Dagens namn: Adela, Heidi
torsdag 5 september kl. 06.35

Boris Johnsons mörka kväll – nekas nyval och hård brexit

Politikersamtal om gängvåld, EM-kvalmatch i fotboll och tuffa nederlag för brittiska premiärministern Boris Johnson. Här är morgonens viktigaste nyheter.

För tio dagar sedan sköts en 31-årig kvinna till döds på öppen gata i Malmö, i famnen bar hon sitt barn. En 19-årig man sitter häktad skäligen misstänkt för medhjälp till mord. I dag måste åklagaren meddela om mannen ska begäras häktad på sannolika skäl eller släppas. Samtidigt bjuder regeringen in till samtal om gängvåldet i eftermiddag. Alla riksdagspartier utom SD är välkomna.

Boris Johnson hade en tuff onsdagskväll. Den brittiska premiärministerns planer på nyval stoppades – och en lag som stoppar en hård brexit den 31 oktober röstades igenom. Nu ska överhuset avgöra om lagen blir verklighet. Liksom sin föregångare Theresa May börjar Boris Johnson slå rekord i misslyckanden i underhuset, skriver SvD:s Charlotta Buxton.

I dag fortsätter rättegången mot de tre poliser som står åtalade för dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell. Under första rättegångsdagen, i tisdags, spelades polisens radiotrafik från händelsen upp. "Skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna”, kunde man höra. Totalt är 16 förhandlingsdagar avsatta för rättegången som väntas avslutas den 16 september.

Svenska herrlandslaget är på plats på Färöarna för EM-kvalmatch. Avspark 20.45 på torsdagskvällen. Men situationen är inte optimal för fotbollsherrarna – som har dragits med skador, svag form och fått dåligt med speltid. Förbundskapten Janne Andersson har beskrivit läget som ”det värsta någonsin”. Nästa kvalmatch spelas på söndag mot Norge.

Den exklusiva klubben huserar i Villa Pauli i Djursholm.
Den exklusiva klubben huserar i Villa Pauli i Djursholm. Foto: TT

300 000 i inträde till exklusiva klubben i Djursholm

Följ med bakom de låsta grindarna till en av Sveriges mest omtalade klubbar: Djursholm Country Club. Medlemslistan, som består av cirka 200 personer, är självklart hemlig. Det finns inga kriterier på att du ska ”ha en viss plånbok” för att bli medlem, enligt klubbens manager. Men en inträdesavgift på 250 000 kronor och en årlig avgift på 50 000 kronor skrämmer nog bort en del.

Vilken är världens trevligaste stad att bo i?

Köpenhamn är den enda nordiska stad som tar sig in på topp tio när tidskriften The Economist gör sin årliga rankning över världens bästa städer att bo i. Österrikiska Wien hamnar högst upp för andra året i rad. Annars domineras topp tio-listan av städer i Australien och Kanada. I botten av de undersökta städerna finns exempelvis Damaskus i Syrien, Lagos i Nigeria och Dhaka i Bangladesh.

Annons
Annons
Annons