Annons

Boris kavlar upp ärmarna för ny plan om brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förbereder sitt tal inför Konservativa partiets höstkonferens.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förbereder sitt tal inför Konservativa partiets höstkonferens. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Två gränser i fyra år – kan det vara modellen för brexit?

Premiärminister Boris Johnson väntas i dag presentera sin "sista" brexitplan – som i vanlig ordning delvis redan läckt ut.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

Enligt tidningen The Daily Telegraph är tanken att Nordirland ska hållas kvar i EU:s inre marknad fram till 2025, men samtidigt vara i en gemensam tullunion med resten av Storbritannien.

"Två gränser i fyra år" är vad Telegraph-skribenten Peter Foster kallar planen, som är en sorts kombination av tidigare idéer och den så omdiskuterade nödlösning för Nordirland som Storbritannien och EU länge varit oense om.

Planen skapar dock ytterligare komplikationer när kontroller av något slag kommer att behövas mellan Nordirland och Republiken Irland men också mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Tanken är att det nordirländska parlamentet sedan får avgöra år 2025 om man vill fortsätta inom den inre marknaden.

"Syftet är som jag förstår att ge ett val: det är antingen inget avtal nu och en omedelbar tullgräns eller ett avtal, med pengar, rättigheter etcetera och en ordnad övergång. Förhoppningen är att (Tysklands förbundskansler Angela) Merkel och de andra ska övertala Irland", skriver Peter Foster på Twitter.

Samtidigt är han själv skeptisk.

"Jag kan inte för mitt liv se hur det här skulle kunna fungera – eller ens vara menat att göra det. Men det kommer att bli intressant att se EU:s reaktion", skriver Telegraph-reportern.

Premiärminister Johnson väntas presentera planen under Konservativa partiets fortsatta höstkonferens i Manchester under dagen. Enligt brittiska uppgifter ska resten av EU redan ha blivit informerade, åtminstone i stora drag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons