X
Annons
X

Nytt paketkaos väntar hos din handlare – toaletten försvinner

Godishyllorna rensas och toaletten går inte att nå. Det är knappt om utrymme hos postombudet ”Hållplatsen tidningar och tobak” när paketen flödar in. Snart väntas nytt paketkaos vid näthandelshögtiderna singles day, black friday och julhandeln. Postnord förväntar sig 25 procent fler paket än 2017.

Läs mer om Paketkaoset
”Det händer att jag börjar tänka på det här redan i juli”, säger Maria Enemark, här tillsammans med kompanjonen Lars Tidén.
”Det händer att jag börjar tänka på det här redan i juli”, säger Maria Enemark, här tillsammans med kompanjonen Lars Tidén. Foto: Lars Pehrson

Hyllorna i det lilla rummet bakom kassadisken är redan fulla med paket. Men just nu råder ändå lugna tider hos handlaren ”Hållplatsen tidningar och tobak” på Södermalm i Stockholm. Kunderna som släntrar in hämtar paket eller handlar.

En normaldag levererar Postnord runt 270 paket hit som ska registreras och läggas på en hylla i väntan på att hämtas ut. Bara om några veckor kommer tempot ha ökat betydligt. Då ska Maria Enemark och kompanjonen Lars Tidén, som driver handeln, hantera de dubbla volymerna – minst. Dagarna innan jul kan ökningen vara ännu större.

– Folk här beställer mycket på nätet, mer än i genomsnitt. Och det har ökat. Om antalet paket generellt ökar 12 procent i landet, så ökar vårt område med 17 procent, säger Maria Enemark.

”Det händer att jag börjar tänka på det här redan i juli”, säger Maria Enemark, här tillsammans med kompanjonen Lars Tidén.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 4 av 5
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Foto: Lars Pehrson

Handelshögtider som singles day, black friday och den ordinarie julhandeln med sin efterföljande mellanrea driver upp paketvolymerna markant.

När paketmängden når sin topp får personalen till och med leva utan toalett några veckor.

För Maria Enemark och Lars Tidén börjar förberedelserna tidigt. Väldigt tidigt.

– Det händer att jag börjar tänka på det här redan i juli. Man måste förbereda sig mentalt. Vi fixar mer hyllor och städar bort vårt lager, säger Maria Enemark.

Hon pekar på en sektion hyllplan som för tillfället rymmer kartonger med olika sorters lakrits. De får flytta till en annan lagerlokal. I gångarna mellan hyllplanen förvaras de små paketen i stapelbara plastbackar. Och när paketmängden når sin topp får personalen till och med leva utan toalett några veckor. Ingången blockeras nämligen av pakethyllor.

– Då får vi gå in till pizzerian här intill, säger Maria Enemark med ett leende.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Foto: Tomas Oneborg

Postnord räknar med att hantera 900 000 paket under black friday-helgen den 23 november. Siffran avser enbart paket över 2 kilo, det vill säga att varubrev exkluderas, exempelvis en pocketbok i ett vaderat kuvert och som postats i brevlådan.

I fjol hanterade Postnord 4 miljoner e-handlade paket under perioden black friday fram till jul. I år väntar sig Postnord en ökning på 25 procent, alltså ytterligare en miljon paket.

På sätt och vis har det blivit bättre. Pakethanteringen sprids ut under en längre tid.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Foto: Henrik Montgomery/TT

Maria Enemark ser med spänning fram emot att ta hand om årets paket. Hon konstaterar att paketen från Kina har blivit färre och för egen del har de omförhandlat avtalet med Postnord så att de har 1 600 hushåll färre än i fjol.

– Vi var tvungna att göra något, det var inte kul. Paketen växte oss över huvudet.

Det gått två år sedan black friday blev tydligt märkbar för Maria Enemark och Lars Tidén.

– På sätt och vis har det blivit bättre. Pakethanteringen sprids ut under en längre tid, än som förr då det bara koncentrerades vid jul, säger Lars Tidén.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Del 4 av 4

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även om de många paketen bidrar till långa dagar och mycket merarbete tycker duon det till största del är positivt att vara paketombud.

– Vi får ett bra flöde av kunder och det är viktigt. Det väger upp, säger Maria Enemark.

Postnord betalar även ersättning till handlare som ingår avtal om att vara paketombud.

Har ni någon gång tänkt att ni skulle vilja avstå att vara paketombud?

– Ja, men det är när folk blir arga och kallar en allt möjligt otrevligt, exempelvis för att man kräver att se leg. Men vi följer ju bara postens regler.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-11-09 E-handeln rätt
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X