Annons

Ekholm: ”Fullständigt jävla rasande – och jag skäms”

Ericssons vd Börje Ekholm överväger att inleda process mot de tidigare chefer som brutit mot lagar och företagets regler.
Ericssons vd Börje Ekholm överväger att inleda process mot de tidigare chefer som brutit mot lagar och företagets regler. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Jag skäms över vårt historiska beteende.” Det säger Ericssonchefen Börje Ekholm som nu håller dörren öppen för att inleda processer mot de tidigare chefer som misstänkts ha mutat, trixat med redovisningen och ägnat sig åt andra oegentligheter.

Under strecket
Publicerad

Telekombolaget Ericsson kommer att få betala 10,1 miljarder kronor i böter till två amerikanska myndigheter. Böterna kommer efter att flera höga Ericssonchefer i många år misstänkts ha mutat, brutit mot redovisningsregler med mera.

Händelserna ska ha skett i Kina, Indonesien, Saudiarabien, Vietnam och Djibouti. De har utretts av det amerikanska justitiedepartementet och den amerikanska finansinspektionen, SEC, som nu nått en uppgörelse med Ericsson.

– Den här uppgörelsen är ett viktigt steg för oss som företag. Den markerar slutet på en lång process och gör att vi kan gå framåt, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Uppgörelsen innebär att de två amerikanska myndigheterna nu avslutar sina långvariga granskningar av hur Ericssons anställda agerat i flera länder där de brutit mot reglerna.

Finns det några andra pågående processer där Ericsson riskerar böter?

– Det finns inga andra processer som vi känner till, säger Börje Ekholm i en intervju med SvD Näringsliv.

Telia har också drabbats av höga böter men lyckades ändå förhandla ned summans storlek. Kunde inte ni också ha försökt få ned den?

Annons
Annons

– Det här har varit en lång process som innefattat väsentligt andra tal än de som vi i slutändan hamnade på.

Så bötesbeloppet på drygt 10 miljarder har ändå drivits ned rejält?

– Ja så är det, säger Börje Ekholm.

Han är också rejält upprörd över de många överträdelser som flera personer i ledande ställning – bland annat riktigt höga chefer – på Ericsson gjort.

– Jag vill göra klart att det som hänt är oacceptabelt och ett väldigt upprörande kapitel i vår historia. Affärer handlar om att vinna, men vi ska vinna genom att följa reglerna.

Vad tänkte du själv när du förstod omfattningen av det hela?

– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende.

Vad har du själv för ansvar, du satt ju i styrelsen i många år innan du blev vd?

– Som styrelseledamot har man ett ansvar och det här handlar om missförhållanden som pågått under lång tid och i många geografier. Men de här individerna missbrukade sina positioner och gjorde väldigt sofistikerade upplägg för att gå runt reglerna och styrelsen förstod inte allvaret förrän 2016, säger Börje Ekholm.

Då tog bolaget in externa rådgivare som gick igenom det hela och upptäckte mängder av brister. Nu håller Ekholm också dörren öppen för att Ericsson kan rikta krav mot de tidigare anställda som inte följt reglerna.

Ericssons uppgörelse med myndigheterna, innefattar den även de anställda som brutit mot reglerna?

– Det finns inget i den här uppgörelsen som fritar individerna. Om myndigheterna tänker vidta åtgärder mot individerna kommer vi att samarbeta, säger Börje Ekholm.

Kommer ni själva att agera och driva processer mot de här individerna?

– Vi vill att de ska stå till svars för vad de gjort och nu jobbar vi för att se hur vi ska kunna utkräva ansvaret.

– Känslomässigt är det en enkelt beslut. Men vi måste sätta företagets intresse först och se vad vi verkligen kan återvinna, säger Börje Ekholm.

Han påpekar att det finns en risk för att Ericsson kan skadas mer av att driva en process mot de chefer som brutit mot reglerna än vad företaget kan vinna.

– Man måste ta med det i bedömningen. Men jag håller båda vägarna öppna, säger Börje Ekholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons