Annons

Olof Ehrenkrona:Boris Johnson kan inte räkna hem segern

Boris Johnson går mot val.
Boris Johnson går mot val. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

Det blir nyval i Storbritannien i december.

Under strecket
Publicerad


Storbritannien går till val den 12 december. På ytan ser Boris Johnson ut att gå mot en promenadseger. Opinionsmätningarna ger Tories ett stöd på cirka 40 procent medan Labour ligger 15 procentenheter lägre. Johnson är en plusfaktor för Tories, medan Corbyn har de sämsta förtroendesiffrorna som någon labourledare har uppmätt sedan britterna började med mätningar.

Tories valprogram bygger på ett genomfört Brexit och en fokuserad inrikesagenda. När frigörelsens timma har slagit kommer Storbritannien att anträda vägen mot ett europeiskt Singapore, ackompanjerat av stora satsningar på vård, skola och polis.

Labour går till val på det mest vänsterradikala programmet sedan William Beveridge lanserade välfärdsstaten åren efter andra världskriget. Förutom sedvanliga offentliga satsningar och förstatliganden har Labour beslutat sig för att gå till val på en form av löntagarfonder. Förenklat handlar det om en socialisering av en tiondel av aktiekapitalet i det privata näringslivet.

Valet mellan Tories fokuserade och lättbegripliga program och Labours otydliga och socialistiska program borde vara enkelt. Men verkligheten är mer komplicerat än så.

Annons
Annons

Den första osäkerhetsfaktorn är väljarnas rörlighet. En studie visar att den är större än någonsin tidigare. Var femte brittisk väljare saknar partiidentitet och hälften av väljarna har bytt parti under de senaste tre valen.

En andra faktor som gör valet svårbedömt är valkretsmatematiken. Den här gången borde den gynna Tories, eftersom de väljare som vill stanna kvar i EU splittras över flera partier. Om Johnson lyckas ta vinden ur seglen för Brexitpartiets Nigel Farage genom att vara det enda trovärdiga alternativet för ”lämnarna” är Torys utsikter goda.

Det finns dock omständigheter som borde hålla Boris Johnson vaken om nätterna. Den tidigare majoriteten byggde på att Tories gjorde ovanligt bra ifrån sig i Skottland. Det mesta, inte minst Johnsons likgiltighet för skottarnas synpunkter på Brexit, talar för motsatsen. De skotska förluster som ser ut att bli ofrånkomliga måste därför kompenseras med vinster på andra håll.

I Nordirland är Johnsons uppgörelse med EU ingen tillgång och i London är Brexit en belastning. Även om Johnson var en populär borgmästare är hans rykte inte längre lika gott.

Ett annat osäkerhetsmoment är ungdomsrösterna. De unga måste leva med konsekvenserna av Brexit och det är deras möjligheter att arbeta och studera på kontinenten som nu minskar. Det är inte säkert att de ser samväldet som ett attraktivt alternativ. De unga har heller inga minnen av Storbritannien före Thatcher och det ekonomiska haveri som hon fick ta över. De kan mycket väl attraheras av en radikal vänster.

Tidskriften Economist har drivit tesen att även Tories har en revolutionär falang och att det är den som nu härskar i partiet. Symbolen för denna falang är frontfigurer som Jakob Rees Mogg och den inte fullt lika publika Brexitstrategen Dominic Cummings som nu är Johnsons viktigaste rådgivare på 10 Downing Street.

Cummings tillhör en kategori av opinionsmanipulatörer som opererar i den nya miljö som har skapats i vår digitala tidsålder. Andra namn med oklar formell ställning men med stort inflytande är Vladimir Surkov, rådgivare till Putin, och Stephen Bannon, som bidrog till valet av Trump och till den förvandling som Republikanerna har genomgått sedan Trump intog Vita huset. Cummings kommer att vara en central figur i valet. Går det bra för Tories kommer det att ses som ännu en bekräftelse på att populism vinner val och att män som Cummings och Bannon, med sin auktoritära maktpositivism, är värda att lyssna till.

Storbritannien riskerar att söndras både politiskt och faktiskt när den skotska nationalismen får nytt bränsle. Men det lär också bli konsekvenser för center-högerpartierna i Europa. December kan bli den första månaden i en lång och svår europeisk vinter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons