Annons

Charlotta Buxton:Johnson riskerar allt i historiskt vinterval

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Jessica Taylor/AP/TT

De konservativa leder överlägset i mätningarna när Boris Johnson nu verkar få sitt parlamentsval. Tories ledde även före valet 2017 – och förlorade sedan stort.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Labours Jeremy Corbyn.

Foto: House of Commons/AP/TTBild 1 av 2

Johnsons kontroversiella rådgivare Dominic Cummings, till höger.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TTBild 2 av 2

 

LONDON. Alla partier ville ha ett val. Men det är ett tecken på hur djupt splittrat underhuset är att det tog så här länge för parlamentarikerna att faktiskt stöda det. Liberaldemokraterna ville inte gå med på ett val på de konservativas villkor. Och vice versa.

Till sist blev dödläget för mycket. På tisdagen meddelade Labour att de tänker rösta för ett parlamentsval. Och på kvällen röstade underhuset med överväldigande majoritet för ett val den 12 december. Tack vare oppositionens stöd får Boris Johnson det val han längtat efter i flera månader.

Valet är hans enda chans att driva igenom sin version av brexit. Bara om Tories har majoritet kan ett avtal som tar Storbritannien ur tullunionen och den inre marknaden – och har förhandlats fram av en konservativ premiärminister – bli lag.

Men valet är en stor chansning för båda partiledarna.

Jeremy Corbyn är djupt impopulär bland britterna. Labour släpar rejält efter de konservativa i de senaste mätningarna.

Boris Johnson blir nu den första brittiska premiärminister i modern historia som går till val efter bara ett par månader på 10 Downing Street. Om han förlorar blir han premiärministern med kortast ämbetsperiod på 100 år.

Annons
Annons

Labours Jeremy Corbyn.

Foto: House of Commons/AP/TTBild 1 av 1
Labours Jeremy Corbyn.
Labours Jeremy Corbyn. Foto: House of Commons/AP/TT

Det är inget en politiker med så hög ambitionsnivå som Boris Johnson vill ska stå på hans Wikipedia-sida.

Brittiska politiska journalister väntar sig därför ett fult och bittert val. Ett val där Boris Johnsons rådgivare och valstrateg Dominic Cummings kommer att använda sig av samma taktik som gjorde att ”lämna” vann brexitomröstningen 2016. Enkla, slagkraftiga budskap som upprepas gång på gång – ända tills väljarna inte kan undgå dem.

Budskapet den här gången är ”get Brexit done”. Boris Johnson har ett brexitavtal och att han är den enda politikern som kan driva igenom utträdet ur EU.

En möjlighet är att inget parti får majoritet. Då fortsätter dödläget.

Men en del konservativa parlamentariker är oroliga. Financial Times-journalisten Sebastian Payne skriver på Twitter att en Toryparlamentariker sagt att det känns lika ”fullt av hybris” som före Theresa Mays katastrofala val sommaren 2017.

Då ledde de konservativa också överlägset i mätningarna. Efter en misslyckad valkampanj förlorade de platser i parlamentet.

Liksom i valet sommaren 2017 väntas Labour fokusera på inrikespolitik. Enligt Jeremy Corbyn kommer partiet att lansera ”den mest ambitiösa och radikala kampanjen någonsin”. Partiet satsar bland annat på en ekonomisk reform som oroar många inom näringslivet i Storbritannien.

Annons
Annons

Johnsons kontroversiella rådgivare Dominic Cummings, till höger.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TTBild 1 av 1
Johnsons kontroversiella rådgivare Dominic Cummings, till höger.
Johnsons kontroversiella rådgivare Dominic Cummings, till höger. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Britterna brukar inte rösta på vintern. Det beror på att politikerna räknar med att fler går till vallokalerna en varm vårdag än en kylig decemberdag. Men enligt valexperten John Curtice kan de ha fel. Den senaste gången britterna fick rösta på vintern, 1974, hamnade valdeltagandet på över 70 procent. Brexit är dessutom en stor fråga som kan göra att valdeltagandet stiger.

Utträdet har också gjort att partilojaliteten börjat försvinna. Under de senaste två parlamentsvalen bytte närmare hälften av britterna parti. Det gör det svårt att förutsäga hur de kommer att rösta nu, och innebär att mätningarna måste tas med en stor nypa salt.

Den stora frågan är vilken sida som kommer att tappa röster till ett parti med en mer extrem ståndpunkt då det gäller utträdet. Risken för de konservativa är att de förlorar röster till Nigel Farages brexitparti. Det kan ge Labour en seger. Risken för partierna som stöder ett närmare förhållande till EU, eller en ny folkomröstning, är att väljarna sprids ut mellan Liberaldemokraterna och Labour. Det kan ge de konservativa en seger.

En möjlighet är att inget parti får majoritet. Då fortsätter dödläget. Och då blir den stora frågan hur många gånger brexit kan skjutas upp och när de andra EU-ländernas tålamod börjar tryta.

Efter reklamen visas:
Överens om nyval i Storbritannien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons