuset.

Under tisdagen följde över 1,5 miljoner britter med debatten i underhuset.

Johnsons första frågestund i parlamentet blev också en flopp. En videosnutt där Labourparlamentarikern Tanmanjeet Singh Dhesi kräver att premiärministern ber om ursäkt för sina kränkande kommentarer om kvinnor i slöja får ett så stort genomslag på sociala medier att den börjar spridas av demokratiska politiker i USA.

Den tunga politiska journalisten Tim Shipman på The Sunday Times kallar det en av de mest anmärkningsvärda frågestunderna han någonsin sett. “Hatet mot Johnson är stort”, skriver han och tillägger att premiärministern såg skakad ut.

Men Boris Johnson uppges räkna med att de flesta britter utanför Westminsterbubblan inte bryr sig om kritiken han utsatts för i underhuset. Där kan han ha fel. Under tisdagen följde över 1,5 miljoner britter med debatten i underhuset.

Parlamentet röstade inte för en folkomröstning i dag. Men det är möjligt att det gör det nästa vecka.

Brittiska politiska journalister har länge spekulerat att Johnsons strategi hela tiden varit att tvinga fram ett parlamentsval. Och att han då skulle satsa på en kampanj där folkets vilja ställs mot eliten i Westminster. Just nu visar mätningarna att det är en taktik som kan ge honom en majoritet. Men det är långt ifrån säkert. Under veckan har över 200 000 personer registrerat sig för att rösta. Hälften av dem är under 35 – en grupp där majoriteten motsätter sig brexit.

Först då britterna får rösta klarnar det om Boris Johnsons chansning lyckats. Men många konservativa parlamentariker börjar nu inse att Johnson inte är den mästerstrateg de hoppats på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons