Annons

Teresa Küchler:Johnson fortsätter fabulera om EU

Storbritanniens permiärminister Boris Johnson, håller upp en rökt fisk under ett tal.
Storbritanniens permiärminister Boris Johnson, håller upp en rökt fisk under ett tal. Foto: Frank Augstein/TT/NTB Scanpix

EU har välkomnat Boris Johnson, Storbritanniens nye premiärminister, med öppna armar – men också upprepat att Johnsons löften om att omförhandla brexitavtalet är omöjliga att uppfylla. Johnson fortsätter att fabulera – något han är erkänt bra på.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL Boris Johnson höjde armen och viftade med den plastförpackade, rökta fisken. Denna fisk, dundrade han, var ännu ett tecken på EU:s regleringsvansinne!

Boris, som på onsdagen blev Storbritanniens premiärminister efter Theresa May, hade fått fisken av en ursinnig fiskare på den brittiska ön Isle of Man.

Fiskaren menade att det var fullkomligt vansinne av EU att kräva att fisken kylförpackas för att kunna exporteras – ja, både dyrt och miljöskadligt.

”Hans kostnader har ökat rejält på grund av Brysselbyråkrater, som kräver att varje fisk levereras med en kylkudde”, sade Johnson med eftertryck, viftade lite mer med både fisken och kylpåsen, och inväntade publikens suckar och flabb.

Svaret från Bryssel kom bara någon dag senare: kylförpackningen är inte alls ett EU-krav, utan en regel som Storbritannien infört på helt eget bevåg. Dessutom, sade en taleskvinna för EU-kommissionen, så tillhör Isle of Man inte ens EU.

Men vid det laget hade publiken till Johnson triumfatoriska anförande – det hölls inför partivänner i London i förra veckan – redan gått hem med ännu en klassisk Johnson-historia om Bryssels galna byråkrater, deras totala brist på sunt förnuft och deras hänsynslösa iver att införa befängda regler över huvudet på hederliga britter, i bakhuvudet.

Annons
Annons

Sådana historier som gjorde Johnson berömd under hans tid som EU-korrespondent för tidningen Daily Telegraph – en tjänst han erbjöds då han precis fått sparken från en annan tidning, The Times, som upptäckt att han helt sonika hittat på källor och citat i sina artiklar.

Även för den nya arbetsgivaren fortsatte Johnson i samma anda: efter en fika med sin danska kollega Ole Ryborg skrev Johnson en förstasidesartikel om EU och Danmark som innehöll tre anonyma källor: ”en politisk observatör”, ”en analytiker” och ”en dansk”.

Ryborg skriver i ett långt porträtt av sin forne Brysselkollega och granne Boris Johnson, att han kände igen sina egna ord från fikastunden i alla tre källor.

Johnson ljög också skamlöst om att EU ville förbjuda allt möjligt, som fish’n chips, porr och djupa urringningar, samt tvinga brittiska soldater att prata tyska. Han låg bakom ”nyheten” att EU-kommissionen ville att bara en enda särskild ”EU-kondom” skulle få lov att säljas i unionen – i en storlek.

Boris Johnson verkar inte heller idag ha några problem med att slira på sanningen för att bättra på en småtråkig historia eller, till exempel, för att övertyga väljare om att han kan leverera det brexit han själv vill ha.

Sedan Theresa May meddelade att hon skulle avgå har Johson påstått att han ska omförhandla det skilsmässoavtal – brexitavtalet – som hans företräderska förhandlade fram med fransmannen Michel Barnier, som representerade de övriga 27 EU-länderna.

Han tog lång tid på sig att besluta om huruvida han var för eller mot brexit.

Såväl Barnier som en uppsjö av enskilda stats- och regeringschefer från de 27 har sedan dess sagt att Johnsons utfästelser är omöjliga: avtalet ligger fast. Snart går hela EU-maskineriet på semester, och det finns inga planer på att kasta sig in i nya mötesrundor med Johnson eller någon annan kring skilsmässotexten.

EU-kommissionens vice ordförande, nederländaren Frans Timmermans, upprepade på tisdagen att EU tänker hålla sig till den text som finns.

”Han tog lång tid på sig att besluta om huruvida han var för eller mot brexit. Nu är hans position glasklar, och det är EU:s position också. Storbritannien nådde fram till ett avtal med EU, och EU tänker hålla sig till det avtalet”, sade Timmermans i Bryssel.

Enligt Johnsons förre kommunikationsmedarbetare, Craig Oliver, sade den nya premiärministern strax före brexitomröstningen år 2016 att han inte trodde att ja-sidan skulle vinna, men också att Storbritannien i vilket fall efter brexit skulle kunna ha kvar sin plats vid bordet i Europeiska rådet (där EU-ländernas alla stats- och regeringschefer träffas och där de största, politiska besluten för EU dryftas).

Det är fullkomligt förbluffande att Johnson skulle ha varit omedveten om den mest grundläggande konsekvensen av brexit: att man inte längre får sitta med vid EU:s beslutsbord. Om han inte bara ljög igen.

Efter reklamen visas:
Boris Johnson har tillträtt som premiärminister
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons