Foto: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Boris Johnsons framgångsknep från Trump

Det finns en metod i galenskapen, det är Boris Johnson övertygad om. Nu vill han använda Donald Trumps metoder – något som kan ha bidragit till att han blev Storbritanniens nästa premiärminister.

Publicerad

LONDON Mitt under linbanefärden tar det tvärstopp. Han blir dinglande tre meter ovanför marken, med en brittisk vimpel i varje hand. Säkerhetsselen har fått kostymbyxorna att åka upp och vaderna syns.

– Det här går bra, säger Boris Johnson uppe i luften.

– Mycket välorganiserat.

Åskådarna nedanför skrattar.

Det är sommar-OS i London. Ett lyckorus hänger över staden. Britterna känner sig stolta över sitt land, och politikern alla kameror riktas mot är Londons borgmästare. Den förnedrande linbanefärden är en del av ett pressjippo.

– För andra politiker skulle det ha varit en katastrof, för Boris blev det en triumf, skämtade den dåvarande premiärministern och Johnsons långvariga rival David Cameron om incidenten.

Redan då spekulerade medier i att Boris Johnson kunde bli landets nästa premiärminister.

Sedan röstade britterna för brexit.

Få politiker har som Boris Johnson förmågan att hamna i mindre smickrande situationer – och ändå vinna på det.
Få politiker har som Boris Johnson förmågan att hamna i mindre smickrande situationer – och ändå vinna på det. Foto: Chris White/REX

Efter tre år av förhandlingar med EU tvingades Storbritanniens envisa premiärminister Theresa May nu tvingats ge upp. Det innebar startskottet för ett av de bittraste konservativa partiledarvalen någonsin, eftersom nästa partiledare också tar över posten som Storbritanniens nya premiärminister. Och han eller hon måste ha hand om brexit-haveriet.

Elva konservativa parlamentariker anmälde sitt intresse för tjänstgöring. Men det fanns bara en förhandsfavorit – Boris Johnson.

Annons

Han var också Donald Trumps favorit. Inför sitt statsbesök i Storbritannien sa den amerikanska presidenten att Boris Johnson skulle bli en utmärkt premiärminister.

Enligt journalisten Paul Waugh på Huffington Post var det Boris Johnsons kritik av Trumps föregångare Barack Obama som gjorde att den amerikanska presidenten fick upp ögonen för Boris. Johnson påstod i sin kolumn för The Daily Telegraph att den ”halv-kenyanska” Obama bar på ett nedärvt förakt för det brittiska imperiet.

Efter att Trump flyttade in i Vita huset har Johnson upprepade gånger försvarat och berömt den amerikanska presidenten.

Det finns flera uppenbara likheter mellan de två männen.

Boris Johnson är inte rädd för att verka löjlig – det är hans varumärke. Här i dragkamp med militärer.
Boris Johnson är inte rädd för att verka löjlig – det är hans varumärke. Här i dragkamp med militärer. Foto: Stefan Wermuth/Reuters

Då Boris Johnson var liten ville han bli ”världens kung”, uppger hans syster Rachel i en BBC-dokumentär.

Annons

Under studietiden på Oxford hörde han till den ökända Bullingdonklubben. Medlemmarna kommer nästan uteslutande från överklassen. Till deras påhitt hör att äta på fina restauranger, slå sönder allt från porslin till vinflaskor och sedan betala för rubbet med kontanter. Boris Johnson har sagt att hans tid i klubben fyller honom med djup skam.

Senare blev han The Daily Telegraphs korrespondent i Bryssel. Han klagade över EU:s regler för raka bananer och förbud mot höga skyskrapor. Oftast överdrifter eller rena lögner, men texterna gick hem hos brittiska läsare på högerkanten.

För elva år sedan blev han Londons borgmästare. I en stad där majoriteten brukar rösta på Labour vann han två borgmästarval. Då han avgick år 2016 ansåg 52 procent av stadens invånare att han gjort ett bra jobb. Bara 32 procent är nöjda med den nuvarande Labourborgmästaren Sadiq Khan.

Boris Johnson har alltid varit okonventionell. Under det senaste året har han blivit allt mer kontroversiell. Han jämför kvinnor i burka med bankrånare, han säger “fuck business” om näringslivet som oroar sig över brexit och han kan tänka sig ett utträde utan avtal. Det uppskattas hos konservativa partimedlemmar.

Annons
1/2

Johnson beskrivs som en politiker som gör allt för att vinna. Här boxas han under ett besök till Woolwich i södra London.

Foto: LEON NEAL/TT
2/2

Boris Johnson besöker den botaniska trädgården Kew Gardens under sin tid som Londons borgmästare.

Foto: Stefan Wermuth/Reuters

Tunga regnmoln hängde över stadsdelen Angel. Många öppnade sina paraplyer då regnet drog in över norra London.

Huset intill kanalen låg länge på marknaden sedan den 15 maj i år. Stora fönster, bakom rutorna skymtade tomma rum.

Boris Johnson sålde huset där han bott med sin fru och parets fyra barn. Det låg ute på marknaden för 3,7 miljoner pund och skulle hjälpa till att betala för hans skilsmässa.

Tabloiderna har skvallrat om utomäktenskapliga förhållanden förut. Under sin tid som borgmästare fick han en dotter med en av sina älskarinnor. Men Boris Johnsons fru, advokaten Marina Wheeler, har stått vid hans sida. I september i fjol meddelade paret emellertid att de separerat. Orsaken var Boris Johnsons förhållande med en 24 år yngre pressansvarig, uppgav brittisk press.

Ett par månader tidigare hade Theresa May lagt fram sin brexitplan. Boris Johnson avgick som utrikesminister i protest. Uppsägningen tolkades som ett genomskinligt försök att tvinga premiärministern att avgå. Kuppförsöket misslyckades och ordet ”föredetting” började dyka upp i kolumner om Boris Johnson.

Annons
Boris Jonsons och Marina Wheeler separerade 2018.
Boris Jonsons och Marina Wheeler separerade 2018. Foto: Tolga Akmen/Lnp/REX

Rapporter om hans många misstag och tabbar som utrikesminister började också cirkulera. Anonyma källor beskrev honom som oförberedd och ointresserad. I Myanmar började han läsa upp en dikt om britternas tid som kolonialmakt i landet. Då han försökte hjälpa brittiska Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som anklagats för att vara spion i Iran, hade han gjort saken värre genom att felaktigt påstå att hon undervisat i journalistik. Iran förlängde fängelsestraffet.

Också hans tid som Londons borgmästare har kritiserats. Boris Johnsons tidigare presschef och goda vän Guto Harri bad honom att lämna politiken helt och hållet “för Storbritanniens bästa”.

– Han är otäck, självisk, arrogant och bryr sig bara om sig själv, säger Cathryn som bor i Angel. Hon vill inte uppge sitt efternamn eftersom hon är rädd för att bli igenkänd.

Annons

Det är svårt att hitta någon i Boris Johnsons gamla hemkvarter som uttalat stödjer honom.

– Som person tycker jag att han är rolig, men jag undrar vad han egentligen står för, säger pensionären Miriam Zoabir som ofta sett den förra utrikesministern i området.

1/2

I september i fjol meddelade Boris Johnson att han skiljer sig. Här möter han konservativa politiker under sin kampanj för att bli nästa Tory-ledare.

Foto: Andrew Parsons/TT
2/2

Boris Johnson och Theresa May i samband med ett brexit-möte på Chequers sommaren 2016.

Foto: TT

Juni 2019. Boris Johnson har klippt sig. Det halvlånga blonda rufset är borta. Det är en smalare och prydligare man som skakar hand med gamla och unga väljare i videon som lanserar hans partiledarkampanj.

– Om det finns en lärdom från folkomröstningen 2016 är det att allt för många känner sig övergivna. Vi måste tro på oss själva och på vad vi kan göra, säger han och tittar in i kameran.

Den här gången tänker Boris Johnson vinna partiledarvalet.

– Ju sämre det går för partiet, desto större är chansen att Boris blir nästa partiledare, säger Richard Johnson, lektor på Lancaster University och expert på brittisk och amerikansk politik.

De konservativa har fått skulden för brexitkaoset och hamnade på femte plats i EU-valet. I de senaste nationella opinionsmätningarna släpar de efter Nigel Farages nygrundade brexitparti, liberaldemokraterna och Labour. Det är historiskt.

Annons

– Boris Johnson tror inte själv på brexit, men han ser det som ett sätt att göra sig populär bland konservativa partimedlemmar, säger Richard Johnson.

Han beskriver Boris Johnson som en hänsynslöst pragmatisk politiker som inte har särskilt starka åsikter, utan anpassar sig efter det han tror att går hem hos väljarna. I Storbritannien beskrivs han ofta som en politiker som på ytan liknar Donald Trump, men som är smartare, mer beräknande och har en bättre utbildning.

Tories försöker hitta en ledare som kan nå samma väljare som euroskeptikern Farage. Den förra Ukip-ledaren vänder sig till britter som känner att världen gått dem förbi. Han uppmuntrar dem att rikta sin ilska mot eliten i storstäderna och mot EU.

Under statsbesöket i Storbritannien i veckan var Trump på galamiddag med drottningen och träffade såväl Theresa May som Nigel Farage. Trump hade också hoppats på att få träffa Boris Johnson. Men Johnson tackade nej. Han uppger att han ville fokusera på sin partiledarkampanj i stället.

Brittiska medier spekulerar i att Boris Johnson ansåg att en träff med Trump skulle skada hans chanser att vinna partiledarvalet. Männen hade i stället ett ”vänskapligt och produktivt” telefonsamtal.

Annons
Johnson får ofta kritik för att klä sig slarvigt. I Waseda-universitet i Tokyo mötte han en robot.
Johnson får ofta kritik för att klä sig slarvigt. I Waseda-universitet i Tokyo mötte han en robot. Foto: Eugene Hoshiko/TT

Boris Johnsons karriär har präglats av bilder. Den där han dinglar i luften på linbanan under de olympiska spelen. De där han joggar genom London med rufsigt hår. Tillsammans skapar de varumärket Boris.

En annan bild visar hur han under en rugbymatch i Japan i misstag tacklar en tioårig pojke som faller till marken. Det viktiga för Boris Johnson är att vinna.

Johnson fascination för den amerikanska presidentens metoder går inte att ta miste på. Trump har gett honom en mall för hur han kan vinna den här gången.

– Föreställ er att Trump förhandlar om brexit, sa Boris Johnson under en middagsbjudning för en konservativ kampanjgrupp.

En av gästerna spelade in honom i hemlighet och gav filen till nyhetssajten Buzzfeed. Johnson fortsätter:

– Han skulle köra hårt. Allt skulle falla sönder, de

It skulle bli kaos. Alla skulle tro att han var galen. Men det kunde faktiskt leda någonvart. Jag har blivit mer och mer övertygad om att det finns en metod i hans galenskap.

Under demonstrationer mot den brittiska regeringen håller en EU-supporter upp en skylt av Johnson som clown i februari i år.
Under demonstrationer mot den brittiska regeringen håller en EU-supporter upp en skylt av Johnson som clown i februari i år. Foto: Alastair Grant/TT

Få politiker har som Boris Johnson förmågan att hamna i mindre smickrande situationer – och ändå vinna på det.

Foto: Chris White/REXBild 1 av 9

Boris Johnson är inte rädd för att verka löjlig – det är hans varumärke. Här i dragkamp med militärer.

Foto: Stefan Wermuth/ReutersBild 2 av 9

Johnson beskrivs som en politiker som gör allt för att vinna. Här boxas han under ett besök till Woolwich i södra London.

Foto: LEON NEAL/TTBild 3 av 9

Boris Johnson besöker den botaniska trädgården Kew Gardens under sin tid som Londons borgmästare.

Foto: Stefan Wermuth/ReutersBild 4 av 9

Boris Jonsons och Marina Wheeler separerade 2018.

Foto: Tolga Akmen/Lnp/REXBild 5 av 9

I september i fjol meddelade Boris Johnson att han skiljer sig. Här möter han konservativa politiker under sin kampanj för att bli nästa Tory-ledare.

Foto: Andrew Parsons/TTBild 6 av 9

Boris Johnson och Theresa May i samband med ett brexit-möte på Chequers sommaren 2016.

Foto: TTBild 7 av 9

Johnson får ofta kritik för att klä sig slarvigt. I Waseda-universitet i Tokyo mötte han en robot.

Foto: Eugene Hoshiko/TTBild 8 av 9

Under demonstrationer mot den brittiska regeringen håller en EU-supporter upp en skylt av Johnson som clown i februari i år.

Foto: Alastair Grant/TTBild 9 av 9