Annons

Bornold: ”Slutsatsen är att Swedbank ljög”

Swedbank har ljugit om misstänkt penningtvätt i banken och måste nu svara på varför. Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Dagens Industri.

Jessica Shanthi Säll / Omni Ekonomi
Publicerad
Foto: TT

En intern rapport som SVT:s Uppdrag Granskning fått tillgång till, ska visa att Swedbank haft vetskap om 95 miljarder kronor i misstänkt penningtvätt i banken.

Enligt Bornold har banken egentligen kommit fram till samma sak som SVT. Samtidigt har vd Birgitte Bonnesen vid flera tillfällen sagt till media att det inte förekommer penningtvätt i Swedbank.

– Aktiemarknaden har verkligen trott på Swedbank i det här fallet, just för att man varit så tydlig. Just därför har den här informationen i mina ögon varit vilseledande, säger Bornold.

Annons
Bornold: ”Swedbank ljög – det är väldigt allvarligt” (betallänk) di.se Swedbank meddelar att Finansinspektionen har fått tillgång till rapporten svt.se Handlar om ett upplägg för penningtvätt som användes för att flytta hundratals miljarder dollar ut ur Ryssland di.se Kommentar till uppgifter i media news.cision.com Källor: Misstänkt i Danske Bank har jobbat på Swedbank (12 mars, betallänk) di.se I december grep estnisk polis 10 personer som misstänks vara inblandade i Danske Bank-härvan (12 mars) direkt.omniekonomi.se Personerna misstänks ha varit delaktiga i att tvätta totalt motsvarande 3 miljarder kronor (12 mars) finwire.omniekonomi.se Bill Browder gör verklighet av sitt hot – anmäler Swedbank (7 mars) direkt.omniekonomi.se Stulna ryska pengar slussades genom Swedbank (20 februari) svt.se
Annons
Annons
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons